COMUNITATE

Istoricul Nicolae Iorga, comemorat de Biblioteca Județeană la 75 de ani de la moarte

Istoricul Nicolae Iorga, comemorat de Biblioteca Județeană la 75 de ani de la moarte

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 11 noiembrie 2015, ora 13.30, în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, o manifestare cultural-educativă menită să evoce personalitatea marelui istoric, om politic și de cultură Nicolae Iorga, de la a cărui asasinare, la 27 noiembrie 1940, se împlinesc 75 de ani.

„A devenit o tradiție ca Biblioteca Județeană să aducă în atenția publicului, în mod deosebit a tinerilor, teme de mare interes legate de personalități sau evenimente care au marcat atât istoria și cultura română, cât și pe cea universală. Nicolae Iorga, personalitate de anvergură enciclopedică a civilizației române, este una dintre figurile cele mai marcante, care și-a pus amprenta pe întreaga istorie a primei jumătăți a secolului XX”, spune managerul Bibliotecii Județene, Sebastian Bara.

Viața și opera lui Nicolae Iorga vor fi prezentate publicului din Sala „Liviu Oros” pe baza unui material bine documentat.

Cei prezenți în sală, în majoritate elevi de la colegiile și liceele devene, vor primi întrebări la finalul prezentării, cele mai bune răspunsuri fiind recompensate cu premii constând în diplome și cărți.

————–

Nicolae Iorga s-a născut la Botoșani, în anul 1871. După studii elementare și gimnaziale în orașul natal, este absolvent al Liceului Național din Iași (1888). A absolvit, apoi, Universitatea din capitala Moldovei într-un singur an cu diploma în litere obținută cu calificativul magna cum laude.

Continuă studiile universitare la Paris, Berlin și Leipzig, obținând doctoratul (1893) la numai 23 de ani. La aceeași vârstă, devine membru corespondent al Academiei Române. În 1894, la 24 de ani, obține prin concurs catedra de istorie la Universitatea din București. Din 1911 este membru activ al Academiei Române. Începând din 1908 ține cursuri de vară la Vălenii de Munte, județul Prahova.

A desfășurat o impresionantă muncă de istoric, fiind autorul a peste 1.000 de volume și peste 25.000 de articole din toate domeniile istoriei naționale sau universale, pe care le cunoștea, grație unei memorii ieșite din comun, în cele mai mici detalii. Este autorul unor lucrări variate: monografii de orașe, viețile unor domni, istoria marilor familii boierești, istoria bisericii, a armatei, comerțului, literaturii, tipăriturilor, a călătorilor în străinătate, pamflete, note de drum etc. Un loc cu totul special îl ocupă studiile lui despre istoria Bizanțului și în special lucrarea de referință „Byzance après Byzance”, care i-a atras aprecierea marelui bizantinolog, prieten al său, Charles Diehl. Dintre lucrările sale de referință pot fi amintite: Studii și documente cu privire la istoria românilor, în 25 volume (1901-1913), Istoria imperiului otoman în 5 volume.

A avut și preocupări literare, a scris poezii, drame istorice (Învierea lui Ștefan cel Mare, Tudor Vladimirescu, Doamna lui Eremia, Sfântul Francisc din Asisi și altele), precum și o istorie a literaturii române, a scris un celebru volum autobiografic intitulat O viață de om, așa cum a fost și a evocat mari personalități în volumul Oameni cari au fost.

A fost și un redutabil publicist, a condus revistele Sămănătorul, Neamul românesc, Revista istorică, Revue Historique du Sud-Est-Européen, Floarea darurilor.

A desfășurat o importantă activitate politică: cofondator al Partidului Naționalist-Democrat, prim-ministru și ministru al Educației Naționale, membru al Parlamentului în mai multe legislaturi, unde s-a remarcat prin arta oratoriei și abordarea unor teme stringente de politică internă și externă.

Nicolae Iorga a avut anvergura unui veritabil savant renascentist. Trăsătura dominantă a personalității sale a fost patriotismul necondiționat, un patriotism care nu a presupus niciodată xenofobie sau excluderea elementelor neromânești. De aceea, a fost unul dintre cei mai redutabili adversari ai organizației Garda de Fier, atitudine pentru care a plătit cu viața, fiind asasinat de legionari, la 27 noiembrie 1940, în pădurea de la Strejnicu, de lângă Ploiești. Această crimă a zguduit întreaga lume civilizată, 47 de universități și academii din întreaga lume arborând drapelul în bernă în semn de prețuire față de marele savant român ucis mișelește.

(Prezentarea istoricului Nicolae Iorga aparține Bibliotecii Județene din Deva)

Afis NICOLAE IORGA

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 3 =

Mai mult in COMUNITATE

Primarul Florin Oancea vrea să renunțe, anul acesta, la „Zilele Devei” și să dea banii alocați sărbătorii la spital

HunedoaraMea.ro26 martie 2020

„Rugăm insistent populația să nu mai vină la spital decât în condiții de urgență” – apelul medicilor de la Spitalul din Deva

HunedoaraMea.ro19 martie 2020

Oricând avem nevoie de lectură (A)

HunedoaraMea.ro19 martie 2020

Centrele comerciale din județ și-au redus programul, la fel și magazinele Dedeman. Unele magazine și-au suspendat activitatea, băncile și companiile au redus accesul public

HunedoaraMea.ro16 martie 2020

Străzile Devei sunt dezinfectate cu clor

HunedoaraMea.ro15 martie 2020

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” amână organizarea „Zilei Internaționale a Francofoniei”

HunedoaraMea.ro10 martie 2020

Bibliotecile laureate în anul 2019 (A)

HunedoaraMea.ro6 martie 2020

Târg de Mărțișor, în centrul istoric al Devei

HunedoaraMea.ro17 februarie 2020

Biblioteca Județeană organizează cursuri gratuite de limbă și cultură chineză

HunedoaraMea.ro17 februarie 2020