
Al doilea zăcământ aurifer din România, după Roșia Montană, a intrat în malaxorul global al unui miliardar elvețian controversat. Afacerea e derulată printr-o firmă offshore din Caraibe, dar #PanamaPapers risipește misterul din jurul acesteia.
Firma offshore a obținut anul trecut licența de exploatare minieră la Rovina, județul Hunedoara, iar RISE Project a descoperit acum că magnatul Jean Claude Gandur a fost cel care a înființat-o prin avocații panamezi de la Mossack Fonseca.
Elvețianul s-a îmbogățit tranzacționând resurse naturale prin cele mai vulnerabile zone ale planetei, în țări precum Nigeria, Congo, Gabon, Costa de Fildeș sau Irak, afectate grav de războaie și corupție.
Ce se întâmplă la Rovina
Zăcământul de la Rovina, Hunedoara, se desfășoară pe o suprafață 94 de kilometri pătrați și se află la o distanță de aproximativ 50 km de Roșia Montană.
Geologii estimează că în cele trei perimetre care alcătuiesc exploatarea s-ar găsi o rezervă de aproximativ 180 de tone de aur și 400 de mii de tone de cupru. Ceea ce înseamnă că, în ansamblu, zăcământul Rovina este mai important economic decât cel din vecinătate, explică Ștefan Marincea, fostul șef al Institutului Geologic Român. Diferența dintre cele două proiecte miniere este absolut naturală, ține de compoziția chimică a resursei.
Citiți ancheta integral pe RISE Project
Francisc N.
16 aprilie 2016 at 16:51
Cine a aprobat licența de exploatare este încă liber? Nu se poate anula? DNA și alte organisme de veghe dorm? Pentru niște comisioane primite de unii corupți pierdem bogățiile de zeci de miliarde ale țării și nimeni nu mișcă nimic? Ce este cu noi,suntem adormiți sau anesteziați la cap? Chiar numai există autorități cu capul pe umeri în țara asta, oferim fără control toată bogăția la niște escroci internaționali? Aceste știri rămân doar pe hârtia de ziar și se uită, iar noi tot mai proști și tot mai săraci vom rămâne. E demențial!!!!