ACTUALITATE

Mircea Rednic, Florea Vaetus, Dorin Mateuț și Ioan Petcu vor primi titlul de “Cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara”

Mircea Rednic, Florea Vaetus, Dorin Mateuț și Ioan Petcu vor primi titlul de “Cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara”

(Mircea Rednic / SURSA FOTO: Primăria Hunedoara)

Cu ocazia evenimentului „Fotbal Centenar Corvinul”, patru personalități din lumea fotbalului vor primi titlul de „Cetățean de onoare” al municipiului Hunedoara – Mircea Rednic, Florea Vaetus, Dorin Mateuț și Ioan Petcu.

Proiectul de hotărâre privind conferirea titlului de “Cetățean de onoare” celor patru foști fotbaliști pentru întreaga lor carieră sportivă va fi supus spre aprobare în şedinţa extraordinară a Consiliului Local (CL) Hunedoara, convocată de îndată, sâmbătă, la ora 14.00. Înmânarea titlurilor va avea loc în cadrul festivității „Fotbal Centenar Corvinul”, care va avea loc sâmbătă, la ora 17:00, pe stadionul „Michael Klein” din Hunedoara.

„Acordarea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara” domnilor Mircea Rednic, Florea Vaetus, Dorin Mateuț, Ioan Petcu, reprezintă atât o recunoaştere a activităţii domniilor lor, cât şi o modestă recompensă morală pentru contribuţia adusă la dezvoltarea sportului hunedorean și la promovarea municipiului Hunedoara”, se arată în proiectul de hotărâre al CL Hunedoara.

Mircea Rednic s-a născut la data de 9 aprilie 1962, la Hunedoara. A fost legitimat la Corvinul Hunedoara, ca junior, în 1976. A debutat în echipa de seniori a Hunedoarei la doar 17 ani, în 1979, pentru care a jucat 96 de meciuri. În 1983, pe când devenise deja unul dintre jucătorii de bază ai echipei naţionale a României, s-a transferat la Dinamo Bucureşti, club pentru care joacă până în 1990, an în care trece la echipa Bursaspor din Turcia. Un an mai târziu se transferă în Belgia, la Standard Liege. Cariera de jucător şi-o încheie în anul 2000, ca jucător la Rapid Bucureşti.

Imediat după retragerea din postura de jucător, Mircea Rednic îşi începe o prodigioasă carieră de antrenor, pregătind mai multe echipe cunoscute din ţară şi din străinătate. Mircea Rednic este unul dintre cei mai selecţionaţi fotbalişti hunedoreni, având 83 de jocuri disputate în tricoul echipei Naţionale.

Florea Vaetus s-a născut la data de 23 noiembrie 1956, în Hunedoara. Şi-a început cariera de jucător de fotbal ca junior al Clubului „Constructorul”, în 1970. După doar un an a fost cooptat de F.C. Corvinul Hunedoara. Din 1976 devine un component de bază al echipei. În 1981 se transferă, pentru două sezoane, la Dinamo Bucureşti, echipă pentru care reuşeşte 44 de goluri în două sezoane şi cu care joacă în cea mai prestigioasă competiţie inter-cluburi – Cupa Campionilor Europeni. În 1983 revine la Corvinul şi rămâne la Hunedoara până la finalul sezonului 1987 – 1988. Îşi încheie cariera de fotbalist la Metalurgistul Cugir, după care activează ca antrenor principal al mai multor cluburi printre care şi F.C. Corvinul Hunedoara – unde a antrenat atât echipa de seniori cât şi echipe de juniori.

Florea Vaetus se numără, de asemenea, printre fotbaliştii hunedoreni care au făcut parte din echipa naţională, având 7 meciuri jucate ca reprezentant al României (la care se adaugă alte câteva zeci, ca membru al Naţionalei de tineret sau al reprezentativei olimpice). În întreaga sa carieră, Florea Vaetus are 350 de meciuri şi 80 de goluri, majoritatea din postura de component al echipei F.C. Corvinul Hunedoara.

Dorin Mateuţ s-a născut la 5 august 1965, în comuna Bogata – Curtuiş, judeţul Cluj. A copilărit însă în municipiul Hunedoara, fiindu-i remarcate aptitudinile sportive încă din clasele primare. Nu a durat mult şi a fost legitimat ca fotbalist, mai întâi la Clubul Sportiv Şcolar Hunedoara, în 1979, iar un an mai târziu a trecut la F.C. Corvinul Hunedoara. Datorită talentului său imens şi seriozităţii dovedite la antrenamente, debutează în echipa de seniori a Corvinului la doar 16 ani, promovat fiind de însuşi Mircea Lucescu (cel mai titrat antrenor român al tuturor timpurilor). Un sezon mai târziu devine component de bază al echipei de seniori pentru care, până la transferul la Dinamo Bucureşti, reuşeşte să înscrie de 36 de ori, având jucate 132 de partide.

În 1986 se transferă la Dinamo Bucureşti, echipă pentru care joacă până în 1990, când devine component al echipei spaniole Real Zaragosa. Între 1992 şi 1995 joacă la două echipe din Italia, Brescia şi AC Reggiana. În 1995 se întoarce la Dinamo Bucureşti şi îşi încheie cariera de jucător la Sportul Studenţesc în 1996.

Între 1984 şi 1992, Dorin Mateuţ este, în acelaşi timp, şi un component de bază al echipei naţionale de fotbal a României, pentru care reuşeşte 10 goluri în 56 de partide jucate. De fapt, Dorin Mateuţ a reprezentat România încă din perioada junioratului, fiind şi component important al Naţionalei de juniori pentru care a jucat în 45 de meciuri.

În sezonul 1988 – 1989, obţine unul dintre cele mai prestigioase trofee individuale acordate la nivel european – „Gheata de aur” (în sezonul amintit a reuşit să înscrie 43 de goluri pentru Dinamo).

Deşi domiciliază de mulţi ani în Bucureşti, nu a rupt legăturile cu Hunedoara, menţinând permanent contactul cu rudele şi prietenii de aici.

Ioan Petcu s-a născut la data de 1 mai 1959, în Hunedoara. A început fotbalul din copilărie fiind remarcat de antrenorii de copii şi juniori ai Corvinului. Este legitimat al Fotbal Club Corvinul Hunedoara încă de la înfiinţarea acestuia ca entitate sportivă distinctă, în 1975. A jucat doar pentru F.C. Corvinul din 1975 până în 1990, apoi câte un sezon pentru APE Pelendriou – Cipru, respectiv Diosgyöri Miskolc – Ungaria, revenind la Hunedoara pentru încă două sezoane sub culorile alb-albastre, între 1992 şi 1994. Doar în Divizia A, domnul Ioan Petcu a jucat 385 de meciuri şi a înscris 147 de goluri, fiind jucătorul cu cele mai multe goluri înscrise pentru Corvinul, din toate timpurile.

Este unul dintre cei mai cunoscuţi componenţi ai „generaţiei de aur” a fotbalului hunedorean, datorită talentului său şi reuşitelor sportive, având la activ şi câteva selecţii în echipa reprezentativă a României. Alături de mulţi dintre coechipierii săi, Ioan Petcu este unul dintre idolii iubitorilor de fotbal din anii ’80 – ’90.

După ce şi-a încheiat cariera de fotbalist, a devenit antrenor, pregătind mai multe echipe, printre care Corvinul Hunedoara, Unirea Sânnicolau Mare, Bihor Oradea, F.C. Hunedoara şi Mureşul Deva. A fost, de asemenea, implicat în susţinerea sportului şi în special a fotbalului hunedorean în perioada dificilă de după 1990 şi din postura de membru al conducerii F.C. Hunedoara.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three + five =

Mai mult in ACTUALITATE

Parteneriat pentru dezvoltare durabilă și conservarea naturii în România

HunedoaraMea.ro29 septembrie 2023

Alfabetizare energetică, pentru o Românie eficientă și sustenabilă. Transfer de cunoștințe și creșterea conștientizării între România și Norvegia

HunedoaraMea.ro21 septembrie 2023

PressHUB: Securiştii acuzaţi de uciderea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, achitaţi de Curtea Supremă

HunedoaraMea.ro27 iulie 2023

Ștrandul din Deva s-a redeschis, după ce a fost închis temporar de Protecția Consumatorilor

HunedoaraMea.ro27 iulie 2023

Licee, școli și grădinițe din județul Hunedoara, dotate prin PNRR

HunedoaraMea.ro26 iulie 2023

Mina Petrila devine pentru o zi centrul roboticii hunedorene

HunedoaraMea.ro18 mai 2023

Au fost finalizate lucrările de reabilitare a Centrului Istoric al Devei

HunedoaraMea.ro5 mai 2023

PRESShub: Elevii din Hunedoara al căror program va rula pe Stația Spațială Internațională nu vor să plece din România

HunedoaraMea.ro23 aprilie 2023

O companie chineză va deschide o linie de producție de piese și componente auto pentru Grupul Volkswagen

HunedoaraMea.ro19 aprilie 2023