COMUNITATE

Literatură, politică, dialog interetnic. GALERIE FOTO (A)

Literatură, politică, dialog interetnic. GALERIE FOTO (A)

Printre momentele de mare interes organizate de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianuˮ Hunedoara-Deva în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții a fost și întâlnirea cu scriitorul și omul politic MARKÓ Béla. Evenimentul, petrecut în ziua de 10 octombrie 2015, a avut drept scop prezentarea volumului „Ruleta maghiară. Convorbiri cu Markó Béla despre literatură, politică, socitate”, apărut la Curtea Veche Publishing în anul 2014. Cartea cuprinde un amplu dialog dintre Markó Béla și scriitorul și editorul din Ungaria, Kőrössi P. József.

Apărut inițial în limba maghiară în Ungaria, volumul este tradus în românește de regretata scriitoare și traducătoare Anamaria Pop, care alcătuiește și numeroasele note ale volumului, iar poeziile lui Markó Béla inserate în volum sunt tălmăcite în românește de un alt mare traducător, Paul Drumaru, redactor la Editura Kriterion.

„Ruleta maghiară” oferă prilejul celor care l-au cunoscut pe Markó Béla doar în ipostaza de om politic, de președinte al UDMR (1993-2011), de vicepremier al Guvernului României (2004-2007 și 2009-2012), să descopere în persoana domniei sale un poet de mare sensibilitate și originalitate, un intelectual autentic, un gânditor în spirit european, un reprezentant al națiunii căreia îi aparține și cu ale cărei probleme s-a identificat de fiecare dată.

Întrebărilor și provocărilor lansate de Kőrössi P. József, Markó Béla le răspunde amplu, cu o sinceritate impresionantă, fără să ocolească nimic din ceea ce ar putea contribui mai bine la conturarea unui portret complet al său atât ca om politic, cât și ca poet, dar în primul rând ca intelectual maghiar transilvănean.

Markó Béla își evocă anii copilăriei petrecute în Târgu Secuiesc, își prezintă înaintașii, anii de școală, atmosfera din Clujul studenției la Facultatea de Filologie a Universității clujene, primele preocupări literare, întâlnirea cu poezia, atmosfera din lumea scriitorilor maghiari din România anilor ’70-’80, revistele literare cu care a colaborat, primii ani petrecuți la catedră. Amintirile devin și mai vii pe măsură ce sunt evocați anii de după 1990, când Markó Béla a jucat un rol activ pe eșichierul politic din România, iar răspunsurile pe care le dă, ample și argumentate, se caracterizează prin obiectivitate și un extraordinar simț al realității, prin echilibru și un spirit european autentic.

Cel căruia îi dă replicile, Kőrössi P. József (născut în 1953, la Oradea), este un cunoscut poet, scriitor și editor de carte din Ungaria. A fost secretar al Organizației Tinerilor Scriitori maghiari, apoi secretarul Uniunii Scriitorilor din Ungaria. A fost redactor în cadrul Editurii Móra din Budapesta. A inițiat și a moderat peste cinci sute de dezbateri literare în România și în Ungaria, cu participarea a numeroși scriitori contemporani români și maghiari. În prezent, este directorul Editurii Noran Libro, parte a grupului editorial Kossuth. Este laureatul mai multor premii și distincții: Premiul „József Attilaˮ din Cleveland (1987), Premiul „Ibbyˮ (1999), Premiul pentru Cultura Maghiară (Oradea, 2008).

Am fost foarte bucuroși că am reușit să organizăm această întâlnire aici la Deva, a fost un privilegiu deosebit pentru noi să ne întâlnim cu un intelectual de marcă, cu o personalitate care a avut și mai are un rol important atât în viața politică, cât și în cea literară, culturală a țării.

Despre personalitatea domnului Markó Béla și despre acest volum au vorbit doamna Irene Arsene, directoarea Editurii Curtea Veche și domnul Széll Lörincz, directorul executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Hunedoara. Prezenți la lansare au fost și europarlamentarul Iuliu Winkler, președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR și domnul Dezméri István, președintele executiv al Organizației Județene Hunedoara a UDMR.

Biblioteca Județeană i-a conferit domnului Markó Béla o Diplomă de Excelență pentru întreaga operă literară și promovarea spiritului european în viața politică.

La final a urmat o sesiune de autografe.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianuˮ Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

marko bela (13)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

5 − four =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

bani-din-cer

Mihai Bendeac aduce ”Bani din cer” la Deva

HunedoaraMea.ro18 octombrie 2019
visan main

Dorel Vișan, oaspete al Salonului Hunedorean al Cărții (A)

HunedoaraMea.ro17 octombrie 2019
Forma 1

Spațiul expozițional de la Galeriile de Artă FORMA din Deva va fi transformat într-o sală multifuncțională

HunedoaraMea.ro17 octombrie 2019
salonul hunedorean al cartii 2019 main

Salonul Hunedorean al Cărții, ediția a XX-a (A)

HunedoaraMea.ro16 octombrie 2019
stelele cetatii 2018

Festivalul Naţional de Muzică Pop ,,Stelele Cetăţii” Deva. 19 finaliști vor urca pe scena concursului de interpretare

HunedoaraMea.ro16 octombrie 2019
constantin necula

Salonul Hunedorean al Cărții. Părintele Constantin Necula prezintă la Deva trei cărți publicate în acest an

HunedoaraMea.ro14 octombrie 2019
dorel visan

Salonului Hunedorean al Cărții. Lansare de carte a actorului Dorel Vișan

HunedoaraMea.ro13 octombrie 2019
salon carte 2018 ziua 1 (48)

Salonul Hunedorean al Cărții 2019. Peste 130 de edituri își prezintă oferta de carte la Deva. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro11 octombrie 2019
citesti 2019 VIII main

“Citești și câștigi!” 2019. Ultima etapă de calificări din grupe. Vezi liceele calificate în optimile concursului de cultură generală

HunedoaraMea.ro10 octombrie 2019