COMUNITATE

Lansarea volumului monografic „Lungile cărări înspre SARGEȚIA”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

Lansarea volumului monografic „Lungile cărări înspre SARGEȚIA”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva organizează în ziua de 14 decembrie, la ora 17.00, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva, un eveniment artistic excepțional prilejuit de lansarea volumului monografic „Lungile cărări înspre SARGEȚIA”, alcătuit de muzicologul prof. univ. dr. Dumitru Jompan și profesorul dirijor Nicolae Icobescu. Cartea a apărut în anul 2021 la Editura Gutenberg Univers din Arad.

Volumul s-a bucurat de sprijinul financiar al Consiliului Județean Hunedoara și al Primăriei municipiului Deva, instituții care încă de la bun început au susținut activitatea Coralei „Sargeția” din Deva, fondată de profesorul Nicolae Icobescu.

Monografia dedicată Coralei „Sargeția” este cea de-a nouăzecea carte semnată de profesorul muzicolog Dumitru Jompan, folclorist, compozitor și dirijor, excepțional cunoscător al tezaurului folcloric românesc, în special al celui bănățean.

Dat fiind că existența Coralei „Sargeția” este strâns legată de numele profesorului și dirijorului Nicolae Icobescu, autorul monografiei și-a structurat lucrarea pe biografia detaliată a profesorului devean, pe care o urmărește din copilărie până la anii maturității, prezentând toate etapele care culminează, în anul 1998, cu înființarea acestei corale ce poate sta cu fruntea sus alături de orice ansamblu coral din România și din lume.

„Cu un repertoriu de peste 160 de lucrări din creația corală românească și universală, piese religioase și laice, semnate de iluștri compozitori, Corala „Sargeția” și-a croit un drum glorios în viața culturală românească, iar pentru hunedoreni este o mândrie și un prilej de mare bucurie ori de câte ori au avut prilejul să participe la recitalurile acestei formații. Nu mai puțin importante sunt concertele pe care Corala „Sargeția” le-a susținut în Ungaria, Italia, Franța, Republica Moldova, Polonia, Austria, Germania, Serbia etc. Peste tot, succesul a fost impresionant, măiestria interpretării, calitatea vocilor, emoția pe care coriștii și dirijorul au reușit să le transmită au smuls aplauze entuziaste din partea spectatorilor din diferite țări. De cele mai multe ori, piese de referință din literatura corală românească, prelucrări din folclorul românesc au adus un plus de culoare recitalurilor, iar succesul a fost asigurat. Corala „Sargeția” a meritat din plin această amplă monografie care se citește ca o fascinantă poveste în care eroii sunt membrii coralei cu vocile lor minunate, dirijați de un magician al baghetei, dirijorul Nicolae Icobescu. Pe drept cuvânt, Corala „Sargeția” a fost supranumită „Madrigalul județului Hunedoara”, caracterizare perfectă ce spune totul despre acest minunat ansamblu coral și sufletul ei, profesorul Nicolae Icobescu”, spune managerul Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu”, Ioan Sebastian Bara.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two + nine =

Mai mult in COMUNITATE

„Citești și câștigi!” la a X-a ediție (A)

HunedoaraMea.ro18 aprilie 2024

Echipa Colegiului Naţional „Iancu de Hunedoara” a câștigat finala concursului „Citeşti şi câştigi!” (FOTO/VIDEO)

HunedoaraMea.ro18 aprilie 2024

Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. Finala mică (FOTO / VIDEO)

HunedoaraMea.ro17 aprilie 2024

„Vladimir Nabokov – Omul la răscrucea istoriei”. Eveniment dedicat scriitorului organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro16 aprilie 2024

Încep înscrierile la concursul național „Deva Music Star”!

HunedoaraMea.ro15 aprilie 2024

O nouă ediție a Festivalului Național de Umor „Liviu Oros”, la Deva

HunedoaraMea.ro2 aprilie 2024

Telecabina spre Cetatea Devei a fost pusă în funcțiune

HunedoaraMea.ro29 martie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. Semifinalele competiției. Cine sunt echipele care se vor confrunta în marea finală

HunedoaraMea.ro29 martie 2024

A fost inaugurat noul loc de joacă din Parcul ,,Cetate” Deva

HunedoaraMea.ro22 martie 2024