ACTUALITATE

Minerii de la Paroșeni și Uricani au suspendat protestul, după 11 zile în subteran

FOTO: Arhivă
Minerii de la Paroșeni și Uricani au suspendat protestul, după 11 zile în subteran

Minerii de la Paroşeni şi Uricani au suspendat joi după-amiază protestul, după ce Guvernul Orban  a anunţat că se află în circuitul de avizare un proiect de ordonanţă privind acordarea de venituri pentru minerii din Valea Jiului care vor fi disponibilizați.

„Apreciind asigurările date de reprezentantul Executivului, potrivit cărora în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, OUG va fi adoptată, totul cumulat cu întâlnirea ce a avut loc după şedinţa de Guvern între domnul ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, şi delegaţia Sindicatului Huila Valea Jiului, în cadrul căreia domnul ministru a dat aceleaşi asigurări, şi după consultările cu minerii aflaţi în acţiune de protest, Sindicatul Huila a fost mandatat să anunţe suspendarea protestului până la următoarea şedinţă de Guvern”, a declarat preşedintele organizaţiei sindicale, Laszlo Domokos, citat de agerpres.ro.

Aproape o sută de mineri de la Paroşeni şi Uricani au început în 28 octombrie un protest  în subteranul exploatărilor Paroșeni și Uricani. Ei au solicitat prelungirea Ordonanţei 36 sau un act normativ similar prin care minerilor disponibilizaţi să li se garanteze acordarea unor venituri de completare şi vechimea în muncă pentru maxim 22 de luni, în cazul celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare, sau angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, pentru cei care nu se pot pensiona încă.

280 de persoane ar urma să fie disponibilizate la sfârșitul acestui an la exploatările miniere Paroșeni și Uricani, care aparțin de Societatea de Închideri Mine Valea Jiului.

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a declarat după şedinţa Guvernului Orban de miercuri că a fost discutată, în prima lectură, o Ordonanţă de Urgenţă care vizează situaţia minerilor blocaţi în minele de la Uricani şi Paroşeni.

Prin această ordonanță se reglementează situaţia veniturilor complementare pentru persoanele care urmează să fie disponibilizate. Potrivit programului de disponibilizări, urmează să fie acordate venituri complementare pentru 350 de persoane anul viitor, pentru 362 de persoane în 2021 și o programare a lor până în 2023. Impactul bugetar pentru anul următor este de aproximativ 15 milioane de lei şi va fi prevăzut în proiectul de buget pentru anul următor.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + 6 =

Mai mult in ACTUALITATE

A 6-a ediție a Expoziției Internațională INVENTCOR, la Deva

HunedoaraMea.ro1 aprilie 2025

Secția de votare de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 7 din Deva, mutată la Palatul Copiilor

HunedoaraMea.ro1 aprilie 2025

Cel mai mare parc fotovoltaic administrat public din județ va fi construit la Petrila

HunedoaraMea.ro28 martie 2025

Finanțare pentru noi investiții la Spitalul Județean din Deva și Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Brad

HunedoaraMea.ro26 martie 2025

Peste 70% din bugetul municipiului Hunedoara pe acest an, alocat pentru investiţii pentru comunitate

HunedoaraMea.ro13 martie 2025

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, prezent la Paris, la întâlnirea Rețelei Europene a Geoparcurilor în an aniversar

HunedoaraMea.ro10 martie 2025

Valoarea proiectelor pentru dezvoltarea municipiului Hunedoara, gestionate de Primărie, a depăşit pragul de 200 de milioane de euro

HunedoaraMea.ro4 martie 2025

Ambasadorul Japoniei, în vizită la Primăria Deva

HunedoaraMea.ro20 ianuarie 2025

Schimbări în Consiliul Local al municipiului Deva

HunedoaraMea.ro13 ianuarie 2025