COMUNITATE

Poetul Gabriel Bota, în galeria campaniei „Premianții fără premii”

Poetul Gabriel Bota, în galeria campaniei „Premianții fără premii”

Pentru ediția din acest sfârșit de săptămână vă propunem să ne vedem cu un om plecat din Orăștie să facă treabă bună la Cluj pentru noi toți. Pe Gabriel Bota l-am cunoscut în Parcul Dendrologic de la Simeria la o acțiune organizată acolo de Ovidiu Manoilescu. A fost un moment în care arboretumul a prins și mai multă viață grație muzicii și poeziei aduse acolo de poetul Gabriel Bota și prietenii lui.

Am ales să vi-l prezentăm pe poetul Gabriel Bota atât din perspectiva scriitorului, cât și din perspectiva constructorului de cultură ca fenomen social. A pus pe picioare, în urmă cu trei ani de zile „Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, eveniment de anvergură internaţională care susţine cultura scrisă română şi universală”. Aflat la a treia ediție în acest an, evenimentul a găzduit cele mai importante edituri din ţară şi de peste hotare, aici au fost peste 250 de lansări de carte, recitaluri de poezie şi lecturi publice; întâlniri cu peste 400 de scriitori români şi străini; conferinţe, colocvii, spectacole de teatru şi dans, concerte.

Considerăm că modul în care readuce cartea în atenția societății moderne, pasiunea cu care dorește să mențină treaz interesul pentru lectură, pentru carte, merită să îl avem ca oaspete pe poetul Gabriel Bota, care a acceptat invitația noastră spunând că: „Nimic altceva nu contează în lume decât inima oamenilor. Și nu există o altfel de inimă decât una a binelui și frumosului. Noi cu toții avem această inimă universală doar că trebuie să ne și amintim din când în când că ea bate în ritmul iubirii și al respectului. Nu merit nimic pentru că nu am cerut nimănui niciodată nimic. În schimb dau totul oamenilor din viața mea. Când mi s-a propus acest ”premiu” am stat puțin să mă gândesc tocmai din acest considerent. Apoi am acceptat fiindcă alt premiu nici nu aș accepta! Sunt onorat de invitație!”.

Pentru exemplul oferit, pentru tot ce reprezintă omul Gabriel Bota vă propunem să ne întâlnim cu acest om și să-i spunem că-i mulțumim pentru ceea ce ne oferă. Sâmbătă, 17 octombrie 2015, ora 11.00, Gabriel Bota vine să-l cunoaștem. Aveți ocazia să îl priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.

Despre proiectul „Premianții fără premii”

E vremea să facem ceva.

A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.

Probabil vă întrebați cine sunt acești premianți și de ce nu au premii. Ei sunt oamenii de lângă noi pe care toți îi văd și nimeni nu-i „ascultă”. Tăcuți duc România mai departe. Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor fără ca ei să fie cunoscuți. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi. Nu vor premii, nu au primit, nu știu că munca lor e prețuită de ceilalți și de aceea trebuie să le spunem asta.

Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi necunoscuţilor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.

Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României. (Dan Terteci, iniţiatorul campaniei „Premianţii fără premii”)

—————-

Inițiativa proiectului îi aparține lui Dan Terteci, directorul Cancelariei Prefectului județului Hunedoara, care este sprijinit de prietenii săi. Toți hunedorenii care participă la această campanie sunt membri ai proiectului, „Premianții fără premii” fiind o acțiune a societății civile.

HunedoaraMea.ro este partener media al campaniei.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten + 13 =

Mai mult in COMUNITATE

Se deschide Ștrandul Municipal din Deva

HunedoaraMea.ro9 iulie 2020

Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va fi modernizată (A)

HunedoaraMea.ro29 iunie 2020

Se redeschid sălile de lectură și centrele Biblionet ale Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” din Deva

HunedoaraMea.ro24 iunie 2020

Începe distribuirea produselor de igienă în Deva, tranșa a doua

HunedoaraMea.ro17 iunie 2020

Platforma produsdehunedoara.ro, lansată oficial

HunedoaraMea.ro16 iunie 2020

Artefacte restaurate de Muzeul din Deva: un vas ceramic preistoric, descoperit pe șantierul autostrăzii Deva-Orăştie

HunedoaraMea.ro15 iunie 2020

ANUNȚ ANGAJARE. Angajăm personal Magazin Fornetti Deva

HunedoaraMea.ro15 iunie 2020

Fără penalizări la cărțile împrumutate de la Biblioteca Județeană înaintea stării de urgență

HunedoaraMea.ro20 mai 2020

Biblioteca Județean din Deva se redeschide pentru public

HunedoaraMea.ro19 mai 2020