COMUNITATE

Moment de mare emoție la Salonul Hunedorean al Cărții – întâlnirea cu „Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri” (A)

Moment de mare emoție la Salonul Hunedorean al Cărții – întâlnirea cu „Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri” (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Editura RAO din București, a organizat în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții un eveniment cultural de excepție, desfășurat sub semnul împlinirii unui secol de la făurirea României Mari: lansarea volumului aniversar purtând titlul Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri, editat de Bogdan Bucur. Autorul este doctor în sociologie, lector universitar la Departamentul de Sociologie al Facultății de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București. Volumul a apărut la Editura RAO și reprezintă a doua carte de aur consacrată Marii Uniri, prima fiind realizată în anul 1929 sub forma unui manuscris pe pergament, realizat manual, pentru serbarea a zece ani de la Marea Unire. Acest document este publicat pentru prima dată integral în ultimul capitol al volumului realizat de Bogdan Bucur, volum ce cuprinde un impresionant număr de documente și ilustrații legate de pregătirea și înfăptuirea Marii Uniri.

Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri își propune, așa cum ne spune realizatorul ei, Bogdan Bucur, „să ofere cititorului pasionat de istoria națională posibilitatea de a parcurge, prin intermediul documentelor și ilustrațiilor, întregul proces al construcției României Mari, începând cu participarea la Marele Război (1916-1919), continuând cu procedurile politico-administrative de unificare a Basarabiei (27 martie 1918), Bucovinei (28 noiembrie 1918), Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Sătmarului, Maramureșului (1 decembrie 1918) și insulei Ada-Kaleh (1918-1919) cu România, și culminând cu încoronarea regelui Ferdinand I și a Reginei Maria la Alba Iulia (15 octombrie 1922)”.

Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri este un impresionant corpus de documente (acte legislative sau administrative, scrisori ale unor mari personalități din epocă, pagini întregi din presa vremii, afișe propagandistice etc.), ilustrații (fotografii, cărți poștale, desene, caricaturi), toate acestea oferind un amplu tablou al atmosferei care a premers Unirea de la 1 Decembrie 1918, înfăptuirea acestui act, precum și anii care au urmat. Sunt reînviate sub ochii cititorului imagini din provinciile istorice românești care nu mai sunt în componența statului român.

bogdan bucur 02

Volumul, apărut în excelente condiții grafice la prestigioasa Editură RAO, impresionează prin numărul și calitatea excepțională a documentelor pe care domnul Bogdan Bucur le-a studiat, le-a selectat și le-a ordonat, cu rigoarea omului de știință. O uriașă muncă de documentare, acribie și rigurozitate în prezentarea fiecărui document sau imagini, toate acestea ne-au îndreptățit să-l felicităm din toată inima pe editorul Bogdan Bucur pentru volumul pe care l-a dedicat Centenarului Marii Uniri.

Cine va avea curiozitatea și răbdarea de a se apleca asupra fiecărei pagini de document sau imagini din acest impresionant volum va putea să-și alcătuiască un tablou realist și obiectiv despre istoria Marii Uniri așa cum a fost, așa cum ne-o prezintă documentul, singurul „instrument” al unui istoric care se respectă. Tabloul va fi unul cu lumini și umbre, cu sinuozități, pentru că, așa cum însuși autorul ne spune, „O preocupare permanentă a acestui volum a fost respectarea riguroasă a adevărului istoric, chiar și atunci când acesta poate să fie dureros sau chiar rușinos.” Ceea ce, însă, a rezultat din tot zbuciumul anului 1918 a fost România Mare, o împlinire peste secole a visului de unitate, un proiect politic împlinit.

Fără îndoială, acest volum se va bucura de interesul unui public larg, de interesul istoricilor, al oricui dorește să știe cum au gândit și cum au acționat principalii actori care au pus umărul la făurirea noului stat românesc născut la 1 decembrie 1918.

Chiar și simpla răsfoire a celor peste 800 de pagini ale cărții ne oferă prilejul unei fascinante călătorii în urmă cu o sută de ani, călătorie în care întâlnim mari personalități ale vremii – capete încoronate, politicieni, scriitori, militari – și cunoaștem provinciile istorice românești, în special pe cele care acum nu mai aparțin României.

La finalul evenimentului, editorul Bogdan Bucur a oferit autografe pe volumul aniversar lansat la Deva.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

bogdan bucur 03

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

10 − seven =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

aniversare isfanoni 01

Un fiu al pădurenilor (A)

HunedoaraMea.ro22 martie 2019
premiere colgate 01

Programul Școlar Colgate: o fetiță din Hunedoara este unul dintre câștigătorii competiției internaționale de desene My Bright Smile

HunedoaraMea.ro22 martie 2019
ziua francofoniei main 01

Napoleon, 250 de ani de la naștere (A)

HunedoaraMea.ro20 martie 2019
elevi toduta main

Premii pentru elevii Liceului de Arte „Sigismund Toduţă”, la concursuri muzicale naționale și zonale. GALERIE FOTO

HunedoaraMea.ro19 martie 2019
Bugetare participativa

Bugetare participativă. A început votul pentru proiectele eligibile propuse de deveni

HunedoaraMea.ro18 martie 2019
Geopark Challenge

Start la înscrieri pentru Geopark Challenge – Semimaratonul cetăților din Țara Hațegului

HunedoaraMea.ro18 martie 2019
Afis Rusalin Isfanoni

Etnologul Rusalin Ișfănoni, aniversat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva

HunedoaraMea.ro14 martie 2019
casa de sanatate

Cardurile europene de sănătate, valabile doi ani de la data emiterii

HunedoaraMea.ro13 martie 2019
Afis Francofonie 2019

Ziua Internațională a Francofoniei, organizată de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu”

HunedoaraMea.ro13 martie 2019