COMUNITATE

Peste 20 de voluntari, instruiți să devină „Ambasadorii Geoparcului Dinozaurilor”. FOTO

Peste 20 de voluntari, instruiți să devină „Ambasadorii Geoparcului Dinozaurilor”. FOTO

Timp de cinci zile, pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO, 26 de voluntari pentru Geoparc au urmat un set de cinci cursuri în cadrul taberei de formare ”Ambasadorii Geoparcului”.

În perioada 11 – 15 iulie, aspiranții la titlul de ambasador au aflat cum să comunice și să relaționeze cu ceilalți, ce fac tinerii din alte geoparcuri internaționale și din parcurile naturale, de ce este unică Țara Hațegului și ce ar face dacă ar fi puși în postura de director al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului. Cursurile s-au desfășurat utilizând metode de educație nonformală, cu o componentă puternică de dezvoltare personală și au constat în dezbateri, exerciții, studii de caz,  excursii și vizite în teren. La finalul taberei, toți cursanții au trecut printr-o evaluare, în prezența părinților și a prietenilor. Evaluarea a constat în a vorbi în fața audienței despre ce înseamnă pentru ei dobândirea statutului de ambasador, ce își propun să facă pentru Geoparc în perioada următoare și cum cred că pot contribui la promovarea imaginii Geoparcului în țară și în străinătate.

Ambasadori 02

Ambasadori 03

Voluntarii au fost foarte entuziasmați de informațiile primite în timpul cursului, mai ales că au avut posibilitatea de a-și clarifica anumite cunoștințe despre conceptul de Geoparc și despre importanța lui pentru comunitate, dar și ca arie protejată de interes geologic. Cel mai mult i-a încântat însă că au reușit să își învingă teama de a vorbi în public și astfel să poată fi în măsură să le povestească tuturor celor interesați despre cât de frumoasă și de interesantă este Țara Hațegului.

Fiecare participant a fost recompensat cu o diplomă care, pe lângă certificarea urmării cursurilor de formare, include și principalele cunoștințe, abilități și atitudini obținute pe parcursul celor cinci zile. Ei vor trebui să urmeze însă și alte etape de formare până la dobândirea titlului de ambasador. Prima ocazie de a-și pune în valoare cunoștințele dobândite o vor avea chiar la sfârșitul acestei săptămâni, în cadrul Festivalului Dinozaurilor, cel mai important eveniment al verii organizat de Geoparc.

Ambasadori 04

Ambasadori 05

”Prin acest proiect ne-am propus să îi ajutăm pe cei mai buni voluntari să treacă la o nouă etapă, în care să fie în măsură să își reprezinte cu succes zona, atât la nivel național cât și internațional. Geoparcul este sit UNESCO și acest statut ne obligă foarte mult. Viitorii ambasadori trebuie să fie percepuți ca o echipă de elită, în măsură să își asume responsabilități și să fie un model de urmat în comunitate. Programul ”Voluntari pentru Geoparc” este unul dintre cele mai de succes programe ale noastre și a fost recunoscut, în 2015, de Fundația ProPrak drept cel mai bun program de voluntariat, din arii protejate, desfășurat în România. Aici, activitatea de voluntariat se face pe baza  unui contract și a unui calendar de activități, iar recunoașterea este dată de certificate și diplome internaționale Voluntpass, eliberate de Universitatea din București. Ne dorim ca în urma rezultatelor obținute aici, conceptul de ambasador să poată fi replicat și în alte arii naturale protejate din România și, de ce nu, în alte geoparcuri internaționale”, afirmă Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO.

Tabăra de formare a fost organizată în cadrul proiectului ”Ambasadorii Geoparcului”, derulat de Asociația Geomedia în parteneriat cu Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Agenția de Protecția Mediului Hunedoara și Asociația CRAL, cu sprijinul Asociației Femeilor din Sîntămăria Orlea și SC Adaconi SRL. Alături de ”Educație în Geoparc cu Andi Andezit” și ”Banca de EcoInvestiții în Educație”, ”Ambasadorii Geoparcului” este unul dintre cele trei proiecte din cadrul programului Spații Verzi, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, care se desfășoară în această vară, în Geoparc.

Ambasadori 01

Ambasadori 06

Ambasadori 07

Ambasadori 08

Ambasadori 09

——————-

Geoparcul Dinozaurilor, ce cuprinde întreaga Țară a Hațegului este sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 120 de teritorii din 33 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi  validare. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii pitici descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare  (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + six =

Mai mult in COMUNITATE

ANUNȚ. Redeschiderea Sălii de Lectură a Bibliotecii Județene din Deva (A)

HunedoaraMea.ro20 septembrie 2020

Expoziție de grafică umoristică, la Muzeul din Deva. Artistul Liviu Stănilă prezintă “MAGNA CaricatURIA”

HunedoaraMea.ro18 septembrie 2020

Secția de împrumut a Bibliotecii Județene, închisă temporar

HunedoaraMea.ro18 septembrie 2020

Devenii vor avea o nouă parcare în centrul orașului, în zona Palatului Administrativ

HunedoaraMea.ro27 august 2020

O nouă monografie – Cristur (A)

HunedoaraMea.ro27 august 2020

Geoparcul UNESCO Țara Hațegului, studiu de caz la Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele

HunedoaraMea.ro27 august 2020

Expoziţie de grafică satirică, la Centrul Cultural din Deva

HunedoaraMea.ro27 august 2020

Curs gratuit la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva

HunedoaraMea.ro26 august 2020

Deva Jazz Festival, la a III-a ediție

HunedoaraMea.ro21 august 2020