ACTUALITATE

Monede antice descoperite în urma perchezițiilor în dosarul de braconaj arheologic. Cinci persoane anchetate, sub control judiciar. VIDEO

Monede antice descoperite în urma perchezițiilor în dosarul de braconaj arheologic. Cinci persoane anchetate, sub control judiciar. VIDEO

Patru dinari imperiali, patru monede dacice și un detector de metale neînregistrat au fost descoperite în urma perchezițiilor făcute miercuri la sediile unor societăți comerciale și la locuințele mai multor persoane bănuite de braconaj arheologic. Față de cinci persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar, au anunțat joi reprezentanții IGPR.

11 percheziţii domiciliare au avut loc miercuri în județul Hunedoara la persoane suspecte de braconaj arheologic şi la sediile sau punctele de lucru ale societăţilor comerciale deţinute de către acestea.

Perchezițiile au fost făcute de ofiţeri ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.G.P.R., iar cazul este instrumentat de procurori ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) și vizează săvârşirea infracţiunilor de dare şi luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2013–2015, mai multe persoane din județul Hunedoara ar fi desfășurat activități de braconaj arheologic în Munții Orăștie, în zona sitului arheologic Sarmizegetusa Regia.

„Cei în cauză nu ar fi respectat legislația în domeniu în sensul că ar fi utilizat detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic, fără o autorizare prealabilă. În activitatea ilicită, aceștia ar fi beneficiat de sprijinul unui agent de poliţie, care nu ar fi respectat îndatoririle de serviciu. În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat 4 dinari imperiali, 4 monede dacice și un detector de metale neînregistrat. Monedele identificate au o valoare patrimonială deosebită, fiind bunuri culturale naționale istorice, fapt confirmat de Muzeul Național de Istorie”, susțin reprezentanții IGPR.

Au fost puse în executare 15 mandate de aducere, iar față de cinci persoane s-a luat măsura controlului judiciar.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − five =

Mai mult in ACTUALITATE

Un consorțiu pentru viitor. PRESShub și Freedom House România contribuie la dezvoltarea Inteligenței Artificiale

HunedoaraMea.ro15 mai 2024

PRESSHub: Un primar colaborator al Securității candidează pentru al optulea mandat

HunedoaraMea.ro17 aprilie 2024

Proiecte importante pentru municipiul Hunedoara au intrat în faza licitaţiilor publice

HunedoaraMea.ro16 aprilie 2024

Proiect propus de municipalitatea Devei. Reduceri la impozitul pe clădiri și terenuri pentru donatorii de sânge

HunedoaraMea.ro15 aprilie 2024

Finanţare de 20 de milioane de euro câştigată de Primăria Hunedoara pentru înfiinţarea unui consorţiu de învăţământ dual

HunedoaraMea.ro11 aprilie 2024

CJ Hunedoara vrea să modernizeze „Drumul Regelui” şi drumul spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro25 martie 2024

Reabilitarea Incintei I a Cetății Deva, aproape de final

HunedoaraMea.ro21 martie 2024

S-au depus ofertele pentru proiectarea şi execuţia noului stadion „Michael Klein” din Hunedoara

HunedoaraMea.ro5 martie 2024

CNAS lansează a doua ediție a „Ghidului asiguratului”

HunedoaraMea.ro4 martie 2024