Eurodeputații au acordat Premiul Saharov 2022 pentru libertatea de gândire “poporului curajos al Ucrainei”, reprezentat de președintele ucrainean, de liderii aleși și de societatea civilă.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat laureatul din acest an miercuri după-amiază în hemiciclul de la Strasbourg, în urma deciziei Conferinței președinților Parlamentului (formată din președinte și liderii grupurilor politice).
„Acest premiu aparține luptătorilor ucraineni. Celor care au fost forțați să fugă din calea războiului. Celor care și-au pierdut rudele și prietenii. Celor care s-au ridicat și luptă pentru ceea ce cred. Știu că poporul curajos al Ucrainei nu va renunța și nici noi nu vom renunța”, a declarat Roberta Metsola.
Războiul de agresiune neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei generează costuri enorme pentru poporul ucrainean. Acesta luptă nu numai pentru a-și proteja locuințele, suveranitatea, independența și integritatea teritorială, ci și pentru a apăra libertatea, democrația, statul de drept și valorile europene pe câmpul de luptă „împotriva unui regim brutal care urmărește să ne submineze democrația, să ne slăbească și să divizeze Uniunea”.
Nominalizarea îl evidențiază pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. De asemenea, sunt menționați cetățenii, reprezentanții societății civile precum și statul și instituțiile publice, cum ar fi Serviciile de Urgență ale Ucrainei; Iulia Pajevska, fondatoarea unității medicale de evacuare „Îngerii Tairei”; Oleksandra Matviciuc, avocată și activistă pentru drepturile omului; mișcarea de rezistență civilă „Flamura Galbenă”; și Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol ocupat în prezent de trupe rusești.
Decernarea Premiului Saharov va avea loc pe 14 decembrie, la Strasbourg. Aflați AICI mai multe despre ceilalți finaliști ai Premiului Saharov 2022.
Parlamentul European acordă anual Premiul Saharov pentru libertatea de gândire. Premiul a fost înființat în 1988 pentru a aduce un omagiu persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Premiul în valoare de 50.000 de euro este denumit astfel în onoarea fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov.
Anul trecut, Parlamentul a decernat premiul politicianului și activistului anticorupție rus Alexei Navalnîi.
Citește și: UE: noi măsuri privind Ucraina, energia, schimbările climatice și economia
(Sursa foto: Parlamentul European)
Facebook
YouTube
RSS