ACTUALITATE

Piese din patrimoniul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, expuse la Madrid

Piese din patrimoniul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, expuse la Madrid

Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva participă cu 12 obiecte de epoca romană la expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, organizată la Madrid.

Printre artefactele expuse temporar la Madrid se numără piese emblematice pentru spațiul hunedorean, cum este Aplica din bronz aurit cu reprezentarea Medusei, descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, sau două dintre Plăcuțele de aur descoperite la Germisara.

Alături de acestea se află și artefacte mai puțin cunoscute publicului și mai puțin mediatizate, care călătoresc pentru prima dată peste hotare. O astfel de piesă este un fragment de monument funerar din gresie cu reprezentarea scenei mitologice a răpirii Europei, descoperită la Micia, sau o statuetă din bronz reprezentându-l pe zeul Mercurius, descoperită, în urmă cu cinci ani, în Villa Romană cercetată la Rapoltu Mare.

Expoziția de la Madrid reunește 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România și a fost deschisă în 30 septembrie, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid, și poate fi văzută până în 27 februarie anul viitor. Expoziția este coordonată de Muzeul Național de Istorie a României, sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale, Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, și al președintelui României, Klaus Iohannis.

Evenimentul cultural este organizat sub egida Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și face parte din ”Programul de diplomație publică și culturală”, program stabilit de Ministerul Afacerilor Externe și derulat prin Ambasada României în Regatul Spaniei.

Anul acesta, componentele acestui Program sunt dedicate aniversării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei.

Puteți citi mai jos prezentarea a patru dintre artefactele MCDR aflate la expoziția de la Madrid, prezentare oferită de dr. Oana Tutilă, arheolog la Muzeul din Deva.

PLĂCUȚĂ VOTIVĂ DIN AUR

Plăcuța votivă din aur a fost descoperită la Geoagiu-Băi, în timpul săpăturilor de salvare care au debutat în anul 1986 în punctul numit Dâmbul romanilor. În acest loc au fost identificate băile termale antice de la Germisara. Cercetarea arheologică de aici a prilejuit găsirea și a altor obiecte cu caracter votiv dedicate divinităţilor care patronau apele termale – opt plăcuțe de aur, patru altare sau baze de statui – dar și a peste 600 de monede din argint şi bronz aruncate în bazin ca ofrande.

Piesa prezentată este realizată în tehnica au repoussé, prin baterea unei foițe de aur pe o matriță de lemn.

În jumătatea inferioară apare reprezentarea Dianei, după canonul iconografic clasic, întoarsă spre dreapta imaginii, însoțită de o căprioară. Zeița este redată într-o aedicula, compusă dintr-o bază simplă, două coloane torsadate și un acoperiș în două ape, decorat cu motive vegetale. La nivelul picioarelor este marcat în relief numele zeiței DIA(na). În câmpul lis al inscripției, aflat sub aedicula, este zgâriat, ulterior confecționării plăcuței, numele celei care a dedicat plăcuța: Corne/lia Mar/cellin(a).

În colecțiile muzeului nostru există șapte plăcuțe votive din aur, toate descoperite la Germisara, temporar, două dintre ele se află la expoziția internațională „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” organizată la Madrid.

Cinci dintre plăcuțele de aur de la Germisara pot fi admirate, în continuare, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, în cadrul expoziției “Obiecte de Tezaur din colecțiile Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva”.

MERCURIUS – HERMES – TOTH

Piesa a fost descoperită în vara anului 2016, în timpul cercetărilor arheologice sistematice din villa de la Rapoltu Mare –La Vie. Statueta din bronz îl redă pe Mercurius – Hermes – Toth. Zeul este reprezentat cu câteva din atributele consacrate, punga cu bani în mâna dreaptă și caduceul în cea stângă. Conform variantei iconografice egiptizante, căreia i se subscrie și statueta noastră, între cele două aripioare care ies direct din cârlionți este așezată frunza de lotus. Unicul obiect vestimentar este chlamys-ul înfășurat pe brațul stâng.

Divinitate cu atribuții multiple, Mercurius este unul dintre cei mai populari zei din lumea greco-romană, realitate de la care provincia Dacia nu face excepție. Aici este invocat în inscripții, gravat pe geme, sculptat pe monumente funerare, dar mai ales înfățișat pe artefacte cu caracter votiv, din lut, piatră și bronz.

Statueta reprezentându-l pe zeul Mercurius – Hermes – Thot făcea parte din expoziția „Piese reprezentative din colecția de arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva”. Expoziția își așteaptă în continuare vizitatorii la sediul central din Deva, în palatul Magna Curia, unde pot admira o suită de artefacte, din neolitic până în epoca romană.

MENADA DE LA ULPIA TRAIANA SARMIZEGETUSA

Vă prezentăm, în continuare, o altă piesă spectaculoasă din colecția muzeului nostru, care se află, temporar, la expoziția internațională „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”.

Aplica, descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa în primăvara anului 1995, face parte din colecția Secției de Arheologie Sarmizegetusa. Statueta din bronz aurit redă o menadă, personaj feminin din cortegiul zeului Dionysos. Funcționalitatea piesei poate fi doar dedusă. Statueta ar fi putut fi aplicată pe umărul unui vas de tip krater, însă nu este exclus ca ea să fi împodobit o piesă de mobilier (cu siguranță, nu una comună), un altar portabil, o lectică pentru statui de cult sau, poate, un car alegoric ori unul mortuar.

După încheierea expoziției de la Madrid, statueta din bronz se va întoarce în expoziția de bază a Secției de Arheologie Sarmizegetusa a Muzeului Civilizației Dacice și Romane.

RELIEF VOTIV

O altă piesă deosebită este un relief de marmură de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, obiectul face parte din colecția Secției de Arheologie Sarmizegetusa.

Relieful a fost descoperit în campania arheologică din vara anului 1976, între sanctuarul zeilor Aesculapius şi Hygeia şi zidul de nord al oraşului. Tăblița votivă îl redă pe Silvanus însoțit de un cortegiu format din nouă Silvane. Zeul, bărbos și pletos, cu căciulă frigiană, tunică scurtă și chlamys prins pe umărul drept cu o fibulă, ține cosorul în mâna dreaptă, iar în cea stângă un toiag lung. Silvanele sunt figurate cvasi-identic purtând chiton lung, prins sub piept şi ţinând în mâna stângă o cunună (probabil din spice de grâu). Pe bordura inferioară a plăcuţei a fost inscripţionat textul: [M(arcus)? Av]r(elius) Valens dec(urio) col(oniae) ex [v]oto posuit (Marcus? Aurelius Valens decurion al coloniei a pus acest dar).

Piesa este unul dintre produsele de serie realizate în mod curent în atelierele locale sarmizegetusane, caracterizate prin schematismul redării chipurile personajelor, ductul geometric, nenatural al cutelor veşmintelor, supradimensionarea palmelor (atât de comună, de altfel, în arta provincială a Daciei romane).

La revenirea din expoziția de la Madrid, relieful se va întoarce în expoziția de bază a Secției de Arheologie Sarmizegetusa a Muzeului Civilizației Dacice și Romane.

(SURSA FOTO: MCDR Deva)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 5 =

Mai mult in ACTUALITATE

Începe a doua etapă de restaurare a Castelului Corvinilor

HunedoaraMea.ro2 septembrie 2024

„Drumul Regelui” primește fonduri europene pentru modernizare

HunedoaraMea.ro30 august 2024

PSD a câștigat majoritatea primăriilor din județ. Rezultate neoficiale

HunedoaraMea.ro10 iunie 2024

Lucian Rus (PSD) este noul primar al Devei

HunedoaraMea.ro10 iunie 2024

„Târgul European al Castelelor”, la Castelul Corvinilor

HunedoaraMea.ro6 iunie 2024

Demersurile pentru o secţie de Urgenţe modernă în municipiul Hunedoara intră în linie dreaptă

HunedoaraMea.ro5 iunie 2024

Castelul Nopcsa, redat comunității

HunedoaraMea.ro3 iunie 2024

Un consorțiu pentru viitor. PRESShub și Freedom House România contribuie la dezvoltarea Inteligenței Artificiale

HunedoaraMea.ro15 mai 2024

PRESSHub: Un primar colaborator al Securității candidează pentru al optulea mandat

HunedoaraMea.ro17 aprilie 2024