COMUNITATE

Lansare de carte Gherasim Țic

Lansare de carte Gherasim Țic

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva invită iubitorii de literatură, în ziua de 29 septembrie 2017, ora 1700, la Sala de Lectură, la o întâlnire cu scriitorul Gherasim Țic, care își va lansa recentul roman intitulat Meandre.

Gherasim Țic este un nume binecunoscut în literatura română contemporană, un prozator care și-a cucerit publicul cititor cu romanele: Fii ai unui destin potrivnic (2002), Speranțe (2005), Tinerețe furată (2010), Destinul familiei Roibu (2014), Sonata lunii. Fericirea de a iubi și de a fi iubit (2015) și Vânătorul singuratic (2016). Născut în anul 1931 în satul Boz, comuna Brănișca, Gherasim Țic a rămas legat sufletește de această parte a Ardealului care i-a inspirat numeroase personaje din romanele sale. A fost elev la liceele „Decebal” din Deva și „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. În anii regimului comunist a suferit numeroase nedreptăți și a fost nevoit să petreacă 12 ani în închisorile din Deva, Jilava, Capul Midia, Baia Sprie, Gherla. După ieșirea din detenție, fostul deținut politic a devenit student la Filologie, limba engleză, facultate pe care a absolvit-o în 1969. Vreme de 21 de ani a fost profesor de limba engleză în diferite școli din București și a desfășurat și activitate literară, traducând 13 romane din limba engleză în limba română. După 1989, Gherasim Țic și-a valorificat întreaga experiență de viață în romanele pe care a început să le publice.

Romanul Meandre are în centru figura unui intelectual, Virgil Rodeanu, profesor de istorie, ale cărui viață și carieră profesională sunt descrise de Gherasim Țic cu o impresionantă forță epică. În sufletul acestuia, spune autorul pe coperta a IV-a a romanului, „se dă o luptă între rațiune și sentimentele profunde pentru iubita sa. Până la un punct rațiunea învinge, dar, ca printr-un miracol, în cele din urmă, cei doi își împlinesc destinul.”

Acțiunea romanului, trăirile sufletești ale eroului, întâmplările prin care trece sunt și pretexte pe care autorul le folosește pentru a expune idei bine documentate despre istoria românilor, în mod deosebit a Transilvaniei, despre momentele cruciale ale acestei istorii, dar și despre tabloul politic al României de după 1990. Dincolo de frumoasa poveste de dragoste din roman, cititorul este invitat să mediteze la marile încercări la care a fost supus poporul român de-a lungul secolelor.

Întâlnirea cu prozatorul Gherasim Țic va fi și un excelent prilej de a dialoga cu acest talentat scriitor care va oferi autografe iubitorilor de literatură.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

11 + four =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

salon carte main

Salonul Hunedorean al Cărții, ediția a XVIII-a (A)

HunedoaraMea.ro18 octombrie 2017
stelele cetatii

Festivalul-concurs de muzică pop „Stelele Cetății”, la a 35-a ediție. Vezi condițiile de participare și programul evenimentului

HunedoaraMea.ro17 octombrie 2017
Afis Exarhu

Lansare de carte Răzvan Exarhu, la Salonul Hunedorean al Cărții – „Fericirea e un ac de siguranță”

HunedoaraMea.ro17 octombrie 2017
Afis SABINA FATI

Lansare de carte a jurnalistei Sabina Fati, la Salonul Hunedorean al Cărții – „Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time”

HunedoaraMea.ro13 octombrie 2017
Afis V. ARACHELIAN

Vartan Arachelian își lansează la Deva cartea „Scânteia vine de la Moscova”

HunedoaraMea.ro12 octombrie 2017
IF

Peste 100 de edituri, la Salonul Hunedorean al Cărții. Lansări de carte, întâlniri cu scriitori, noutăți editoriale. Vezi programul evenimentului

HunedoaraMea.ro11 octombrie 2017
marcel iures

Actorul Marcel Iureş vine la Deva pentru a asista la o proiecţie specială a filmului “Octav”, în care are rolul principal

HunedoaraMea.ro9 octombrie 2017
main Noaptea Bibliotecilor 2017

Noaptea Bibliotecilor 2017 (A)

HunedoaraMea.ro9 octombrie 2017
editura univers

Stand de carte cu vânzare al Editurii Univers, la Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro5 octombrie 2017

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate