COMUNITATE

„O scriitoare în orașul Paliei“. Ileana-Lucia Floran, aniversată de Biblioteca Județeană

FOTO: ileana.floran.ro/
„O scriitoare în orașul Paliei“. Ileana-Lucia Floran, aniversată de Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează vineri, 18 septembrie, la ora 17.00, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, un eveniment cultural de excepție: scriitoarea, poeta și editoarea Ileana-Lucia Floran va fi sărbătorită cu prilejul împlinirii de curând a unei frumoase vârste. Cu această ocazie Biblioteca Județeană îi va oferi o biobibliografie și i se va înmâna o diplomă de excelență pentru întreaga activitate culturală desfășurată în județul Hunedoara.

Evenimentul va cuprinde și un moment muzical susținut de Corala Parohiei Bunavestire” din Deva, dirijor – profesorul Gelu Onțanu-Crăciun.

Ileana-Lucia Floran s-a născut în 29 iunie 1960, la Orăștie, în familia profesorilor Ionel-Iulius și Lucia Preda. A urmat cursurile școlii generale din orașul natal, după care a optat pentru clasa de real a Liceului „Aurel Vlaicu” din Orăștie. După absolvirea clasei a X-a, a dat examen la Liceul Industrial Nr. 1 din Orăștie, profil chimie, absolvit în iunie 1979. Din toamna aceluiași an a devenit studentă la Facultatea de Chimie Industrială, secţia Compuşi macromoleculari din cadrul Institutului Politehnic „Traian Vuia” Timişoara. În anul 1982 a părăsit cursurile acestei facultăți, din motive politice, și a urmat un curs postliceal de contabilitate la Alba Iulia. S-a angajat contabilă la Spitalul din Orăștie. După 1990 a înființat o firmă proprie la care a fost administrator până în anul 2009. A reluat studiile și a absolvit Facultatea de Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice, specializarea Jurnalism, din cadrul Universității „Spiru Haret” din București, obținând și un master cu tema „Management şi comunicare în afaceri” de la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, din cadrul S.N.S.P.A. București.

În peisajul literar și editorial de după 1990, numele doamnei Ileana-Lucia Floran și-a câștigat în scurtă vreme un loc special, un loc dobândit cu muncă și perseverență, dar și cu o mare dragoste pentru cartea pe care a scris-o și a editat-o în același timp”, managerul Bibliotecii Județene, Sebastian Bara.

A publicat în reviste literare ca Boema, Ardealul literar, Arcada, Rapsodia, Vatra veche, Vox Libri etc. A fondat revistele literare Visul (on-line) și Dăruiri literare (în format tipărit și on-line), la ambele fiind redactor-șef. Este directoarea Editurii Emma din Orăștie. Încă din 2005, de când a înființat Asociația „Florema Design”, a devenit un promotor cultural prin concursul internațional de creație literară „Visul”, care premiază scriitorii de limbă română de pretutindeni.

A debutat editorial în 2006 cu volumul de versuri Surâsul timpului. Pentru romanul Tăcerea destinului (2012) a fost premiată de Liga Scriitorilor din România, Filiala Județului Hunedoara, cu distincția „Romanul anului”. A coordonat mai multe volume colective, printre care Un secol de poezie în orașul Paliei – antologie, 1911-2011, apărut în 2012, la Editura Emma, volum în care sunt incluși 55 de poeți orăștieni.

Este membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și a Ligii Scriitorilor din România. În 2013 a fost cuprinsă în vol. II al unei lucrări coordonate de Ștefan Doru Dăncuș, George Coandă, Vali Nițu, Dan Șalapa, Grigore Timoceanu, George Terziu: O altfel de istorie a literaturii române contemporane, volum apărut la Editura Singur din Târgoviște. A obținut câteva premii literare și are mai multe referințe critice în țară, semnate de: Silviu Guga, Petre Rău, Mariana Pândaru, Ioan Barb, Livia Fumurescu, Romulus Lal, Maria Toma-Damșa, Emil Druncea, Miron Simedrea, Aurel Ursu, Ionuț Caragea, Mihaela Rotaru, Loredana Martin Trestaru, Petre Fluerașu etc. Cărțile sale pot fi citite și pe blogul personal: http://ileana. floran.ro.

Este autoarea următoarelor cărți: Surâsul timpului, Ed. Emma; Paşi (poezii și proză scurtă), Ed. Emma, 2007; Pustiul din suflet (proză scurtă), Ed. Emma, 2009; Cuvânt despre cuvinte (articole și recenzii), Ed. Emma, 2009; Cerul adâncurilor (poezii), Ed. Emma, 2009; Amurgul speranței (roman), Ed. Emma, 2011; Spirala gândului (poezii), Ed. Emma, 2012; Dincolo de daruri/ Beyond gifts (volum bilingv de versuri, tradus de Mihaela-Carmen Micuț), Ed. Emma, 2012; Crochiuri în slove (proză scurtă), Ed. Emma, 2012; Tăcerea destinului (roman) 2012; Imagini transparente (proză scurtă), Ed. Emma, 2013; Iubiri… (nuvele), Ed. Emma, 2013; Versuri zglobii pentru copii, Ed. Emma, 2013; Cercuri concentrice/ Concentric circles/ Cercles concentriques/ Cerchi concentrici (poezii), Ed. Emma, 2013; Déja vu (poezii), Ed. Emma, 2014.

Afis FLORAN

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

six − 2 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

dacfest

DAC FEST, ediția a X-a, la Măgura Uroiului. Vezi programul festivalului

HunedoaraMea.ro11 iulie 2019
lupte nisip

Cupa Cetăţii la lupte pe nisip

HunedoaraMea.ro11 iulie 2019
04 anunt biblioteca soft

ANUNȚ. Biblioteca Județeană din Deva organizează concurs de angajare

HunedoaraMea.ro10 iulie 2019
casa de sanatate

CAS Hunedoara: medicamente noi pentru boli oncologice, neurologice și transmisibile

HunedoaraMea.ro10 iulie 2019
piata libertatii

Un nou contract pe fonduri europene pentru transport public ecologic, alei și piste de biciclete, în municipiul Hunedoara

HunedoaraMea.ro2 iulie 2019
GTH_Locuri cu povesti1

Universitatea din București și comunitatea locală readuc la viață locuri cu povești din Geoparcul Dinozaurilor

HunedoaraMea.ro2 iulie 2019
expo mcdr

Exponatul lunii iulie, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

HunedoaraMea.ro2 iulie 2019
intersectia-bd-dacia-cu-avram-iancu-vedere-de-ansamblu

20 de milioane de euro din fonduri europene, pentru modernizarea transportului public în municipiul Hunedoara

HunedoaraMea.ro19 iunie 2019
daniel marian main

Daniel Marian, noi incursiuni în lumea poeziei (A)

HunedoaraMea.ro18 iunie 2019