ACTUALITATE

O nouă generație de „Decebaliști” au obținut Das Deutsche Sprachdiplom, atestatul de limbă germană care „îi face oameni”

O nouă generație de „Decebaliști” au obținut Das Deutsche Sprachdiplom, atestatul de limbă germană care „îi face oameni”

O nouă generație de elevi ai Colegiului Național „Decebal” Deva, care au studiat limba germană în liceu ca limbă maternă sau ca limbă modernă, au obținut Das Deutsche Sprachdiplom (DSD), atestatul de limbă germană recunoscut de toate universitățile cu predare în limba germană din lume și de marile companii care angajează vorbitori de limba germană.

La festivitatea de decernare a diplomelor DSD au participat, alături de elevi și părinți, profesoarele de limbă germană Nadia Pițu și Elena Dumbravă – care au pregătit elevii pentru acest examen, conducerea școlii, Monika Matei – președintele Forumului Democrat al Germanilor din România (centrul Deva) și dascăl de limba germană în cadrul școlii și, nu în ultimul rând, Birgit van der Leeden, consultant de specialitate pentru limba germană al Ambasadei Germaniei în România.

“Stimați părinți, stimați elevi, mă bucur să vă pot spune <<Bine ați venit la noi în școală!>>. O întâmpinăm cu drag, ca întotdeauna, pe doamna van der Leeden, care a fost alături de noi în toți acești ani de când se pregătește la noi în școală această diplomă de limbă. Doamnele profesoare de germană sunt și ele alături, dar baza ați fost și sunteți voi. Norocul vostru este că părinții v-au îndrumat spre această secție, spre această limbă germană, cu care eu sper din tot sufletul și știu că veți ajunge mult mai departe decât alți elevi, care nu au această diplomă”, a spus Monika Matei în cadrul festivității.

„Această muncă a fost depusă aici, în școală, de voi, alături de profesorii voștri. Și atunci când v-am văzut în examenul de la proba orală am constatat că vorbiți atât de fluent și de corect, fapt care vă va deschide și în viitor ușile, limba germană fiind o cheie pentru succesul vostru”, a declarat Birgit van der Leeden, consultant de specialitate pentru limba germană al Ambasadei Germaniei în România.

Cu multă emoție și bucurie, tinerii absolvenți și-au primit diplomele, pentru care, unii au muncit 12 ani sau mai bine (au studiat germana încă de la grădiniță). Întâi într-o germană fluentă, apoi în română, pentru părinții și pofesorii nevorbitori de limba lui Goethe, într-un discurs colectiv, proaspeții deținători ai uneia dintre cele mai importante diplome a viitoarei lor cariere, tinerii elevi și-au exprimat mulțumirile și recunoștința față de toți cei care au participat la visul lor. De a vorbi germana fără să se poticnească, dar și de a avea o diplomă care să le ateste acest lucru. „Stimată doamnă consilier van der Leeden, stimate doamne profesoare și domni profesori, stimați părinți, stimați elevi. Anul 2006. Anul în care a început școlarizarea noastră, anul în care a început lupta cu literele, cu cifrele, dar mai ales cu limba germană”, a spus primul dintre vorbitori. „După 14 ani, nu suntem doar absolvenți. Suntem învingători. Și ne bucurăm, împreună cu dumneavoastră, pentru succesul nostru”, a continuat cel de-al doilea proaspăt deținător al DSD. „Am reușit! Bucuria reușitei ne aduce aminte de anii de școală, în care am muncit foarte mult susținut, de temele lungi, de temele grele, de chiulul care nu a existat la orele de germană și, mai ales, de munca depusă, acestea fiind secretele reușitei noastre de astăzi”, a adăugat un alt tânăr. „Singuri nu am fi reușit niciodată. Reușita noastră se datorează într-o foarte mare parte profesorilor și părinților, care ne-au susținut necondiționat în toți acești ani. Îi mulțumim doamnei Pițu pentru susținerea ei și pentru că, oarecum, <<ne-a obligat>> să ne urmăm visul acesta. Mulțumim tuturor profesorilor care au luat parte la acest vis și, nu în ultimul rând, dorim să-i mulțumim domnului diriginte, care ne-a susținut necondiționat, chiar dacă, uneori, nu am fost noi cei mai cuminți elevi”, a spus, în discursul colectiv, o altă absolventă. „Dorim să mulțumim, de asemenea, părinților noștri și familiei nostre. Vă mulțumim pentru sprijinul necondiționat, pentru iubirea și pentru sacrificiile voastre. Sperăm ca, pe viitor, să nu dezamăgim. Și promitem că o să ne străduim în acest scop. Iubirea voastră va fi pentru noi o călăuză, care ne va îndruma pe drumul vieții. Îi mulțumim, de asemenea, doamnei îndrumător van der Leeden și domnului Florin Ilieș, directorul școlii, care ne-a ajutat și care ne-a susținut în această muncă. Fără susținerea lor și fără ajutorul lor nu am fi putut să fim astăzi aici să serbăm acest moment festiv”, a adăugat o altă absolventă.

“Ideea de bază este aceea de a pregăti absolvenţii DSD pentru viaţa de după şcoală. În acest sens se pune mare accent pe caracterul de proiect al examenului. Aceasta înseamnă că elevii trebuie să se pregătească independent, să cerceteze, să exerseze lucrul cu sursele de informare şi să facă prezentări aşa ca şi când ar candida pentru obţinerea unui loc de muncă la o firmă, fiecare candidat trebuind să încerce să-şi pună cât mai bine în valoare calităţile. Predarea limbii germane şi a altor discipline de învăţământ în limba germană se face astăzi nu numai de profesori români, ci şi de profesori veniţi din Germania. Scopul acestor profesori este acela de a funcţiona ca multiplicatori şi nu de a înlocui profesorii români. Colegiul Naţional ″Decebal″ – partener al Republicii Federale Germania, este singura şcoală din judeţ si printre puţinele şcoli din ţară care pregăteşte elevii pentru obţinerea acestei diplome de certificare a cunoştinţelor de limbă germană”, afirmă Marin Florin Ilieș, directorul Colegiului Național „Decebal”.

“Mă bucur pentru elevii mei în fiecare an. De fiecare dată, de 15 ani, de când pregătesc elevi pentru DSD. Fiecare generație o văd cum crește, cum știe mai mult în fiecare an. Este o mare bucurie, este reușita lor și a noastră, dar, până aici, este, de fiecare dată, multă, multă muncă”, spune profesorul de limbă germană Nadia Pițu.

dsd 2018 (1) dsd 2018 (2) dsd 2018 (3) dsd 2018 (4) dsd 2018 (5) dsd 2018 (6) dsd 2018 (7) dsd 2018 (8) dsd 2018 (9) dsd 2018 (10) dsd 2018 (11) dsd 2018 (12) dsd 2018 (13) dsd 2018 (14) dsd 2018 (15) dsd 2018 (16) dsd 2018 (17) dsd 2018 (18) dsd 2018 (19) dsd 2018 (20)

Hannelore ACÂRNULESEI – PETROVAI

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

fourteen + eighteen =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in ACTUALITATE

drum sarmizegetusa 01

Arborii căzuți în albia pârâului de pe Valea Albă pun în pericol drumul spre Sarmizegetusa Regia. Ce măsuri iau autoritățile

HunedoaraMea.ro19 martie 2019
ambasador franta

Ambasadorul Republicii Franceze în România, în vizită de lucru la Deva

HunedoaraMea.ro18 martie 2019
ziua politiei

25 martie – ZIUA POLIȚIEI ROMÂNE

HunedoaraMea.ro18 martie 2019
avram iancu ultramaraton

Hunedoreanul Avram Iancu, locul al 3-lea la ultramaratonul „6633 Arctic Ultra” de la Polul Nord

HunedoaraMea.ro17 martie 2019
Foto Campanie curatare strazi

DEVA. Campanie de curăţare şi întreţinere pe bulevardele 1 Decembrie 1918 și 22 Decembrie și pe strada Avram Iancu

HunedoaraMea.ro15 martie 2019
sarmizegetusa

Măsuri urgente pentru siguranța turiștilor care vizitează Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro14 martie 2019
strada haraului

Circulaţia rutieră închisă temporar pe strada Hărăului din Deva, la trecerea de nivel cu calea ferată

HunedoaraMea.ro13 martie 2019
Geoparc_ITB Berlin1

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, la prima prezență la Târgul Internațional de Turism de la Berlin

HunedoaraMea.ro12 martie 2019
incendiu deva 01

Acoperișul unei case din Deva, mistuit de un incendiu. FOTO

HunedoaraMea.ro11 martie 2019