COMUNITATE

Gherasim Țic, din nou la Deva (A)

Gherasim Țic, din nou la Deva (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a invitat iubitorii de literatură la o nouă întâlnire cu scriitorul Gherasim Țic, care și-a lansat romanul Sonata lunii sau Fericirea de a iubi și de a fi iubit, apărut la Editura Orizonturi din București.

Romanul Sonata lunii sau Fericirea de a iubi și de a fi iubit este o amplă frescă a vieții sociale și politice din România anilor postbelici, un roman ce urmărește destinul unui intelectual ardelean de la terminarea liceului până la anii deplinei maturități. Tânărul Cosmin Deleanu, fiul unei familii de gospodari din Brănișca, licean din Deva, traversează una dintre cele mai negre perioade din istoria României: este martor al instaurării regimului comunist, al colectivizării forțate, al discriminării pe care o suferă studenții din cauza „originii lor nesănătoase”. Toate dificultățile pe care le întâlnește tânărul intelectual, viitor jurist, în toți acești ani îi par mult mai ușor de suportat grație iubirilor pe care le cunoaște și cărora li se dedică, în toate etapele vieții sale. Dincolo de relatarea acestor iubiri, romanul prezintă foarte amănunțit atmosfera din societatea acelor ani, în special din mediul studențesc pe care autorul îl cunoaște în cele mai mici amănunte.

Din prefața semnată Floarea Necșoiu aflăm că „autorul realizează o tipologie care definește acea perioadă istorică a țării” și „cartea captivează prin fabulația ei bogată și curata limbă în care este scrisă, prin împletirea sublimului cu abjectul, pregătind tinerii cititori pentru viață, cărora personajul-autor le este un admirabil model”.

Romanul lui Gherasim Țic este cu atât mai captivant cu cât cititorul face cunoștință cu oameni, locuri și întâmplări petrecute în așezări hunedorene, Deva și Brănișca, în pagini realizate într-un stil accesibil, limpede.

În romanul Sonata lunii sau Fericirea de a iubi și de a fi iubi cititorii, în special cei tineri, vor găsi un model de urmat, modelul unui intelectual care se formează ca om drept și cinstit. Eroul principal al romanului nu abdică de la idealurile morale, studiază și vrea să-și construiască o carieră, își face o solidă cultură generală și, ceea ce este foarte important, iubește și este iubit. Pagini întregi sunt dedicate descrierii trăirilor acestui tânăr intelectual, îi cunoaștem frământările sufletești generate de iubire, dar și suferința pe care i-o provoacă realitățile crude în care este nevoit să trăiască și care îl amenință zi de zi: controlul partidului comunist asupra studenților, suferințele sătenilor obligați să se înscrie în gospodării colective, mutilarea istoriei naționale, intruziunea partidului în viețile oamenilor. Cu toate acestea, cariera eroului acestui roman se cristalizează și el va ajunge un intelectual adevărat, prin perseverență, muncă și ambiție.

Prozatorul Gherasim Țic ne-a demonstrat încă o dată că este un scriitor autentic care, prin acest nou roman, a realizat o cronică a vieții urbane transilvănene de acum peste o jumătate de veac.

La finalul lansării a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către autorul Gherasim Țic.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

nineteen + thirteen =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

bani-din-cer

Mihai Bendeac aduce ”Bani din cer” la Deva

HunedoaraMea.ro18 octombrie 2019
visan main

Dorel Vișan, oaspete al Salonului Hunedorean al Cărții (A)

HunedoaraMea.ro17 octombrie 2019
Forma 1

Spațiul expozițional de la Galeriile de Artă FORMA din Deva va fi transformat într-o sală multifuncțională

HunedoaraMea.ro17 octombrie 2019
salonul hunedorean al cartii 2019 main

Salonul Hunedorean al Cărții, ediția a XX-a (A)

HunedoaraMea.ro16 octombrie 2019
stelele cetatii 2018

Festivalul Naţional de Muzică Pop ,,Stelele Cetăţii” Deva. 19 finaliști vor urca pe scena concursului de interpretare

HunedoaraMea.ro16 octombrie 2019
constantin necula

Salonul Hunedorean al Cărții. Părintele Constantin Necula prezintă la Deva trei cărți publicate în acest an

HunedoaraMea.ro14 octombrie 2019
dorel visan

Salonului Hunedorean al Cărții. Lansare de carte a actorului Dorel Vișan

HunedoaraMea.ro13 octombrie 2019
salon carte 2018 ziua 1 (48)

Salonul Hunedorean al Cărții 2019. Peste 130 de edituri își prezintă oferta de carte la Deva. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro11 octombrie 2019
citesti 2019 VIII main

“Citești și câștigi!” 2019. Ultima etapă de calificări din grupe. Vezi liceele calificate în optimile concursului de cultură generală

HunedoaraMea.ro10 octombrie 2019