
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva marchează împlinirea a 120 de ani de la nașterea poetului, filosofului, omului de cultură Lucian Blaga printr-o acțiune culturală intitulată „Lucian Blaga – Marele Anonim”.
Evenimentul, organizat cu precădere pentru elevii de la liceele din Deva, va avea loc joi, 7 mai 2015, la ora 13.30, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.
Publicul va putea urmări o prezentare bazată pe o documentare riguroasă care va cuprinde biografia și cariera literară și diplomatică a lui Lucian Blaga, de la naștere (9 mai 1895, la Lancrăm) până în ultima zi de viață (6 mai 1961, Cluj).
Pe lângă viața poetului, organizatorii vor prezenta opt volume de poezii care au reprezentat un punct de cotitură în lirica românească; filosoful, autorul unui original sistem filosofic în celebrele sale trilogii (a culturii, a cunoașterii, a valorilor și, a patra, cosmologică, neterminată); dramaturgul, autorul a 11 piese de teatru inspirate din mitologia și istoria românilor (Zamolxe, Meșterul Manole, Avram Iancu, Anton Pann etc.); traducătorul lui Faust de Goethe și a unor versuri din lirica universală; diplomatul Lucian Blaga, cel care a fost atașat cultural la Varșovia, Praga, Lisabona, Berna și Viena, apoi ministru plenipotențiar al României în Portugalia.
Elevii vor afla mai multe detalii despre viața lui Lucian Blaga în anii comunismului, care a însemnat pentru poet o perioadă de suferință și de izolare, nevoit să-și câștige existența în ultimii ani ai vieții ca bibliotecar-șef și apoi director-adjunct al filialei din Cluj a Bibliotecii Academiei. Lucian Blaga a fost reabilitat și a început să fie studiat în școală după 1965.
Prezentarea activității literare și filosofice a poetului va urmări punctual toate marile momente și realizări din viața lui Lucian Blaga. Pe baza prezentării făcute, celor prezenți li se vor adresa întrebări, cei care vor răspunde corect fiind recompensați cu premii în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.
Facebook
YouTube
RSS