ACTUALITATE

Parlamentul European a votat rezoluția în care solicită acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova

Parlamentul European a votat rezoluția în care solicită acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova

Hannelore PETROVAI

Plenul Parlamentului European (PE) reunit la Strasbourg a votat joi o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană Republicii Moldova, a anunțat Biroul de presă al PE.

În rezoluție adoptată joi, Parlamentul salută cererea Moldovei de aderare la UE, afirmând că țara se află pe calea cea bună în ceea ce privește adoptarea reformelor esențiale.

Textul afirmă că Republica Moldova a fost afectată în mod disproporționat de războiul rusesc din Ucraina vecină. Acest lucru se datorează în principal sosirii a peste 450.000 de refugiați ucraineni de la începutul invaziei, dintre care aproape 100.000 rămân în Republica Moldova, dar și din cauza diminuării schimburilor comerciale și a creșterii prețurilor la energie și transport.

Eurodeputații solicită UE să ofere mai mult sprijin țării, prin intermediul unei noi asistențe macrofinanciare, al unor măsuri suplimentare de liberalizare a transporturilor și a comerțului și al unui sprijin continuu pentru gestionarea refugiaților și în scopuri umanitare.

În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Parlamentul salută cererea oficială a Republicii Moldova de aderare la UE depusă pe 3 martie anul acesta și afirmă că UE ar trebui să îi acorde statutul de țară candidată, în conformitate cu articolul 49 din TUE și „pe baza meritelor”. Între timp, Uniunea Europeană și Republica Moldova ar trebui să își continue eforturile de integrare a țării pe piața unică a UE și de consolidare a cooperării sectoriale.

Eurodeputații solicită Comisiei Europene să finalizeze rapid evaluarea cererii și să ofere Republicii Moldova asistență deplină pe durata acestui proces și apreciază că autoritățile moldovene se află pe calea cea bună prin adoptarea unor reforme-cheie, în special în ceea ce privește democrația, statul de drept și drepturile omului.

Iniţiatorul rezoluţiei, eurodeputatul român Siegfried Mureşan (grupul PPE), a declarat că este nevoie să li se ofere cetăţenilor Moldovei beneficii tangibile. De aceea, deputaţii solicită integrarea Republicii Moldova în piaţa unică a UE.

“În rezoluția votată astăzi cu largă majoritate de Parlamentul European solicităm acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. Această rezoluție este cel mai ambițios document privind Republica Moldova adoptat vreodată de o instituție a Uniunii Europene. Republica Moldova este la fel de importantă pentru securitatea și stabilitatea Uniunii Europene cum este și Ucraina. Toată Europa a văzut acest lucru în ultimele luni, odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au acționat în spirit european și au oferit hrană, adăpost și îngrijire medicală sutelor de mii de refugiați ucraineni care au intrat în țară fugind din calea războiului. De aceea, obiectivul meu a fost de la început ca tot ceea ce Parlamentul European îi oferă Ucrainei în materie de perspectivă europeană să îi ofere și Republicii Moldova”, a transmis joi Siegfried Mureşan, pe pagina sa de Facebook.

Creșterea temerilor legate de evoluțiile din Transnistria

Rezoluția Parlamentului European exprimă, de asemenea, profunda îngrijorare cu privire la evoluțiile recente de pe teritoriul regiunii Transnistria, care a înregistrat o serie de „incidente de securitate” în luna aprilie, considerate de eurodeputați drept acte provocatoare periculoase într-o situație de securitate extrem de volatilă.

“Eurodeputații reiterează, de asemenea, sprijinul Parlamentului pentru o „soluționare politică cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean”, și anume bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, precum și pe retragerea forțelor rusești staționate acolo. Parlamentul subliniază că este inacceptabil ca Rusia să folosească aprovizionarea cu gaze ca armă pentru a exercita presiuni politice asupra Republicii Moldova, pentru a influența traiectoria politică și orientarea geopolitică a țării, în special după recenta instalare a guvernului pro-vest al țării. Deputații solicită Comisiei și țărilor UE să sprijine Moldova în asigurarea independenței sale energetice, a conectivității, a diversificării și a eficienței sale energetice, precum și în accelerarea dezvoltării surselor regenerabile de energie”, a transmis Biroul de presă al PE.

Citește și: Parlamentul European: Revizuirea tratatelor UE este necesară pentru implementarea propunerilor Conferinței privind viitorul Europei

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight + 11 =

Mai mult in ACTUALITATE

PRESShub: Românul care a strâns 250.000 de euro pentru ucraineni

HunedoaraMea.ro1 decembrie 2022

Încă șase proiecte depuse de Primăria Deva prin PNRR

HunedoaraMea.ro26 noiembrie 2022

PRESShub: Cum te poți apăra de efectele nocive ale poluării. Campanie pentru aer curat

HunedoaraMea.ro23 noiembrie 2022

Cei mai buni elevi și sportivi ai Hunedoarei, premiaţi de municipalitate

HunedoaraMea.ro17 noiembrie 2022

FOTO Nicolae al României, pe urmele Regelui Mihai I, la Hunedoara

HunedoaraMea.ro16 noiembrie 2022

Delegație norvegiană și reprezentanți ai Fundației Mihai Eminescu Trust, parteneri în proiectul de restaurare a Sarmizegetusei Regia, în vizită în județ

HunedoaraMea.ro16 noiembrie 2022

A fost atribuit contractul pentru construirea creșei din cartierul devean Dealul Paiului

HunedoaraMea.ro10 noiembrie 2022

PressHUB: Achiziții în lanț în instituțiile publice pentru ultimul model de Iphone

HunedoaraMea.ro3 noiembrie 2022

Bani de la bugetul local pentru cabinete medicale școlare

HunedoaraMea.ro2 noiembrie 2022