ACTUALITATE

O tânără de 17 ani a rămas blocată două ore pe un versant pe Dealul Cetății Devei. Pompierii au salvat-o după o intervenție dificilă

FOTO: ISU Hunedoara
O tânără de 17 ani a rămas blocată două ore pe un versant pe Dealul Cetății Devei. Pompierii au salvat-o după o intervenție dificilă

O tânără de 17 ani a rămas blocată în jur de două ore, sâmbătă, pe un versant abrupt pe Dealul Cetății Devei, înalt de 50 de metri, pe care a încercat să-l escaladeze. Adolescenta a fost observată de mai mulți turiști care au sunat la 112 după ajutor.

Imediat au fost trimise în zonă un echipaj de pompieri și modulul de prim ajutor ale Detașamentului Deva, o echipă de polițiști și una de jandarmi. Martorii au povestit că tânăra era blocată pe stâncă de aproape două ore, existând, în orice moment, pericolul să se prăbușească în gol de la o înălțime de câteva zeci de metri.

„Având în vedere că timpul de răspuns al Salvamont Hunedoara, serviciul responsabil de salvările de la înălțime, era de peste o oră, comandantul acțiunii la fața locului, desemnat de inspectorul șef al ISU Hunedoara, lt.col. Viorel Demean, a luat hotărârea de a demara operațiunile de salvare a tinerei. Din componența echipajului de pompieri a făcut parte și un subofițer cu atestat de salvări de la înalțime, specializare care îl acreditează să execute operațiuni de salvare și în lipsa unui echipaj al Salvamont Hunedoara. Pompierul a realizat un sistem de coborâre în rapel până la locul în care tânăra, neechipată pentru escaladă, era blocată. Pompierul a asigurat fata cu ajutorul echipamentului de salvare de la înălțime și a extras-o spre zona sigură aflată în partea superioară a versantului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda.

salvare dealul cetatii 01

Echipajul de prim-ajutor a verificat starea de sănătate a adolescentei și, deoarece aceasta nu prezenta traumatisme sau o stare fizică alterată, a putut fi condusă spre baza versantului. Reprezentanții ISU Hunedoara consideră că au avut parte de o intervenție dificilă ținând cont de condițiile și cursa contracronometru în care s-a desfășurat salvarea.

În ultimele două săptămâni pompierii au salvat două persoane blocate pe versanții Dealului Cetății Devei, în timp ce încercau să-i escaladeze. Reprezentanții ISU Hunedoara le recomandă amatorilor de alpinism pe Dealul Cetății să nu se aventureze pe stânci fără a avea echipamentul și pregătirea necesare pentru asemenea acțiuni.

salvare dealul cetatii 03

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × four =

Mai mult in ACTUALITATE

Facultatea de Inginerie din Hunedoara a sărbătorit 50 de ani de la înființare

HunedoaraMea.ro26 noiembrie 2020

Primăria Deva renunță la iluminatul festiv în acest an și alocă banii pentru aparatură la ATI

HunedoaraMea.ro25 noiembrie 2020

Studenți de la Facultatea de Medicină din Arad, voluntari în spitalele hunedorene

HunedoaraMea.ro25 noiembrie 2020

Via Transilvanica ajunge în județul Hunedoara

HunedoaraMea.ro25 noiembrie 2020

188 de cazuri noi de COVID-19, în județul Hunedoara. Lista focarelor active

HunedoaraMea.ro25 noiembrie 2020

Dan Bobouțanu, scor zdrobitor la Hunedoara. De trei ori mai multe voturi decât Viorel Arion, clasat pe locul doi. Diferență de 11.000 de voturi

HunedoaraMea.ro28 septembrie 2020

Județul Hunedoara, împărțit între PSD și PNL. PSD a luat 34 de primării, iar PNL 33. Două sunt Pro România

HunedoaraMea.ro28 septembrie 2020

PSD a câștigat majoritatea orașelor și municipiilor din județul Hunedoara. PNL are doar patru primari

HunedoaraMea.ro28 septembrie 2020

PNL are peste 40 la sută în Consiliul Local Deva (surse)

HunedoaraMea.ro28 septembrie 2020