COMUNITATE

Maestrul Gheorghe Zamfir, premiat în centrul Devei, într-o ediție specială a campaniei „Premianții fără premii“

Maestrul Gheorghe Zamfir, premiat în centrul Devei, într-o ediție specială a campaniei „Premianții fără premii“

O nouă ediție a campaniei „Premianții fără premii” va avea loc sâmbătă în centrul municipiului Deva. Un moment de mare încărcătură emoțională generată de întâlnirea cu maestrul Gheorghe Zamfir, cel mai cunoscut virtuoz al naiului de pe planetă, și, dacă avem în vedere că acesta este român, devin limpede motivele pentru care merită să îi mulțumim acestui om deosebit.

Izgonit de comuniști pentru că a dedicat un concert lui Dumnezeu, maestrul a trebuit să plece din țară pentru a-și salva viața. În exil, nu a uitat că este român și a prezentat lumii partea cea mai frumoasă a poporului din care face parte. „Urlând de durere, cu inima sfâşiată în bucăţi, am luat drumul exilului, în luna martie 1982, cu două valize şi cu naiurile la spinare. Paşaportul mi l-a băgat în buzunar fostul ministru de Externe, Ştefan Andrei, care mi-a spus: „Pleci şi nu te mai întorci. Altfel, Ceauşescu te omoară!”. Exilul a fost absolut teribil pentru mine. Dacă nu plecam din ţară eram arestat, condamnat şi poate pierdut fizic”, a mărturisit maestrul Gheorghe Zamfir.

Muzician complet, virtuoz tulburător, Gheorghe Zamfir posedă o personalitate iradiantă. Electrizează o sală din câteva măsuri”, titra publicaţia elveţiană L’impartial”, în 1970. “Această muzică n-are vârstă. Ea este viaţa de toate zilele a unui popor şi natura care-l înconjoară”, consemna “Valeurs Actuelles”, din Franta, în 1971. “France Soire” nota în 1971: “Zamfir şi naiul său: o muzică ce te face să visezi (…) Te aruncă într-un extaz aproape de beatitudine, liniştit, fără exces, chiar fără să-ţi dai seama”.

Acestea sunt doar câteva exemple care conturează universul creat prin sunet de maestrul Gheorghe Zamfir.

Pentru exemplul puternic oferit, de dragoste față de frumos, de nerenunțare la ideal, de sacrificiu sufletesc pentru promovarea României și a poporului român vă propunem să ne întâlnim cu acest om extraordinar, cu maestrul Gheorghe Zamfir și să-i spunem că e minunat, că suntem mândri de el și că îl susținem, fie chiar și moral. Sâmbătă, 19 septembrie 2015, ora 11.00, domnul Gheorghe Zamfir vine să îl cunoaștem. Aveți ocazia să îl priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei. (Dan Terteci, iniţiatorul campaniei „Premianţii fără premii”)

—————-

Gheorghe Zamfir care s-a născut la 6 aprilie 1941 în oraşul Găieşti, localitate în care termina şi şcoala elementară.

În 1955 se înscrie la şcoala specială de muzică din Bucureşti (astăzi Liceul de Muzică “Dinu Lipatti”), la clasa profesorului Fănică Luca. Această școală a urmat-o în paralel cu cea de cultură generală pe care le-a terminat în 1961, având profesori eminenţi ca Filaret Barbu – armonie, Jurebiţă Matei – teorie şi solfegiu, Constantin Romaşcanu – ansamblu coral, Emilia Wlangali, Maria Apostolescu şi Dan Mizrahi-pian, Viorel Cosma-istoria muzicii, Vasile-folclor. Din generaţia sa, numită generaţia de aur, a avut colegi străluciţi care au devenit mari reprezentanţi ai artei româneşti în ţară şi-n lume: Cristescu Crimhilda, Eugen Ciceu, Radu Lupu – pian, Benone Sinulescu, Ileana Constantinescu, Maria Butaciu – canto, Caţianis Ion, Frâncu Virgil – flaut, Soare Marin – trombon, Dan Mândrilă – saxofon, Teutsch Gotz, Weissman Eduard – violoncel, Guthler Wolfgang – contrabas, Stoianovici Tiberiu, Ţifu Mircea – vioară, Nenoiu Miltiade – fagot, Paul Staicu – corn, Aurelian Octav Popa – clarinet, Băcanu Laurenţiu – percuţie, Daniel Podlovski – vioară.

După terminarea Liceului de Muzică şi a bacalaureatului (1961), se înscrie la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, pe care îl absolvă în 1966 la pedagogie, iar în 1968 la clasa de dirijat de cor cu Dumitru D. Botez şi dirijat orchestră cu Iosif Conta. Printre profesorii eminenţi avuţi la Conservator amintim pe Victor Iusceanu -teorie şi solfegiu, Aurel Stroe şi Ştefan Niculescu – forme, Gheorghe Dumitrescu – armonie, Octavian Lazăr Cozma – istoria muzicii, Emilia Comişel – folclor, Iosif Czire – citire de partituri, Ion Miclea – ansamblu coral, Dumitru D. Botez – dirijat de cor.

În 1966 este angajat dirijor la Ansamblul Ciocârlia” având sub bagheta sa 300 de artişti: corul, corpul de balet, orchestra simfonică, orchestra populară şi solişti printre care Angela Moldovan, Aurelia Fătu Răduţu, Ion Cristoreanu, Simion Pop, Maria Butaciu, Benone Sinulescu, Irina Loghin, Maria Păunescu, Ion Dolănescu, Maria Ciobanu, Dumitru Constantin, Ilie Udilă, Toni Iordache, Marin Chisăr şi alţii. În această perioadă apar primele mari compoziţii, aranjamente şi orchestraţii, primele compoziţii datând de la vârsta de 18 ani printre care coruri la 4 voci, prima metodă de nai editată mai târziu la Paris, în anul 1975, la editura Chappell, Hora de virtuozitate, Hora Bucureştiului, Sârbă Oltenească, care au făcut parte din primele discuri editate în 1959.

Între 1960 şi 1970 efectuează primele turnee în R.F.G., Elveţia, URSS, China, Grecia, cu Ansamblul Ciocârlia”, cu Ansamblul Armatei Române, condus de generalul Dinu Stelian, şi cu Liceul de Muzică din Bucureşti, având un succes fulminant. După ce a obţinut în 1959 premiul I şi titlul de Laureat pe ţară, a efectuat în acelaşi an primul turneu în Polonia, înregistrând primele melodii, compoziţii proprii în stil folcloric în orchestra populară a Radiodifuziunii Române, dirijată de Radu Voinescu, urmând alte turnee în URSS şi Grecia până în 1964, soldate cu premiul I la Levadia (Grecia).

În 1966 realizează primul disc Electrecord care conţine în mod exclusiv compoziţiile sale în cel mai autentic stil popular printre care faimoasele piese: “Doina de Jale” şi “Doina ca la Vişina”, iar în 1968 înregistrează al doilea disc, fapt extraordinar în acea vreme.

În 1969 pleacă prin demisie de la ansamblul Ciocârlia”, iar în 1970 formează primul taraf concertistic cu care excelează la Paris pe scena Teatrului “Vieux Colombier” în 45 de recitaluri, cântând pentru prima oară la cele 4 naiuri – soprano, alto, tenor, bas – pe care însuşi le-a creat în 1968. Această invenţie a dat posibilitatea mai apoi de a introduce naiul în toate stilurile şi genurile muzicale revoluţionând sunetul la scară universală, câştigând sufragii unanime din partea celor mai mari muzicieni ai lumii printre care: Sergiu Celibidache, Hanz Holliger, Maurice Bourg, Henry Dutilleux, Pierre Boulez şi alţii.

În 1972 crează stilul Nai – Orgă, introducând repertorii noi şi lărgind considerabil paleta de expresie şi interpretare a naiului.

În 1974 compune prima “Messă pentru Pace” pentru nai, cor, orgă şi orchestră, înregistrată la Bucureşti cu Orchestra Radio şi Corul Madrigal, dirijor Marin Constantin şi Paul Popescu.

În 1978 introduce naiul în orchestra simfonică cu stilul “Pop”.

În 1982 creează prima rapsodie şi primul concert pentru nai şi orchestră pe care le înregistrează pentru Philips cu Filarmonica din Monte Carlo, la pupitru Laurence Foster.

În 1984 creează primul cvintet pentru nai şi cvartet de coarde “Cvintetul Plopilor” pe care-l cântă cu Cvartetul Orford din Toronto în transmisie directă la radio, apoi compune numeroase lucrări camerale pe care le execută cu celebrul Cvartet Enescu în Franţa şi Germania.

În 1986 înregistrează primul disc cu repertoriul baroc printre care Dublul Concert în re minor pentru vioară şi oboi de J.S.Bach cu British Chamber Orchestra şi Neil Black la oboi.

În 1979 înregistrează cu orchestra James Last faimoasa melodie “Ciobănaşul singuratic” care a devenit un succes mondial. Au urmat turnee în SUA la Carnegie Hall, Lincoln Washington şi Kenedy Center, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Canada, Africa de Sud, Scandinavia, Belgia, Franţa, Elveţia, Austria, Japonia unde are un uriaş succes, fiind invitat la Palatul Imperial. Obţine peste 90 de discuri de aur şi platină, 4 discuri de aur în Africa de Sud, 4 discuri de platină în Noua Zeelandă, 4 discuri de aur în Australia, 15 discuri de platină în Canada, bătând toate recordurile cu 5 milioane de discuri vândute. În Statele unite obţine două discuri de aur, fapt unic pentru un artist european la acea vreme.

În Franţa, Germania, Austria şi Belgia primeşte titluri şi medalii, discuri de aur şi de platină. Ordinul Meritul Cultural al Franţei, titlul de ofiţer şi cavaler al Franţei, Belgiei şi Luxemburg.

Între 1988-1990 este primit de trei ori la Vatican fiind primul muzician care a cântat în timpul mesei private a Papei Ioan Paul al II-lea primind medalia Vaticanului şi de două ori diploma Universităţii Don Bosco” din Roma.

Primeşte de două ori medalia de aur a Asociaţiei din cadrul Academiei “Arta-ştiinţe şi Litere” a Franţei, de două ori premiul Academiei Charles Gros”, premiul Titera de aur în Franţa și Săgetătorul de aur în Italia, discuri de aur în Elveţia şi Germania.

Turnee prestigioase în America Latină, în Columbia, unde primeşte ordinul Comandorului din partea preşedintelui, în Ecuador şi Venezuela unde este invitat pentru o mare campanie publicitară cu ocazia filmului “Ciao Cristina”, care întrebuinţează o compoziţie de-a sa ca temă principală.

Este solicitat pentru înregistrarea muzicii filmului “Marele blond cu pantof negru” a producătorului francez Ives Robert, “Picnic at Hanging Rock” în Australia, “Once upon a time in America”, “Karate Kid”, la Hollywood, şi în Italia de către compania Paramount, în 1975, pentru filmul “Brâncuşi şi mânăstirile din Moldova”, în anul 1978 compune muzica filmului “Blestemul pământului şi blestemul iubirii” sub regia lui Mircea Mureşan, după romanul “Ion” de Liviu Rebreanu, la care obţine premiul I pentru compoziţie, în 1996 înregistrează muzica filmului macedonean ”Lacul” şi în 2004 interpretarea melodiei “Păstorul Singuratic” este folosită de regizorul Tarantino în filmul “Kill Bill”. Toate aceste filme au avut un imens succes mondial.

După 1990 revine din exil şi îşi continuă concertele şi turneele în Franţa, Elveţia şi mai ales Turcia, unde este declarat cel mai popular compozitor şi artist al secolului XX.

Autor a peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic, Gheorghe Zamfir a desfăşurat o asiduă activitate ca profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a creat prima catedră de nai din lume, continuând să concerteze pe scenele cele mai prestigioase cu orchestre simfonice, camerale, recitaluri cu pian sau orgă, ori cum grupul folcloric impunându-se de peste cinci decenii ca unul din cei mai mari artişti ai lumii şi cu siguranţă cel mai complex muzician român în viaţă, cel mai cunoscut în lume, cel mai celebru, fiind în acelaşi timp poet cu trei volume de versuri tipărite, scriitor, estet cu două volume tipărite, plus o metodă de nai şi, în ultimul timp, pictor cu patru expoziţii în ţară şi străinătate. La peste 70 de ani de viaţă, maestrul şi-a propus să realizeze integrala compoziţiilor sale în stil folcloric, cameral, simfonic, pop-folk, vocal-simfonic şi sacru, lucrând şi la Opera Dracula, lucrare în 2 acte după un libret al scriitorului George Astalosh.

A vândut peste 120 milioane de discuri pe toată planeta şi are peste 160 de discuri înregistrate, palmares care nu a fost realizat de nici un român până în prezent.

(http://www.gheorghezamfir.ro/home-2/)

Despre proiectul „Premianții fără premii”

E vremea să facem ceva.

A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.

Probabil vă întrebați cine sunt acești premianți și de ce nu au premii. Ei sunt oamenii de lângă noi pe care toți îi văd și nimeni nu-i „ascultă”. Tăcuți duc România mai departe. Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor fără ca ei să fie cunoscuți. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi. Nu vor premii, nu au primit, nu știu că munca lor e prețuită de ceilalți și de aceea trebuie să le spunem asta.

Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi necunoscuţilor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.

Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României. (Dan Terteci, iniţiatorul campaniei „Premianţii fără premii”)

—————–

Inițiativa proiectului îi aparține lui Dan Terteci, directorul Cancelariei Prefectului județului Hunedoara, care este sprijinit de prietenii săi. Toți hunedorenii care participă la această campanie sunt membri ai proiectului, „Premianții fără premii” fiind o acțiune a societății civile.

HunedoaraMea.ro este partener media al campaniei.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen + 17 =

Mai mult in COMUNITATE

Se deschide Ștrandul Municipal din Deva

HunedoaraMea.ro9 iulie 2020

Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va fi modernizată (A)

HunedoaraMea.ro29 iunie 2020

Se redeschid sălile de lectură și centrele Biblionet ale Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” din Deva

HunedoaraMea.ro24 iunie 2020

Începe distribuirea produselor de igienă în Deva, tranșa a doua

HunedoaraMea.ro17 iunie 2020

Platforma produsdehunedoara.ro, lansată oficial

HunedoaraMea.ro16 iunie 2020

Artefacte restaurate de Muzeul din Deva: un vas ceramic preistoric, descoperit pe șantierul autostrăzii Deva-Orăştie

HunedoaraMea.ro15 iunie 2020

ANUNȚ ANGAJARE. Angajăm personal Magazin Fornetti Deva

HunedoaraMea.ro15 iunie 2020

Fără penalizări la cărțile împrumutate de la Biblioteca Județeană înaintea stării de urgență

HunedoaraMea.ro20 mai 2020

Biblioteca Județean din Deva se redeschide pentru public

HunedoaraMea.ro19 mai 2020