COMUNITATE

O nouă întâlnire regală

O nouă întâlnire regală

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Curtea Veche Publishing și Deva Mall, a avut prilejul de a organiza în ziua de 8 martie 2015, la Salle d’Or din incinta Deva Mall, un eveniment deosebit, cu o încărcătură patriotică și emoțională specială.

Am avut deosebita onoare de a fi gazdele Alteței Sale Regale Principele Nicolae al României care, cu această ocazie, a lansat și la Deva volumul intitulat „Drumul spre casă. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Principele Nicolae al României”, apărut în anul 2014 la Curtea Veche Publishing.

În deschiderea întâlnirii au luat cuvântul managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Ioan Sebastian Bara, istoricul Ioachim Lazăr, care a vorbit despre rolul monarhiei în istoria României, și doamna Iren Arsene, directoarea Editurii Curtea Veche, editură care, în anul 2009, a început un amplu proiect de editare a unor cărți cu subiecte legate de Casa Regală a României. Pentru meritele sale, doamna Iren Arsene a fost decorată, în anul 2012, cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate și, în 2014, cu ordinul Coroana României în grad de Cavaler.

Cartea „Drumul spre casă” cuprinde un amplu și minuțios dialog pe care istoricul Filip-Lucian Iorga îl poartă cu Principele Nicolae, nepotul Majestății Sale Regele Mihai, fiul Alteței Sale Regale Principesa Elena a României. Alături de acest dialog, în carte mai sunt inserate impresii și considerații despre Principele Nicolae făcute de personalități binecunoscute și prieteni apropiați ai tânărului principe, cum sunt: Alteța Sa Regală Principesa Margareta a României, Alteța Sa Serenisimă Principesa Eleonore de Schaumburg-Lippe, Alteța Sa Regală Principesa Elena a României, mama Principelui, Excelența Sa Alexander Phillips Judith Smail, Sophia A. Maris, Erica și Nigel Smith, Marcel și Cosima Wagner, James Savage, Carmen de Jong, Lucy și Andrei Vandoros.  

Din paginile cărții, ca dintr-o oglindă cu mai multe fețe, ni se prezintă un tânăr plin de viață, cu o personalitate puternică, un principe care iubește România și o simte ca fiind cu adevărat patria sa, așa cum a fost și pentru cele cinci generații ale familiei noastre regale care i-au premers. Volumul „Drumul spre casă” îl prezintă cititorilor, românilor, pe Principele Nicolae, de la prima sa vizită în România, din 1992, când avea 7 ani, la momentul stabilirii sale definitive în țară, decizie luată în 2012. Descendent, la a șasea generație, a Familiei Regale a României, Principele Nicolae este hotărât să-și închine întreaga viață, toată energia, slujirii României, așa cum au făcut-o și o fac toți membrii Familiei Regale.

Cartea ne face cunoștință cu personalitatea Principelui Nicolae, un tânăr plin de farmec, modest și generos, cu amintirile acestuia, cu studiile și călătoriile pe care le-a făcut în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Din paginile cărții, din cele spuse de Principe răzbate dragostea, admirația și respectul pe care acesta le nutrește față de bunicul său, Majestatea Sa Regele Mihai al României. Din cuvintele sale rezultă limpede acest lucru: „Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o de la bunicul meu a fost să fiu un om corect, diplomat, altruist şi să-mi ţin întotdeauna cuvântul. Regele Mihai m-a învăţat să-mi asum deciziile oricât de dificile ar părea. Este o lecţie pe care a învăţat-o, la rândul său, de la Regina-Mamă Elena. Regele Mihai a demonstrat, toată viaţa sa, că poate fi un exemplu şi cu toţii avem ceva de învăţat de la el.”

Pasionat, ca și bunicul său, de automobilism, Principele Nicolae iubește și sportul: a jucat fotbal, crichet, hochei, lacrosse şi rugby, a făcut scufundări în ocean şi a fost instructor de rafting în Africa. Este absolvent al unui colegiu din Anglia și are studii de management.

Cei care îl cunosc au păreri deosebit de bune despre Principele Nicolae, despre calitățile sale și caracterul său generos. Iată cuvintele unei bune prietene, Carmen de Jong: „Pentru Nicolae, greutatea istoriei familiei sale, dragostea și devotamentul pe care le poartă poporului român sunt dovada unei legături speciale ce face parte din trecutul, dar și din viitorul său. Va trebui să facă față acestei realități și să poarte de unul singur, primind mai mult sau mai puțin sprijin din partea celor din jur, povara acestei datorii și a acestei iubiri care îl deosebesc de noi, ceilalți.”

Istoricul Filip-Lucian Iorga, interlocutorul Principelui Nicolae, mărturisește: „Pentru mine, fiecare întrevedere cu Principele a fost o mare plăcere. Am fost impresionat de felul direct şi firesc în care mi-a vorbit. Acolo unde cei mai mulţi dintre noi ar abandona, ar ridica din umeri sau s-ar plânge, Principele intuieşte soluţii şi e gata să se implice în rezolvarea problemelor. Are atitudinea pe care mi-o doresc pentru generaţia mea.”

Într-adevăr, Principele Nicolae este un adevărat model pentru tinerii de vârsta lui, este un exemplu de devotament pentru patrie, exemplu de modestie și de dăruire pentru o cauză nobilă. Într-o vreme în care asistăm la răsturnări de valori, la impunerea unor false personalități, a avea în fața noastră modelul uman al Principelui Nicolae a fost un privilegiu de care ne-am bucurat din plin.

În anul 2010, tânărul de 15 ani de atunci a devenit Principe al României şi al treilea în linia de succesiune la tron. Acest moment a reprezentat un pas decisiv în viața sa și, din acel moment, Principele Nicolae lucrează pentru ţara sa, România, pe care o simte ca fiind adevărata lui patrie, așa cum a fost și pentru iluștrii lui înaintași: „Îmi doresc să duc mai departe munca dificilă pe care au început-o membrii Familiei Regale şi sper ca, alături de tinerii din generaţia mea, să construim o ţară mai puternică şi să ne putem găsi cu toţii locul acasă, în România.”

Cuvintele Alteței Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României sunt mai mult decât sugestive: „Principele Nicolae iubeşte foarte mult România şi simte că aici e acasă. Cred că asta îl va ajuta să învingă toate dificultăţile, să înveţe despre ţară şi să-i sprijine pe oamenii ei. Este un principe al generaţiei sale şi am toată încrederea că îşi va păstra echilibrul, modestia, şi că strălucirile trecătoare nu-i vor răpi din generozitatea şi din luciditatea pe care le are astăzi. Am speranţa că românii îi vor acorda din ce în ce mai multă încredere şi afecţiune.”

Cu siguranță, viitorul îi va rezerva locul pe care îl merită în istoria României, țară pe care o iubește și căreia i se dedică.

La finalul lansării a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Dați click AICI pentru a vedea mai multe imagini de la eveniment

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

four × two =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

COMUNITATE

Mai mult in COMUNITATE

noima finisaj

Finisajul expoziției NOIMA 15, la Institutul Cultural Român din Budapesta

HunedoaraMea.ro18 septembrie 2018
casa de sanatate

Ați pierdut cardul național de sănătate, vi s-a furat sau deteriorat? Ce trebuie să faceți pentru a obține un nou card

HunedoaraMea.ro13 septembrie 2018
lansare elisabeta bogatan

Elisabeta Bogățan – maestră a slovei (A)

HunedoaraMea.ro12 septembrie 2018
autobuze

Transport gratuit cu autobuzele administrate de municipalitate pentru elevii care învață la școlile din Deva

HunedoaraMea.ro10 septembrie 2018
Foto Vioara lui Enescu

Turneul naţional extraordinar „Vioara lui George Enescu” ajunge la Deva. Concert al violonistului Gabriel Croitoru la Sala Pro Arte a Colegiului Naţional „Decebal”

HunedoaraMea.ro10 septembrie 2018
bogatan

Lansare de carte a poetei Elisabeta Bogățan. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro5 septembrie 2018
mana bronz ulpia

O mână din bronz descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, exponatul lunii la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro4 septembrie 2018
afis teatru

Teatrul de Artă Deva deschide stagiunea 2018 – 2019

HunedoaraMea.ro3 septembrie 2018
AFIS MODI MARIA

Expoziție de pictură a artistei Maria Modi, la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro31 august 2018