ACTUALITATE

Ministrul Culturii: “Situația cetăților dacice, aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, este una dintre cele mai îngrijorătoare”

Ministrul Culturii: “Situația cetăților dacice, aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, este una dintre cele mai îngrijorătoare”

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, scrie pe contul său de Facebook că situația cetăților dacice din Munții Orăștiei, monumente înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO, “este una dintre cele mai îngrijorătoare”.

Declarația face parte dintr-un răspuns pe care ministrul Culturii îl adresează istoricului Ioan Piso, fost director al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca. Profesorul Ioan Piso i-a adresat ministrului o scrisoare deschisă publicată vineri în care îi sesiza lui Vlad Alexandrescu o serie de probleme grave cu care se confruntă monumente istorice, instituții de cultură, dar și probleme legislative și de sistem.

Profesorul Ioan Piso îi scrie ministrului Culturii că zona Munților Orăștiei a fost făcută praf. “Cunoaștem sute de orașe grecești și romane în bazinul mediteranean, dar civilizația dacică este unică, iar manifestările ei majore au avut loc în Munții Orăștiei. Cu atât mai mari și mai de neînlocuit sunt pierderile suferite aici. S-a ajuns atât de departe, încât nici nu știu dacă mai este ceva de furat.

În fața unor asemenea situații autoritățile au închis ochii. Mereu vezi la televizor câte un „norocos“ care a găsit pe undeva câte un tezaur, iar statul îl fericește cu o sumă de bani. Dar dacă nu îl declară și îl trimite în străinătate? Și într-un caz și în celălalt contextul arheologic a fost distrus.

Vă rog, domnule Ministru, să inițiați un proiect de lege prin care să se interzică definitiv utilizarea detectoarelor de alte persoane decât făcând parte din instituțiile științifice specializate, iar de către acestea numai conform eticii profesionale. Fundamentarea ar fi simplă: bogățiile subsolului îi aparțin statului român. Democrația nu înseamnă dreptul neîngrădit de a fura. Nu-mi pasă dacă vom fi pârâți la Bruxelles, de vreme ce apărarea patrimoniului național este o chestiune de siguranță națională”, este unul dintre semnalele de alarmă trase de profesorul clujean în scrisoarea deschisă. Puteți citi textul integral AICI.

Ministrul Culturii îi răspunde istoricului că situația cetăților dacice din Munții Orăștiei i-a fost semnalată pe diferite canale încă din primele zile de la preluarea mandatului.

“Doresc însă să vă reamintesc că, în afara Programului Multianual de Cercetări în cetățile dacice din Munții Orăștiei, program care mai mult nu a funcționat, decât a funcționat, și pe care dorim să le repunem în funcție anul acesta, Ministerul Culturii nu deține, din păcate, prea multe pârghii pentru a interveni direct. După cum știți din anul 2013, situl arheologic Sarmizegetusa Regia a fost preluat în administrare de Consiliul Județean Hunedoara, iar celelalte situri se găsesc pe terenuri care nu se află în administrarea directă a vreunei instituții publice centrale sau locale. La nivel ministerial, am dat deja aviz favorabil unei inițiative legislative de modificare a legii nr. 46/2008, Codul Silvic, care are în vedere scoaterea definitivă din fondul forestier, fără nici un fel de obligații, a suprafețelor de teren pe amplasamentul cărora se află monumente istorice care fac parte din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO”, scrie ministrul Vlad Alexandrescu pe contul său de Facebook.

Cetățile dacice din Munții Orăștiei au fost incluse pe Lista Patrimoniului Mondial în 1999. Construite în tehnica murus dacicus, cele șase cetăți – Sarmizegetusa Regia, Costești Cetățuia, Costești Blidaru, Luncani – Piatra Roșie, Bănița și Căpâlna (județul Alba) – au fost ridicate între secolul I a.Chr. și secolul I p.Chr.

Sarmizegetusa Regia este singurul sit dintre cele cinci de pe teritoriul județului care se află în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, printr-un serviciu special al monumentelor istorice. Lipsa unei administrări la celelalte patru cetăți are consecințe nefaste pentru monumentele din patrimoniul UNESCO – braconaj arheologic, distrugere, lipsă de protecție, conservare și de punere în valoare.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five − one =

Mai mult in ACTUALITATE

PSD a câștigat majoritatea primăriilor din județ. Rezultate neoficiale

HunedoaraMea.ro10 iunie 2024

Lucian Rus (PSD) este noul primar al Devei

HunedoaraMea.ro10 iunie 2024

„Târgul European al Castelelor”, la Castelul Corvinilor

HunedoaraMea.ro6 iunie 2024

Demersurile pentru o secţie de Urgenţe modernă în municipiul Hunedoara intră în linie dreaptă

HunedoaraMea.ro5 iunie 2024

Castelul Nopcsa, redat comunității

HunedoaraMea.ro3 iunie 2024

Un consorțiu pentru viitor. PRESShub și Freedom House România contribuie la dezvoltarea Inteligenței Artificiale

HunedoaraMea.ro15 mai 2024

PRESSHub: Un primar colaborator al Securității candidează pentru al optulea mandat

HunedoaraMea.ro17 aprilie 2024

Proiecte importante pentru municipiul Hunedoara au intrat în faza licitaţiilor publice

HunedoaraMea.ro16 aprilie 2024

Proiect propus de municipalitatea Devei. Reduceri la impozitul pe clădiri și terenuri pentru donatorii de sânge

HunedoaraMea.ro15 aprilie 2024