COMUNITATE

Horațiu Mălăele, un artist complet (A)

Horațiu Mălăele, un artist complet (A)

Întotdeauna este un mare privilegiu pentru un public așa-zis provincial, care nu se poate bucura de viața culturală a Bucureștiului, să se poată întâlni față în față cu mari artiști, cu actori de pe renumitele scene bucureștene, cu scriitori. Întâlnirea cu artistul Horațiu Mălăele a fost un astfel de privilegiu pentru că Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva l-a invitat la această ediție a Salonului Hunedorean al Cărții, unde Horațiu Mălăele și-a lansat trei cărți.

Dincolo de profesiunile de actor și regizor pe care le îndeplinește cu har și succes de peste patru decenii, Horațiu Mălăele este și un scriitor de mare talent și un caricaturist expresiv.

Prima dintre cărțile lansate, „O poveste cam ciudată și alte două povestiri”, apărută anul acesta la editura bucureșteană Bookzone, cuprinde proză scurtă ce trimite direct la scrierile lui Franz Kafka, povestirile lui fiind „stranii și armonioase, tulburătoare și exacte, frumoase, simple și profunde”, în opinia jurnalistului Doru Bușcu.

A doua este o povestire cu conotații autobiografice, „o muzică venită de dincolo de pasiunea vieții și de vremelnicia lucrurilor, o lacrimă a trecutului – nostalgia”, cum își prezintă Horațiu Mălăele  povestirea „Tehomir”, apărută în anul 2020 la Editura ALL.

În sfârșit, cartea care completează profilul artistic al autorului este „Poezii și vorbe-n vânt”, ce cuprinde „aforisme executate cu precizia unei săbii de samurai”, cum caracterizează criticul literar Dan C. Mihăilescu, prefațatorul volumului, aceste miniaturi însoțite de desenele artistului, extrem de inspirate, esențializate și sugestive, carte apărută la editura Bookzone.

Deși extrem de popular, Horațiu Mălăele nu și-a pierdut niciodată modestia, simplitatea, atitudinea de om obișnuit, dar plin de haruri, apropiat de public. Vorbind despre sine, el mărturisea într-un interviu: „Eu nu urmăresc să devin popular, pentru mine popularitatea e un efect, nu un scop; când vine, vine de la sine. Eu doar îmi văd de treaba mea și mă străduiesc să fac totul cât mai bine. Și când lucrezi onest și profesionist, popularitatea nu întârzie mult (…), la mine ea este efectul, nu cauza sau scopul. Dar ce minunat este când reușesti ca produsul strădaniei tale, ceea ce prezinți spectatorilor, să atragă oameni de diferite pregătiri, dar sensibili și inteligenți. Și dacă ei te urmează și te acceptă, dacă ies din sală cu zâmbetul și lacrima între gene, înseamnă că vor duce și acasă o raniță plină de trăiri și idei prețioase.”

Cu astfel de trăiri și idei prețioase au plecat și cei prezenți la întâlnirea cu Horațiu Mălăele, o întâlnire plină de vervă, foarte directă, dezinhibată și sinceră. Aceste trăiri vor fi inspirate de tot ce vor descoperi cititorii în aceste cărți pe care artistul le-a lansat aici la Deva: fie povestiri, fie desene, fie mici bijuterii ascunse în aforismele pline de tâlc.

Aplauzele pline de căldură pe care le-a primit la final acest artist complet care este Horațiu Mălăele ne duc cu gândul la nemuritoarele cuvinte din finalul piesei „Chirița în provincie”:

Astfel e lumea… o comedie!

Iar noi, artiștii care-o jucăm,

N-avem dorință alta mai vie

Decât aplauze să merităm.

Iar Horațiu Mălăele a meritat din plin aplauzele noastre și îl mai așteptăm la Deva.

La final, Horațiu Mălăele a oferit autografe pe cele trei volume lansate în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nine + one =

Mai mult in COMUNITATE

Un spectacol pentru adolescenți, în premieră la Teatrul din Petroșani

HunedoaraMea.ro19 februarie 2024

„Dor și drag de Dragobete”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro19 februarie 2024

De unde puteți cumpăra mărțișoare în Deva. Primăria a stabilit 18 zone pentru comercianți

HunedoaraMea.ro18 februarie 2024

Conferință a prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, la Deva: „Sănătatea creierului și longevitatea”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro16 februarie 2024

Complexul Aqualand, închis pentru public timp de o zi

HunedoaraMea.ro16 februarie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. A treia rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro15 februarie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. A doua rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro14 februarie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. Prima rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro13 februarie 2024

Filiala nr. 1 a Bibliotecii Județene în straie noi (A)

HunedoaraMea.ro12 februarie 2024