ACTUALITATE

Ordonanța privind acordarea de venituri pentru minerii din Valea Jiului care vor fi disponibilizați, discutată în prima ședință de Guvern: „Amânarea nu mai poate fi acceptată”

Ordonanța privind acordarea de venituri pentru minerii din Valea Jiului care vor fi disponibilizați, discutată în prima ședință de Guvern: „Amânarea nu mai poate fi acceptată”

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a declarat după şedinţa Guvernului Orban de miercuri că a fost discutată, în prima lectură, o Ordonanţă de Urgenţă care vizează situaţia minerilor blocaţi în minele de la Uricani şi Paroşeni.

„Este un act normativ solicitat de minerii care urmează să fie disponibilizaţi de la Societatea Naţională de Închidere Mine Valea Jiului şi Complexul Energetic Hunedoara şi a cărui amânare nu mai poate fi acceptată”, a declarat Dancă.

Prin această ordonanță se reglementează situaţia veniturilor complementare pentru persoanele care urmează să fie disponibilizate. Potrivit programului de disponibilizări, urmează să fie acordate venituri complementare pentru 350 de persoane anul viitor, pentru 362 de persoane în 2021 și o programare a lor până în 2023. Impactul bugetar pentru anul următor este de aproximativ 15 milioane de lei şi va fi prevăzut în proiectul de buget pentru anul următor.

„Este o situaţie gravă în care se află minerii blocaţi de la minele Paroşeni şi Uricani care a fost amânată, ignorată prin insistenţa fostului guvern de a prelungi o stare de interimat în unele situaţii care a dus la această situaţie dramatică pentru minerii din Valea Jiului şi familiile lor pe care Guvernul Orban, așa cum a promis, a tratat-o în prima ședință de Guvern și a identificat soluțiile care în acest moment sunt pe circuitul de avizare după parcurgerea ordonanței de urgență în prima lectură „, a afirmat şeful Cancelariei prim-ministrului.

Aproape o sută de mineri de la Paroşeni şi Uricani s-au blocat săptămâna trecută în subteran, solicitând prelungirea Ordonanţei 36 sau un act normativ similar prin care minerilor disponibilizaţi să li se garanteze acordarea unor venituri de completare şi vechimea în muncă pentru maxim 22 de luni, în cazul celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare, sau angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, pentru cei care nu se pot pensiona încă.
280 de persoane ar urma să fie disponibilizate la sfârșitul acestui an la exploatările miniere Paroșeni și Uricani, care aparțin de Societatea de Închideri Mine Valea Jiului.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × one =

Mai mult in ACTUALITATE

Bărbat accidentat mortal de un TIR în localitatea Pui

HunedoaraMea.ro17 februarie 2020

O deveancă, suspectată de infecție cu coronavirus, internată la Timișoara. Boala a fost infirmată de medicii de la Spitalul “Victor Babeș”

HunedoaraMea.ro16 februarie 2020

Telecabina de pe Cetatea Deva și la Complexul Aqualand, închise pentru lucrări de dezinsecție și deratizare

HunedoaraMea.ro14 februarie 2020

Parteneriat Club Sportiv Hunedoara – CS Academia de fotbal Gheorghe Hagi și Viitorul FC Constanța pentru selecția, pregătirea și promovarea celor mai talentați tineri jucători de fotbal

HunedoaraMea.ro13 februarie 2020

Incendiu la o casă din Aurel Vlaicu

HunedoaraMea.ro13 februarie 2020

Societatea Apa Prod, amendată de DSP Hunedoara cu 10.000 de lei pentru o conductă peticită cu dopuri de lemn

HunedoaraMea.ro12 februarie 2020

Cetățile dacice din Munții Orăștie vor fi administrate de Consiliul Județean Hunedoara

HunedoaraMea.ro11 februarie 2020

USR și-a desemnat candidatul pentru funcția de primar al Devei. Vezi lista de consilieri pentru alegeri locale

HunedoaraMea.ro9 februarie 2020

Organizația “Ateliere fără frontiere” donează calculatoare la două școli din județ pentru elevii pasionați de IT

HunedoaraMea.ro6 februarie 2020