COMUNITATE

„Marele Anonim”. Biblioteca Județeană le prezintă elevilor viața și opera poetului Lucian Blaga

„Marele Anonim”. Biblioteca Județeană le prezintă elevilor viața și opera poetului Lucian Blaga

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva marchează împlinirea a 120 de ani de la nașterea poetului, filosofului, omului de cultură Lucian Blaga printr-o acțiune culturală intitulată „Lucian Blaga – Marele Anonim”.

Evenimentul, organizat cu precădere pentru elevii de la liceele din Deva, va avea loc joi, 7 mai 2015, la ora 13.30, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.

Publicul va putea urmări o prezentare bazată pe o documentare riguroasă care va cuprinde biografia și cariera literară și diplomatică a lui Lucian Blaga, de la naștere (9 mai 1895, la Lancrăm) până în ultima zi de viață (6 mai 1961, Cluj).

Pe lângă viața poetului, organizatorii vor prezenta opt volume de poezii care au reprezentat un punct de cotitură în lirica românească; filosoful, autorul unui original sistem filosofic în celebrele sale trilogii (a culturii, a cunoașterii, a valorilor și, a patra, cosmologică, neterminată); dramaturgul, autorul a 11 piese de teatru inspirate din mitologia și istoria românilor (Zamolxe, Meșterul Manole, Avram Iancu, Anton Pann etc.); traducătorul lui Faust de Goethe și a unor versuri din lirica universală; diplomatul Lucian Blaga, cel care a fost atașat cultural la Varșovia, Praga, Lisabona, Berna și Viena, apoi ministru plenipotențiar al României în Portugalia.

Elevii vor afla mai multe detalii despre viața lui Lucian Blaga în anii comunismului, care a însemnat pentru poet o perioadă de suferință și de izolare, nevoit să-și câștige existența în ultimii ani ai vieții ca bibliotecar-șef și apoi director-adjunct al filialei din Cluj a Bibliotecii Academiei. Lucian Blaga a fost reabilitat și a început să fie studiat în școală după 1965.

Prezentarea activității literare și filosofice a poetului va urmări punctual toate marile momente și realizări din viața lui Lucian Blaga. Pe baza prezentării făcute, celor prezenți li se vor adresa întrebări, cei care vor răspunde corect fiind recompensați cu premii în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

AFIS LUCIAN BLAGA

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six − 5 =

Mai mult in COMUNITATE

În căutarea copilăriei (A)

HunedoaraMea.ro6 iunie 2024

Lansare de carte „Song. Un cântec amuțit. Trei decenii fără Oanță”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro5 iunie 2024

„Trofeul Micului Cititor”, ediția 2024

HunedoaraMea.ro3 iunie 2024

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024

Program de vară la Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro1 mai 2024

La aniversarea unui prieten (A)

HunedoaraMea.ro29 aprilie 2024

Conferință internațională „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro26 aprilie 2024

Serbările Cetății 2024. Artiștii și trupele care vor cânta la Deva

HunedoaraMea.ro25 aprilie 2024