Istoricul hunedorean Cosmin Budeancă își va lansa, la Petroșani, volumul “Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orală”.
Evenimentul va avea loc vineri, 9 decembrie, la ora 17.00, la Sala de Festivități a Colegiului Național „Mihai Eminescu” – Școala Generală „Avram Stanca” din Petroșani (str. 1 Decembrie 1918, nr. 73).
Vor lua cuvântul: Ion Barbu (Societatea Culturală Condiția Română, Petrila), Anton Herman (Forumul Democrat al Germanilor din România, Petroșani), dr. Mihai Barbu și autorul cărții.
Evenimentul este organizat de Societatea Culturală Condiția Română din Petrila, Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Petroșani și Editura Cetatea de Scaun.
După lansarea cărții, vor urma discuții la Muzeul Instalatorului Român (Petroșani, strada General Dragalina, nr. 2).
Volumului “Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918” a mai fost lansat miercuri, la Orăștie, și va fi prezentat publicului devean joi, la ora 17.00, la Deva Mall, et. 4, Salle d’Or.
Cosmin Budeancă este expert al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) – Serviciul Analiza regimului comunist și a fost director general al IICCMER în perioada 2014 – noiembrie 2015.
Volumul “Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918” urmărește, pe de o parte, evoluţia sau modificările „imaginii” etnicilor germani într-o perioadă de 90 de ani (1918 – 2008), iar pe de altă parte evidențiază modul în care evenimentele majore din istoria secolului al 20-lea au influențat relațiile personale ale membrilor comunităților mixte româno – germane din județele Alba, Hunedoara și Sibiu.
“Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918” se bazează în special pe 122 de interviuri de istorie orală cu români, dar și pe lucrări cu caracter general sau special ori pe documente de arhivă.
„În toamna anului 2001 începeam o cercetare doctorală la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, avându-l coordonator pe dl. prof. univ. Doru Radosav, care era și directorul Institutului de Istorie Orală, unde eram cercetător. Tema aleasă era imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania. Am decis să-mi focusez atenția asupra a trei județe din partea de sud a Transilvaniei: Hunedoara, Alba, Sibiu. Desigur, alegerea a fost una subiectivă, lucru care nu este neobișnuit atunci când un cercetător demarează un proiect de cercetare. Faptul că sunt născut în Orăștie (Broos în germană, Szászváros în maghiară, Saxopolis în latină), așadar un „oraș al sașilor”, cea mai vestică dintre cele șapte cetăți săsești, care au și dat numele german al Transilvaniei (Siebenbürgen), a avut un rol determinant. Pe de altă parte, realizasem încă din 2000 interviuri cu etnici germani, în special despre deportarea în Uniunea Sovietică, iar relatările lor mă impresionaseră profund. Cu toate acestea, nu am dorit ca cercetarea să fie una de istorie a germanilor, în sensul clasic, ci una de imagologie, despre „imaginea celuilalt”, folosind, din punct de vedere metodologic, instrumentele specifice istoriei orale”, spune istoricul Cosmin Budeancă.
Lucrarea prezintă situația etnicilor germani din Transilvania după 1918, impactul marii istorii asupra etnicilor germani în viziunea românilor (perioada interbelică, Al Doilea Război Mondial, deportarea în Uniunea Sovietică, perioada comunistă, perioada de după 1989), imaginea românilor despre sărbătorile etnicilor germani, ținuta, familia, gospodăria și aspecte din viața cotidiană a acestora.
Cosmin Budeancă s-a născut în 1975, la Orăștie. A absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca (1993 – 1997) și tot aici și-a continuat cariera academică – masterat (1997 – 1998), doctorat (2001 – 2008) și bursă post-doctorală (2011 – 2013).
A fost cercetător la Institutul de Istorie Orală al „Universitatea Babeș-Bolyai” (2000 – 2006), expert la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România – IICCR (2006 – 2007), șef Serviciu Muzee – Memorie, IICCR (2007 – 2010), expert, Departamentul Ideologie – Cultură, Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc – IICCMER (2010 – 2012), expert, Departamentul Investigații Speciale, IICCMER (2012 – 2014), și director general al IICCMER (2014 – 30 noiembrie 2015). Din 1 decembrie 2015 este expert în cadrul Serviciului Analiza regimului comunist al IICCMER.
Volume de autor
Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orală, Târgoviște, Cetatea de scaun, 2016
Represiunea politică în România comunistă. „Garda Albă” – organizație subversivă inventată de Securitatea hunedoreană, Cluj-Napoca, Argonaut, 2010
Volume colective
The Countryside and Communism in Eastern Europe: Perceptions, Attitudes, Propaganda, LIT Verlag, Berlin-Münster-Wien-Zürich-London, 2016 (co-editor)
Identități sociale, culturale, etnice și religioase în comunism, Iași, Polirom, 2015, (coord.)
Stalinizare și destalinizare. Evoluții instituționale și impact social, Iași, Polirom, 2014 (co-coord.)
Destine individuale și colective în comunism, Iași, Polirom, 2013 (co-coord.)
Experiențe carcerale în România comunistă, vol. I-VI, Iași, Polirom, 2007-2012 (coord.)
Sfârșitul regimurilor comuniste. Cauze, desfășurare și consecințe, Cluj-Napoca, Argonaut, 2011 (coeditor)
Mișcarea de rezistență anticomunistă din România. Grupul „Cruce și Spadă”. Mărturii, ediția a II-a revăzută și adăugită, Cluj-Napoca, Argonaut, 2010 (coeditor).
Stat și viață privată în regimurile comuniste, Iași, Polirom, 2009 (co-coord.)
Forme de represiune în regimurile comuniste, Iași, Polirom, 2008 (coord.)
Făgăraș. Închisoarea polițiștilor, vol. I-III, Cluj-Napoca, Mega, 2007 (coautor)
Rezistența anticomunistă. Cercetare științifică și valorificare muzeală, I-II, Cluj-Napoca, Argonaut, 2006 (coeditor)
Rezistența anticomunistă din România. Grupul „Capotă-Dejeu” (1947-1957). Mărturii, Cluj-Napoca, Argonaut, 2006 (coeditor)
Puteți afla mai multe informații despre istoricul Cosmin Budeancă și despre activitatea sa pe blogul său, iar multe detalii despre cartea pe care o va lansa la Petroșani AICI.
Facebook
YouTube
RSS