COMUNITATE

Înaltul prelat şi marele umanist Nicolaus Olahus

Înaltul prelat şi marele umanist Nicolaus Olahus

An de an, în luna ianuarie pe data de 10 aniversăm naşterea, iar la data de 14 comemorăm trecerea la cele veşnice a celui care afirmându-şi în nume originea românească, prin viaţa şi activitatea sa a devenit o personalitate europeană renascentista, Nicolaus Olahus – Românul.

La anul 1536 acesta afirma: „Lingua, ritu, religione, eadem Moldavi utuntur, qua Transalpini; vestitu aliqua saltem ex parte differunt…” cu alte cuvinte  „Moldovenii au aceeaşi limbă, obiceiuri şi religie ca şi muntenii, se deosebesc întrucâtva numai prin îmbrăcăminte. Limba lor şi a celorlalţi valahi a fost cândva romană, căci ei sunt colonii de romani….dovadă de acest lucru este faptul că au multe cuvinte comune cu limba romană. Monede romane se găsesc multe pe acest loc şi ele constituie un neîndoielnic semn al vechimii stăpânirii romane prin părţile acestea.” Prin aceste argumente de ordin filologic, etnografic, numismatic şi religios, marele umanist Nicolaus Olahus susţine unitatea de neam a românilor care se bazează pe originea lor comună şi devin pentru prima dată un argument istoric.

Descendenţa românească a lui Nicolaus Olahus este una extrem de prestigioasă. Prin bunicul său patern, Mânzilă de Argeş se trage din Vlad Dracul, domnul Ţării Româneşti, iar prin bunica sa, Marina, sora lui Ioan de Hunedoara, îşi revendică rădăcini transilvănene conexate la regele Matia, văr primar cu Stoian sau Stephanus Olahul, părintele umanistului. De aici rezultă legătura între familia Olahilor şi Orăştie, deoarece vreme de peste trei decenii între 1504 şi 1536, funcţia supremă de Jude Regal al Scaunului Orăştiei a fost deţinută de Stephanus (Stoian) Olahus, succedat de fiul mai mic Matia Olahus.

Cariera ecleziastică şi demnităţile administrative pe care le exercită Nicolaus Olahus fac din el o personalitate ajunsă la demnităţile cele mai înalte ocupate de un român în Epoca Renaşterii. Acest cursus honorum evoluează de la funcţia de paj al Curţii Regale, secretar al Episcopului de Pécs, canonic, arhidiacon de Komarom, secretar regal, secretar al Reginei Maria, secretar al Regelui Ferdinand, Episcop de Zagreb, Episcop de Eger,  comite de Hont,cardinal, Baron al Imperiului, Arhiepiscop de Strigoniu – Primat al Ungariei şi Regent al Ungariei.

Preocupările literare şi teologice împreună cu vastele cunoştinţe de limbă latină şi greacă, prin operele sale editate fac din Nicolaus Olahus unul dintre cei mai apreciaţi umanişti ai epocii, cu o bogată corespondenţă şi într-un permanent schimb de idei cu cele mai importante personalităţi ale timpului. Epistolele schimbate cu Erasmus din Rotterdam dovedesc aprecierea şi recunoaşterea reciprocă.

Prin opera sa didactică sunt puse bazele Academiei Iezuite din Trnava, cea dintâi instituţie de grad universitar, revendicată cordial în egală măsură de slovaci şi de maghiari.

Memoria acestui distins cărturar marcată la Orăştie prin prezenţa unui bust, a fost comemorată printr-un tedéum şi o evocare istorică, în data de 14 ianuarie a.c., ca un prinos de recunoştinţă adus celei dintâi personalităţi de talie europeană, românească prin origine şi nume, Nicolaus Olahus.

Dr. Mihai Căstăian

comemorare Olahus 01

comemorare Olahus 02

comemorare Olahus 03

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × four =

Mai mult in COMUNITATE

Se deschide Ștrandul Municipal din Deva

HunedoaraMea.ro9 iulie 2020

Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va fi modernizată (A)

HunedoaraMea.ro29 iunie 2020

Se redeschid sălile de lectură și centrele Biblionet ale Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” din Deva

HunedoaraMea.ro24 iunie 2020

Începe distribuirea produselor de igienă în Deva, tranșa a doua

HunedoaraMea.ro17 iunie 2020

Platforma produsdehunedoara.ro, lansată oficial

HunedoaraMea.ro16 iunie 2020

Artefacte restaurate de Muzeul din Deva: un vas ceramic preistoric, descoperit pe șantierul autostrăzii Deva-Orăştie

HunedoaraMea.ro15 iunie 2020

ANUNȚ ANGAJARE. Angajăm personal Magazin Fornetti Deva

HunedoaraMea.ro15 iunie 2020

Fără penalizări la cărțile împrumutate de la Biblioteca Județeană înaintea stării de urgență

HunedoaraMea.ro20 mai 2020

Biblioteca Județean din Deva se redeschide pentru public

HunedoaraMea.ro19 mai 2020