COMUNITATE

Permanența poeziei… (A)

Permanența poeziei… (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Editura Călăuza v.b. din Deva, a organizat în ziua de 26 octombrie 2023, la Diva’s Events din orașul Călan, un eveniment cultural prilejuit de lansarea volumului de versuri intitulat „Sufletul… poet etern…”, apărut la Editura Călăuza v.b., volum semnat Adriana Vlad.

Nume relativ nou în peisajul literar hunedorean, Adriana Vlad este originară din orașul Călan unde a urmat Şcoala Gimnazială şi Liceul Industrial și unde a scris prima poezie ,,O femeie iubitoare”, dedicată profesoarei sale de limba și literatura română, cea care i-a insuflat dragostea pentru literatură.

Talentul literar i-a fost remarcat de poetul Eugen Evu care a îndrumat-o spre Cenaclul Literar ,,Lucian Blaga”.

Adriana Vlad este absolventă a Facultății de Filologie din cadrul Universității Craiova, unde a obținut un master și a elaborat teza de doctorat cu tema „Aspecte ale influenței limbii italiene asupra limbii române actuale”, la Şcoala Doctorală „Alexandru Piru” din Craiova.

În perioada facultății a publicat versuri la ziarele Oglinda şi Cuvântul Liber, din Deva. Tot în această perioadă a publicat numeroase articole pe teme literare și lingvistice, printre care: „Reprezentanții Școlii Ardelene”, publicat în Analele Universității, 2009-2013; „Aspecte ale influenței italiene în opera istorică a Stolnicului Constantin Cantacuzino”, în Studia Linquistica et Philologica, Craiova, 2014; „Cultura de masă în era globalizării şi a cosmopolitanismului în comunicare şi persuasiune”, în Management Instituțional, Craiova 2012; „Limba italiană în viziunea unor cărturari în sec. al XVII-lea, XVIII-lea”, în Studia Linquistica et Philologica, Craiova, 2023.

În anul 2018 i-a apărut la Deva volumul de poezii ,,Esenţă”.

Volumul de versuri „Sufletul… poet etern…” este prefațat de profesoara Mina-Maria Rusu care este de părere că „noul volum de poezii semnate de profesoara Adriana Vlad este un exercițiu poetic de convertire a vieții în metaforă (…)”. Într-adevăr, versurile Adrianei Vlad sunt metafore pline de subtilitate, pentru că, deloc întâmplător, talentul său literar a fost remarcat de regretatul poet Eugen Evu care avea un acut și impecabil simț al poeziei.

Cu fiecare volum de poezie pe care biblioteca noastră îl lansează, ne convingem iar și iar de un adevăr vechi de când lumea, un adevăr ce nu poate fi contestat: poezia este veșnică, ea nu va dispărea niciodată, va fi mereu vie și proaspătă.

Volumul Adrianei Vlad este dovada vie a faptului că poezia se naște în fiecare zi și avem nevoie de ea mereu, iar bogăția lirică a versurilor semnate Adriana Vlad este demnă de întreaga noastră admirație. Adriana Vlad este o poetă autentică, tot mai stăpână pe arta sa poetică.

Am fost bucuroși că am luat parte la această lansare. Poeta Adriana Vlad ne demonstrează pe viu actualitatea versurilor poetului Alexandru Philippide: „M-atârn de tine, Poezie,/Ca un copil de poala mumii,/Să trec cu tine puntea humii/Spre insula de veşnicie/La capătul de dincolo al lumii.”

În cadrul evenimentului de lansare a volumului de poezii „Sufletul… poet etern…” al poetei Adriana Vlad, sportivele din cadrul secției de gimnastică aerobică a Liceului cu Program Sportiv „Cetate” au susținut un frumos moment artistico-sportiv, sub îndrumarea prof. Cosma Georgeta Lavinia Flavia, elevele fiind multiple campioane naționale.

La final, poeta Adriana Vlad a oferit autografe doritorilor pe noul volum de versuri.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 + twenty =

Mai mult in COMUNITATE

În căutarea copilăriei (A)

HunedoaraMea.ro6 iunie 2024

Lansare de carte „Song. Un cântec amuțit. Trei decenii fără Oanță”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro5 iunie 2024

„Trofeul Micului Cititor”, ediția 2024

HunedoaraMea.ro3 iunie 2024

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024

Program de vară la Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro1 mai 2024

La aniversarea unui prieten (A)

HunedoaraMea.ro29 aprilie 2024

Conferință internațională „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro26 aprilie 2024

Serbările Cetății 2024. Artiștii și trupele care vor cânta la Deva

HunedoaraMea.ro25 aprilie 2024