COMUNITATE

Livada Senzorială, un proiect inedit de întâlnire cu natura, deschisă turiștilor care vizitează Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului. GALERIE FOTO

FOTO: Larisa Duţă (voluntar pentru Geoparc)
Livada Senzorială, un proiect inedit de întâlnire cu natura, deschisă turiștilor care vizitează Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului. GALERIE FOTO

Turiștii care vizitează Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului pot, începând de astăzi, să cunoască mai bine și să experimenteze natura în Livada Senzorială. Acest spațiu este destinat celor cinci simțuri (văz, auz, miros, gust, atingere) cărora li se adaugă un al șaselea simț, acela al comunicării. Vizitatorilor li se propune astfel o modalitate inedită de a înţelege şi de a intra în contact direct cu  elementele naturii și cu detalii legate de istoria Pământului. De asemenea, ei pot comunica unii cu alții prin intermediul unor mesaje creative, fără a folosi cuvinte.

Livada Senzorială se află în satul Densuș, în jurul Casei Vulcanilor și a fost realizată de către Voluntarii pentru Geoparc pe parcursul acestei veri. Ea cuprinde zece instalații senzoriale – Poteca Timpului, Aleea Formelor Împietrite, Expoziția Imagine și Imaginație, Lada Micului Paleontolog, Vulcanul, Foișorul Comunicării, Gustul Pământului, Sala de Concerte și Grădina din Nori.

livada geoparc (1)

Proiectul „Livada Senzorială” a însemnat pentru mine o noutate, fiind primul proiect de echipă la care particip ca voluntar. M-am implicat cu trup și suflet în toate activitățile organizate de Geoparcul Dinozaurilor, susținând și promovând această organizație prin toate mijloacele la care aveam acces. În cadrul proiectului ”Livada Senzorială”, personal, am realizat ”Copacul cu sunete” care, prin diverse fenomene ale naturii, creează o armonie între vibrația Pământului și cea a Universului. A fost o experiență de neuitat alături de o adevărată  familie de tineri voluntari care și-au dăruit momente prețioase din timpul liber pentru a realiza ceva frumos pentru Țara Hațegului, pentru România”, spune Radu Coiculescu, voluntar al proiectului.

Am participat şi am ajutat cât am putut la realizarea unui proiect  mega tare. Ceea ce a ieșit este peste imaginația noastră. Fiecare instalaţie îţi spune o poveste al cărei autor poţi fi chiar tu. Foarte interesant este că, la Foişorul Comunicării, spre exemplu, povestea ta le-o poţi transmite şi unor oameni pe care s-ar putea să nu îi întâlneşti niciodată. Aici poţi lăsa mesaje sau fotografii prin intermediul unui stick USB sau folosind beţişoare, panglici colorate şi diverse alte lucruri”, povestește un alt voluntar, Andreas Alexis Dobre.

livada geoparc (2)

Livada Senzorială face parte din proiectele de voluntariat derulate vara aceasta în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, alături de Grădina Aromată a Timpului din Orașul Hațeg și de refacerea și extinderea traseului tematic Valea Dinozaurilor care leagă  localitățile Sînpetru, Sibișel, Ohaba Sibișel și Nucșoara.

Inițiativa Livezii Senzoriale aparține Asociației „Drag de Hațeg” și se bucură de finanțarea Fundației pentru Parteneriat și MOL România prin programul Spații Verzi. Parteneri în proiect sunt Centrul de Resurse pentru Dezvoltare 2020, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din București, Școala Gimnazială Densuș, Școala Gimnazială Răchitova, Primăria Comunei Densuș și Asociația Pro Edu Densușianu.

 

livada geoparc (4)

livada geoparc (5)

FOTO: Larisa Duţă (voluntar pentru Geoparc)

—————

Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural ce cuprinde întreaga Țară a Hațegului și care protejază și valorifică natura și cultura acestui spațiu. Geoparcul a fost declarat arie protejată de interes național în 2004. Din anul 2005 geoparcul a fost acceptat în Rețeaua Europeană a Geoparcurilor și în Rețeaua Globală (sub egida UNESCO) a Geoparcurilor. Din anul 2007 are în interiorul său două zone denumite „Situl Strei-Hațeg” și „Culoarul Rusca Montană – Țarcu – Retezat”, ca situri NATURA 2000, în vederea conservării habitatelor naturale și a speciilor de plante și animale sălbatice de interes comunitar. Geoparcul are un statut special datorită gradului ridicat de locuire care implică o preocupare deosebită pentru dezvoltarea locală. Această arie protejată cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Factorul cheie care personalizează acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de vârstă Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hațeg sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea geoparcului este realizată de Universitatea din Bucureşti.

Asociația Drag de Hațeg este un ONG din comuna Densuș, care are ca misiune să redescopere şi să interpreteze în mod creativ poveştile şi istoria Ţării Haţegului alături de localnici şi de vizitatori pornind de la valorile naturale şi culturale ale locului. Asociația vrea să contribuie la dezvoltarea turismului durabil, în permanent echilibru cu mediul înconjurător, ca mijloc principal al bunăstării comunităţilor locale şi implicit la sprijinirea dezvoltării durabile a regiunii Țara Hațegului. Drag de Hațeg se bucură în toate inițiativele de sprijinul și colaborarea Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din București, printr-un parteneriat strategic încheiat în 2013. Activitățile sunt realizate în strânsă legătură cu ceilalți parteneri locali, ONG-uri, unități de învățământ și cultură, administrații locale și întreprinderi.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three + two =

Mai mult in COMUNITATE

A fost inaugurat noul loc de joacă din Parcul ,,Cetate” Deva

HunedoaraMea.ro22 martie 2024

Sub semnul poeziei, de ziua ei (A)

HunedoaraMea.ro22 martie 2024

Investiții în digitalizarea spitalelor hunedorene

HunedoaraMea.ro21 martie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. Sferturile de finală

HunedoaraMea.ro21 martie 2024

De Ziua Internațională a Francofoniei, invitație la călătorie: Provence (A)

HunedoaraMea.ro20 martie 2024

Lucrările de modernizare, extindere și dotare a Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Deva au fost finalizate

HunedoaraMea.ro15 martie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. A doua rundă a optimilor de finală

HunedoaraMea.ro14 martie 2024

Ziua Internațională a Poeziei, la Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro14 martie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. Prima rundă a optimilor de finală

HunedoaraMea.ro13 martie 2024