COMUNITATE

Ovid Densusianu, cărturarul desăvârșit (A)

Ovid Densusianu, cărturarul desăvârșit (A)

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea și 85 de ani de la moartea lui Ovid Densusianu (1883-1938), savantul român al cărui nume îl poartă biblioteca noastră.

Lingvist, critic și istoric literar, folclorist, poet și gazetar, om de cultură complet, viața și creația acestui important om de litere au fost evocate în cadrul unei manifestări cultural-educative intitulate „Profil de cărturar: Ovid Densusianu”. Manifestarea a avut loc în ziua de 26 aprilie 2023, în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Deși nu este născut în județul Hunedoara, Ovid Densusianu a fost legat indestructibil de oamenii, de limba, de tradițiile acestor locuri. Este descendentul ilustrului neam al Densusienilor, familie care a dat culturii române personalități precum Beniamin, Aron și Nicolae Densusianu, mari cărturari cu rădăcini în Țara Hațegului, mari patrioți care și-au dedicat viața cercetării istoriei românilor și studierii originii limbii române. Această temerară întreprindere a continuat-o cu strălucire Ovid Densusianu, prin pasiunea cu care s-a aplecat o viață întreagă asupra unor cercetări de lingvistică, dialectologie, istoria limbii române și locul acesteia în marea familie a limbilor romanice. O simplă trecere în revistă a operei lui Ovid Densusianu impresionează atât prin marea ei bogăție, cât și prin diversitatea temelor ce pun în lumină confluențe lingvistice pe care eruditul autor le-a studiat în limbile romanice și în dialectele acestora. Firul roșu care traversează tot ceea ce acest cărturar a scris și conferențiat vreme de 45 de ani, până în ultima zi a vieții, este dragostea profundă pentru limba română și tenacitatea cu care s-a străduit, și a reușit, să așeze limba noastră acolo unde îi este locul, deloc mai prejos față de celelalte limbi europene.

Dacă la toate acestea adăugăm și activitatea literară, cea de poet simbolist, traducător și creator de gazetă a lui Ovid Densusianu, obținem portretul unui veritabil umanist.

Ovid Densusianu este un model de adevărat cărturar, iar faptul că pe frontispiciul bibliotecii noastre se află înscris numele său ne bucură și ne face deosebit de mândri.

Toate aceste informații au fost detaliate în baza unei documentări riguroase și prezentate într-o manieră agreabilă. Publicul prezent în sală, format în principal din liceeni, a putut să asiste la o amplă trecere în revistă a vieții și operei lui Ovid Densusianu.

Această prezentare a fost un prilej de a cunoaște o mare personalitate a culturii române, un om pentru care limba română, poporul român și România au avut valoarea unor icoane.

La final, au fost adresate întrebări din subiectul prezentat, cei care au răspuns corect au primit premii constând în cărți și diplome oferite de biblioteca județeană.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva,,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten + seven =

Mai mult in COMUNITATE

În căutarea copilăriei (A)

HunedoaraMea.ro6 iunie 2024

Lansare de carte „Song. Un cântec amuțit. Trei decenii fără Oanță”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro5 iunie 2024

„Trofeul Micului Cititor”, ediția 2024

HunedoaraMea.ro3 iunie 2024

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024

Program de vară la Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro1 mai 2024

La aniversarea unui prieten (A)

HunedoaraMea.ro29 aprilie 2024

Conferință internațională „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro26 aprilie 2024

Serbările Cetății 2024. Artiștii și trupele care vor cânta la Deva

HunedoaraMea.ro25 aprilie 2024