ACTUALITATE

Percheziții la persoane suspectate de braconaj arheologic în Munții Orăștiei. Polițiști hunedoreni, cercetați pentru luare de mită

Percheziții la persoane suspectate de braconaj arheologic în Munții Orăștiei. Polițiști hunedoreni, cercetați pentru luare de mită

11 percheziţii domiciliare au avut loc miercuri în județul Hunedoara la persoane suspecte de braconaj arheologic şi la sediile sau punctele de lucru ale societăţilor comerciale deţinute de către acestea.

Perchezițiile au fost făcute de ofiţeri ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.G.P.R., iar cazul este instrumentat de procurori ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) și vizează săvârşirea infracţiunilor de dare şi luare de mită.

″Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat faptul că, în perioada 2013 – 2017, mai multe persoane din judeţul Hunedoara au derulat activităţi de braconaj arheologic în zona munţilor Orăştie (zona Sarmizegetusa Regia), fiind sprijiniţi şi protejaţi constant de către lucrători de poliţie din cadrul I.P.J. Hunedoara, prin neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu sau prin transmiterea unor date/informaţii confidenţiale, de natura secretului profesional. Astfel, „căutătorii de comori naţionale” nu respectă legislaţia în domeniu, în sensul că utilizează detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic fără o autorizare prealabilă, iar pentru „protecţia” lor au atras lucrătorii de poliţie arondaţi zonei de cercetare, pe care i-au recompensat cu bunuri mobile şi/sau imobile″, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În cauză se acţionează împreună cu ofiţeri de investigare a criminalităţii economice din cadrul I.P.J. Alba şi Hunedoara şi se beneficiază de sprijinul operativ al lucrătorilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş”.

PÎCCJ precizează că începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − 4 =

Mai mult in ACTUALITATE

Un consorțiu pentru viitor. PRESShub și Freedom House România contribuie la dezvoltarea Inteligenței Artificiale

HunedoaraMea.ro15 mai 2024

PRESSHub: Un primar colaborator al Securității candidează pentru al optulea mandat

HunedoaraMea.ro17 aprilie 2024

Proiecte importante pentru municipiul Hunedoara au intrat în faza licitaţiilor publice

HunedoaraMea.ro16 aprilie 2024

Proiect propus de municipalitatea Devei. Reduceri la impozitul pe clădiri și terenuri pentru donatorii de sânge

HunedoaraMea.ro15 aprilie 2024

Finanţare de 20 de milioane de euro câştigată de Primăria Hunedoara pentru înfiinţarea unui consorţiu de învăţământ dual

HunedoaraMea.ro11 aprilie 2024

CJ Hunedoara vrea să modernizeze „Drumul Regelui” şi drumul spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro25 martie 2024

Reabilitarea Incintei I a Cetății Deva, aproape de final

HunedoaraMea.ro21 martie 2024

S-au depus ofertele pentru proiectarea şi execuţia noului stadion „Michael Klein” din Hunedoara

HunedoaraMea.ro5 martie 2024

CNAS lansează a doua ediție a „Ghidului asiguratului”

HunedoaraMea.ro4 martie 2024