ACTUALITATE

Performerii în robotică de la Liceul „Traian Lalescu” din Hunedoara vor avea clădirea lor

Performerii în robotică de la Liceul „Traian Lalescu” din Hunedoara vor avea clădirea lor

Zilele acestea au început lucrările pentru construirea unei clădiri – anexă dedicată în principal performerilor din domeniul roboticii de la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”, a anunțat luni Primăria Hunedoara.

Investiţia se ridică la aproximativ 66.000 de euro (320.000 de lei) şi este susţinută integral cu fonduri de la bugetul local al municipiului Hunedoara.

Potrivit Primăriei Hunedoara, clădirea anexă le va asigura pasionaţilor de fizică, informatică şi robotică un spaţiu suficient şi confortabil pentru a-şi desfăşura activităţile extraşcolare din domeniile amintite. Noua sală va beneficia şi de un spaţiu clar delimitat pentru testarea roboţilor. Clădirea va avea o suprafaţă utilă de aproape 100 de metri pătraţi, o înălţime de 3,5 metri şi fi gata în toamna acestui an.

Povestea roboţilor gândiţi şi construiţi la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” a început în urmă cu mai bine de cinci ani. Artizanul ei este profesorul Mircea Nistor. Performanţele obţinute de elevii săi la concursuri naţionale şi mondiale au creat o adevărată emulaţie la nivelul şcolii şi nu numai. Prima echipă avea 11 membri. Acum sunt patru echipe, cu un total de peste 70 de membri (inclusiv elevii din clasele primare şi gimnaziale care participă în competiţiile FIRST Lego League, întreceri care necesită, de asemenea, cunoştinţe serioase de programare).

„Sala pentru echipele «mari» de robotică are doar vreo 40 de metri pătraţi. E total insuficient spaţiul pentru a ne putea desfăşura activitatea, mai ales că avem şi câteva dispozitive destul de voluminoase cu care lucrăm, iar o parte din spaţiu este ocupată de terenul pe care se lucrează cu roboţii. Cei mai mici, de la echipele din FIRST Lego League, îşi desfăşoară activitatea într-o anexă a clădirii şcolii, unde distanţa dintre masa pe care lucrează şi perete e de doar vreo 40 de centimetri. Ar fi minunat să avem, anul acesta, un spaţiu nou în care să putem lucra, mai ales că, odată şi-odată, se va duce şi pandemia asta şi, sper eu, vom putea reveni la normal şi vom putea organiza la Hunedoara competiţii în domeniu”, a spus profesorul Mircea Nistor.

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, susține că investiţia de la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” a devenit o prioritate mai ales după ce tinerii de la RobotX au dovedit că, dacă au parte de aceleaşi condiţii tehnice ca ale adversarilor, nu le stă nimeni în cale, aşa cum s-a întâmplat în 2018, în Mexic, unde adolescenţii hunedoreni au devenit campioni mondiali, într-o competiţie la care au ajuns 161 de echipe. „Ceea ce reuşesc să facă domnul profesor Mircea Nistor şi celelalte cadre didactice de la Liceul Teoretic «Traian Lalescu» împreună cu elevii, este, puţin spus, impresionant. Performanţa în educaţie trebuie susţinută şi cu fapte, nu doar cu felicitări, diplome ori titluri. Am promis că vom asigura un spaţiu adecvat pentru echipele de robotică şi asta facem. Iar a te ţine de o promisiune nu este, neapărat, o virtute, ci o chestiune care trebuie să ţină de normalitate”, a declarat Dan Bobouţanu.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − 12 =

Mai mult in ACTUALITATE

Turiștii pot ajunge în stațiunea Parâng cu mașina, pe noul drum județean deschis circulației rutiere

HunedoaraMea.ro23 septembrie 2021

Au început lucrările pe strada Mureşului din municipiul Hunedoara, proiect din fonduri europene

HunedoaraMea.ro21 septembrie 2021

Școală gimnazială din fonduri europene, la Hațeg

HunedoaraMea.ro21 septembrie 2021

Incidența cazurilor de COVID-19 în localitățile din județul Hunedoara

HunedoaraMea.ro20 septembrie 2021

Guvernul a demis toți prefecții și subprefecții USR-PLUS. Oana-Andreea Biriș: “Mă bucur că am putut fi în serviciul oamenilor, atât cât am putut”

HunedoaraMea.ro9 septembrie 2021

Experții în cercetare economică ai Academiei Române vor realiza noua strategie de dezvoltare a județului Hunedoara

HunedoaraMea.ro8 septembrie 2021

Primăria Hunedoara a cerut Sucursalei Căile Ferate Timişoara transferarea clădirii gării din oraş în administrarea municipalităţii

HunedoaraMea.ro8 septembrie 2021

Un consorțiu de firme sud coreene, interesat de cumpărarea Termocentralei Mintia

HunedoaraMea.ro6 septembrie 2021

Pompierii din Petroșani care au participat la acțiunile de stingere a incendiilor din Grecia, distinși cu Diplome de Excelență

HunedoaraMea.ro3 septembrie 2021