COMUNITATE

Lansare de carte a scriitorului Mihai Petre – „Gib I. Mihăescu, un scriitor în cinci lunete”

Lansare de carte a scriitorului Mihai Petre – „Gib I. Mihăescu, un scriitor în cinci lunete”

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva organizează în ziua de 12 decembrie 2024, la ora 17.00, la Galeria de Arte „Corvin” din Hunedoara, un eveniment cultural prilejuit de lansarea volumului „Gib I. Mihăescu, un scriitor în cinci lunete” al cărui autor este binecunoscutul dascăl și scriitor Mihai Petre.

Nume de referință în învățământul hunedorean, profesorul Mihai Petre a format generații întregi de elevi care au pornit în viață cu un bogat bagaj de cunoștințe și cu dragoste față de limba și literatura română, față de lectură.

Pe lângă strălucita carieră de dascăl, profesorul Mihai Petre s-a afirmat și ca un prozator de incontestabil talent, ca filolog și cercetător remarcabil în domeniul istoriei literaturii române. Este autorul unor cărți de proză („Cretă color”, „Tăieri în alb”, „Interviuri hunedorene”, „Corvin Caffé – pseudoroman cu un oltean de… Hunedoara”, „Birtul parcului”), a numeroase lucrări de specialitate în domeniul filologic, al toponimiei și, deloc în ultimul rând, cărți de referință, originale și impecabil documentate, din domeniul teoriei literaturii legate de mari prozatori români, „Caragiale. Lecturi, relații, perspective” și „Liviu Rebreau. Ion – un roman în cinci lecturi”.

Nu trebuie uitată excepționala lucrare „Hunedoara acum o sută de ani”, dedicată orașului care l-a adoptat de peste patru decenii și al cărui fiu se consideră pe bună dreptate.

De data aceasta, profesorul Mihai Petre ni se prezintă cu o carte de istorie și critică literară menită să pună în lumină viața și creația lui Gib I. Mihăescu, prozator și dramaturg insuficient cunoscut și lăsat ani buni într-un nemeritat con de umbră. Autor al romanelor „Donna Alba”, „Brațul Andromedei”, „Rusoaica”, „Zilele și nopțile unui student întârziat”, precum și a numeroase nuvele, prozatorul Gib I. Mihăescu are, totuși, un loc important în literatura română și cartea aceasta argumentează foarte bine acest lucru.

Titlul cărții, „Gib I. Mihăescu, un scriitor în cinci lunete”, a fost inspirat de pasiunea scriitorului pentru astronomie, pentru studierea spațiului ceresc prin lunete, pasiune care se justifică prin atracția pe care autorul o simțea față de imensitatea, liniștea și frumusețea tainică a spațiului cosmic. „Astfel focusat, ocularul lunetei ne-a permis să-l înțelegem mai bine pe cel care, prin talent și sensibilitate artistică, a adus la lumină o altă lume. A îmbrăcat-o în hainele prozei și ale dramaturgiei și, într-un stil propriu, a oferit-o cititorilor, sperând să fie înțeleasă în semnificațiile ei profunde”, ne spune autorul.

Înarmat cu o lunetă imaginară, puternică și bine focalizată, profesorul Mihai Petre face o minuțioasă, exemplar documentată și profesionistă analiză a tot ceea ce a însemnat, și înseamnă omul și scriitorul Gib I. Mihăescu, moștenirea sa literară și receptarea acesteia de către cititori și critica literară.

„Cartea profesorului Mihai Petre stă alături de cele mai importante lucrări de referință din domeniul istoriei și criticii literare din România, de la George Călinescu la Nicolae Manolescu. Este o carte care aruncă un puternic fascicul de lumină peste creația literară a unuia dintre cei mai importanți prozatori interbelici, un prozator care merită să fie citit și recitit în cheile și prin lunetele propuse de eruditul ei autor care ne convinge prin această carte că „În pustiul vieții, Gib I. Mihăescu a reușit să delimiteze o oază, asigurându-i apa vie a operei sale pe care o descoperim parțial, folosind doar cinci lunete””, spune managerul Bibliotecii, Ioan Sebastian Bara.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + five =

Mai mult in COMUNITATE

„Folk la Cetate”, o vară în acorduri de chitară la Deva

HunedoaraMea.ro11 iunie 2025

Un proiect inedit ce îmbină educația ecologică cu povestea și imaginația, pe Valea Streiului

HunedoaraMea.ro10 iunie 2025

Geoparcul Țara Hațegului a aniversat 20 de ani de educație, cercetare și parteneriate locale printr-o gală dedicată comunității

HunedoaraMea.ro6 iunie 2025

Garda Cetății revine la Deva

HunedoaraMea.ro4 iunie 2025

Thomas Mann, magicianul (A)

HunedoaraMea.ro4 iunie 2025

Lansare de carte Timotei Rusu – „Înspre țintă. 7 principii pentru o viață cu semnificație”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro31 martie 2025

Elevii din geoparcurile României s-au întâlnit online cu cercetătorii într-o nouă serie a Școlii de Științe EduGeoparc

HunedoaraMea.ro28 martie 2025

Cu Nicolae Gavrea în Parisul olimpic (A)

HunedoaraMea.ro27 martie 2025

Rezidența artistică „The Big Green” aduce artiști în dialog cu solul și comunitatea din Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului

HunedoaraMea.ro26 martie 2025