COMUNITATE

Ileana-Lucia Floran – O scriitoare în orașul Paliei (A)

Ileana-Lucia Floran – O scriitoare în orașul Paliei (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat un nou eveniment dedicat unei personalități din lumea literelor. În ziua de 18 septembrie, în eleganta Salle d’Or din incinta Deva Mall, scriitoarea, poeta și editoarea Ileana-Lucia FLORAN a fost sărbătorită cu prilejul împlinirii de curând a unei frumoase vârste. Cu această ocazie Biblioteca Județeană i-a oferit o biobibliografie și i-a înmânat o diplomă de excelență pentru întreaga activitate culturală desfășurată în județul Hunedoara.

În peisajul literar și editorial de după 1990, numele doamnei Ileana-Lucia Floran ocupă un loc deosebit, un loc de cinste. Afirmată în mediul încărcat de vechi tradiții culturale al Orăștiei, domnia sa a contribuit la efervescența spirituală a acestui oraș, închinându-și anii cei mai prolifici activității editoriale și scrierii propriilor cărți.

Acum la ceas aniversar, Ileana-Lucia Floran poate privi cu mândrie la ceea ce a dăruit județului Hunedoara și literaturii române. Părăsind lumea aridă a cifrelor în care a lucrat vreme de mai mulți ani, și-a aflat adevărata vocație și s-a înscris pe drumul spinos, dar plin de satisfacții, al editării unor cărți valoroase. Este și fondatoarea unor reviste literare în ale căror coloane găsim semnăturile unor mari personalități hunedorene și naționale. De asemenea, Editura Emma din Orăștie, pe care a înființat-o și căreia i s-a dedicat trup și suflet, este o prezență de marcă în lumea editurilor hunedorene în care a reușit să se impună foarte repede.

Revistele literare îi oferă spații generoase, astfel că numele Ileana-Lucia Floran este o prezență permanentă în publicații precum Boema, Ardealul literar, Arcada, Rapsodia, Vatra veche, Vox Libri etc. A fondat revistele literare Visul (online) și Dăruiri literare (în format tipărit și online), la ambele fiind redactor-șef.

Nu putem să nu amintim activitatea plină de dăruire desfășurată în cadrul Asociației „Florema Design”, faptul că a devenit un adevărat promotor cultural prin concursul internațional de creație literară „Visul”, care premiază scriitorii de limbă română de pretutindeni.

Versurile sale, publicate în numeroasele volume, sunt pline de sensibilitate, de trăire lirică autentică. Talentul cu care este dăruită se manifestă în fiecare vers, iar iubitorii și cunoscătorii de poezie știu să aprecieze acest lucru așa cum se cuvine. Proza pe care o scrie – roman, nuvelă, povestire – se remarcă prin vigurozitate, prin forță epică și măiestrie în conturarea caracterelor, iar premiile cu care a fost răsplătită oglindesc harul scriitoricesc de netăgăduit. Orașul Paliei se poate mândri cu un astfel de om, cu o personalitate care a înțeles că pe umerii săi apasă răspunderea de a fi continuatoarea unei pleiade de mari figuri spirituale ce au făcut din Orăștie un focar de adevărată cultură.

Biobibliografia pe care a alcătuit-o Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva este o reflectare fidelă a întregii activități de scriitor, editor și promotor al culturii desfășurate de Ileana-Lucia Floran vreme de un sfert de secol.

La ceas aniversar, i-am urat doamnei Ileana-Lucia Floran multă putere și energie pentru a ne dărui, ca și până acum, cărți de valoare, scrise cu har și dăruire.

Ileana-Lucia Floran are vocația de om al cărții și s-a dedicat trup și suflet, cu talent și dăruire, scrierii și editării de cărți. Formată în climatul extrem de favorabil culturii, în Orăștia care a dat țării atâtea nume mari, de la Nicolaus Olahus la Ion Budai-Deleanu și Aurel Vlaicu, scriitoarea a fost mereu conștientă de uriașa răspundere pe care o are, aceea de a dărui cărți de valoare, de a fi la înălțimea marilor ei înaintași. Relevante sunt aprecierile scriitorului Silviu Guga despre creația ei literară : „[…] înainte de a fi o animatoare culturală şi de a fi prozatoare, Ileana-Lucia Floran este o veritabilă poetă care are deja un exerciţiu liric demn de a fi luat în seamă. […] Destinul poetic e de acum bine conturat şi lipsit de efortul sincronizării inutile cu modele poetice din ultima vreme. Acum Ileana-Lucia Floran «ştie» ce e poezia.”

Ileana-Lucia Floran știe ce este poezia, dar tot atât de bine știe și ce este proza, știe ce este făurirea unei reviste literare, știe ce înseamnă viața unei edituri bune, competitive. Așa se face că revista pe care a fondat-o, Dăruiri literare, se bucură de aprecierea cititorilor și a colaboratorilor, așa cum și prestigioasa editură EMMA înseamnă mult în peisajul editorial din județ și din țară.

Mai trebuie amintită implicarea ei plenară în cadrul Asociației „Florema Design”, faptul că a devenit un adevărat promotor cultural prin concursul internațional de creație literară „Visul”, care premiază scriitorii de limbă română de pretutindeni.

Astfel de oameni ne fac cinste, cu astfel de oameni ne mândrim, unor astfel de oameni ne bucurăm să le oferim momente cum sunt cele pe care le-am organizat cu prilejul aniversării Ilenei-Lucia Floran.

O altă surpriză a fost momentul muzical susținut de Corala Parohiei „Bunavestire” din Deva, sub bagheta dirijorului Gelu Onțanu-Crăciun.

La final a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către poeta, scriitoarea și editoarea Ileana-Lucia Floran.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

This slideshow requires JavaScript.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

4 × five =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

dacfest

DAC FEST, ediția a X-a, la Măgura Uroiului. Vezi programul festivalului

HunedoaraMea.ro11 iulie 2019
lupte nisip

Cupa Cetăţii la lupte pe nisip

HunedoaraMea.ro11 iulie 2019
04 anunt biblioteca soft

ANUNȚ. Biblioteca Județeană din Deva organizează concurs de angajare

HunedoaraMea.ro10 iulie 2019
casa de sanatate

CAS Hunedoara: medicamente noi pentru boli oncologice, neurologice și transmisibile

HunedoaraMea.ro10 iulie 2019
piata libertatii

Un nou contract pe fonduri europene pentru transport public ecologic, alei și piste de biciclete, în municipiul Hunedoara

HunedoaraMea.ro2 iulie 2019
GTH_Locuri cu povesti1

Universitatea din București și comunitatea locală readuc la viață locuri cu povești din Geoparcul Dinozaurilor

HunedoaraMea.ro2 iulie 2019
expo mcdr

Exponatul lunii iulie, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

HunedoaraMea.ro2 iulie 2019
intersectia-bd-dacia-cu-avram-iancu-vedere-de-ansamblu

20 de milioane de euro din fonduri europene, pentru modernizarea transportului public în municipiul Hunedoara

HunedoaraMea.ro19 iunie 2019
daniel marian main

Daniel Marian, noi incursiuni în lumea poeziei (A)

HunedoaraMea.ro18 iunie 2019