COMUNITATE

Premiere, proiecte internaționale, spectacole caritabile și piese cu succes la public. Retrospectiva stagiunii ianuarie – iunie 2015 a Teatrului de Artă Deva

Premiere, proiecte internaționale, spectacole caritabile și piese cu succes la public. Retrospectiva stagiunii ianuarie – iunie 2015 a Teatrului de Artă Deva

Echipa Teatrului de Artă Deva este în vacanță teatrală, după o stagiune în care actorii, regizorii și staff-ul teatrului au pregătit spectacole apreciate de publicul hunedorean.

Pe lângă piesele din programul stagiunii, în prima jumătate a acestui an Teatrul de Artă Deva a făcut parte dintr-un inedit proiect cultural româno-suedez, a susținut o campanie caritabilă și a fost partener al altor instituții teatrale și al unor mari artiști ai scenei românești în spectacole de marcă prezentate la Deva.

Până la anunțarea proiectelor culturale și spectacolelor din viitoarea stagiune, puteți citi o retrospectivă a activității Teatrului de Artă Deva din prima jumătate a acestui an.

Deschiderea stagiunii – 27 ianuarie 2015„Păcală”

PREMIERĂ

PĂCALĂ – comedie de moravuri, o satiră la adresa lumii satului românesc în care viciile sunt amplificate și scoase în evidență. Păcală, om umblat, cu ”școala lumii“, erou popular iubit de toată lumea, pune punct vicleniei, minciunii și ipocriziei prin umorul și istețimea sa ascunsă sub o mască de naivitate și simplitate. Alături de el evoluează personaje pitorești precum: coana Pachița, soacra popii, avară, vicleană, cu o moralitate îndoielnică; popa Titirez, om viclean și apucător; Floarea, servitoarea în casă, fată curată și vie ca argintul viu; Tănase, țăranul fără pământ om voinic și puternic, și Codina nevasta lui, un pic înceată la minte. O farsă populară care se adresează tuturor categoriilor de vârstă.

01 pacala

8 februarie 2015„Ce vrăji a mai făcut soția mea”

dupa John Tobias

Comedie într-un act și 5 personaje

regia: Mihai Panaitescu

scenografia: Dan Mirea

costume, decor, picturi: Nicoleta Onofrei

cu: Andrada Samoilă, Dan Mirea, Roger Codoi, Florin Ibrasi, Andreea Pascu

“Oricine vorbește despre sex ca metodă preferată de reproducere a speciilor, trebuie să aibă simțul umorului. O specie de melc începe ca mascul și în aproximativ un an devine femelă. Prin urmare, relația amoroasă a melcului – să nu mai vorbim despre reproducere – ține în mare parte de sincronizare. Însă nicio altă specie nu reusește să complice treburile în ceea ce priveste sexul cu atât de mult umor involuntar, cum o face specia umană, cu tabuurile, convențiile și inversările bărbat-femeie, cu nevoile sale de putere și dragoste, mereu în conflict. Am scris piesa pornind de la aceste realități. Sper ca râzând împreună de o parte dintre absurditățile comediei sexuale umane, să ne putem relaxa cu toții ceva mai mult pe această temă. La urma urmelor, așa cum a spus Lordul Chesterfield: „Plăcerea este trecătoare, costul este exorbitant, iar poziția este ridicolă”. Totuși, nu as vota pentru abolirea sexului. Chiar face viata mai interesanta, și ce s-ar face un dramaturg fără el?” John Tobias.

02 vraji

13 februarie 2015 – „Păcală”

20 februarie 2015„Arta adulterului”

PREMIERĂ

O poveste nebună, în ultimul moment vila de lux este transformată într-o pensiune de către cei doi îndrăgostiți care sunt în pericol de a fi prinși!

Timp de zece ani, Jean-Francois Moncey își minte soția că este îndrăgostit de munca lui care se desfășoară la o pensiune de pe Riviera Franceză, de fapt el își petrece timpul alături de amanta lui Magali care are o vilă superbă în sud. Soția lui Jean-Francois decide la un moment, să petreacă weekend-ul împreună cu soțul ei și îl anunță telefonic că ajunge într-o oră la pensiune. Totul se transformă în haos din acel moment, vila de lux ajunge pensiune iar Magali se transformă în recepționeră. O producție a Teatrului de Artă Deva, “Arta Adulterului”, regia și scenografia Marius Oltean.

Distribuția: Mihai Panaitescu, Andreea Pascu, Roxana Olşanschi, Isabela Haşa, Mihai Feier, Cristina Lazăr, Daniel Dobruţchi, Eugen Moraru, Delie Leontin.

03 adulter

8 martie 2015„Soț de vânzare”

Spectacol de 8 Martie, pentru doamne și domnișoare, cu intrare liberă.

,,Soț de vânzare”, adaptare scenică după Mihail Zadornov, regia artistică Marius Oltean, scenografia Mihai Panaitescu.

Distribuție: Roxana Olșanschi, Andreea Pascu, Dan Mirea.

04 sotdevanzare

Marți, 21 aprilie 2015„Taina mănăstirii”

„Taina Mănăstirii”, adaptare după ,,Agnes, aleasa lui Dumnezeu” de John Pielmeier

ʺSpectacolul ,,Taina Mănăstirii” mi-a demonstrat că teatrul poate reprezenta partea urâtă și, deopotrivă, latura grea a vieții, fără a brutaliza spectatorul oricum hărțuit de crize interminabile, ce afectează întreaga societate contemporană, fiind, așadar, un spectacol greu, dar curat, trăit cu sinceritate, gândit și dăruit unui public empatic.

Regia și scenografia domnului Marius Oltean reușesc să ne ofere cu minimum de elemente scenice o întamplare crudă, adevărată, o fotografie a realității și, mai ales, ne provoacă la meditație, ne obligă să ne punem o mulțime de întrebări: cu ce măsură să judeci și de partea cui să fii?

În perioada 14-19 Noiembrie 2014, acest spectacol a participat la Festivalul Internațional al Teatrului de Studio, organizat de Teatrul ,,Alexandru Davila” din Pitești, unde a fost nominalizat la secțiunea: Cel mai bun spectacolʺ. (Mara Hașa – teatrolog)

05 taina manastirii

7 mai 2015“Năzdrăvăniile lui Păcală”

PREMIERĂ

adaptare după Ion Ghelu Destelnica, regia Mihai Panaitescu – spectacol pentru copii

Păcală, eroul popular iubit de toată lumea, pune punct vicleniei, minciunii și ipocriziei prin umorul și istețimea sa ascunsă sub o mască de naivitate și simplitate.

Alături de prietena sa Floarea reușește să-i facă o farsă de zile mari coanei Pachița, soacra popii, avară și vicleană cu o moralitate indoielnică.

06 nazdravaniileluipacala

9 mai 2015„Camera de hotel”

de Constantin Cubleșan

Regie: Prof. Dr. Zoltan Schapira

Psihodesign: Dr. Costea Olivia-Suedia

Acțiunea piesei are loc în primăvara anului 1990 în România, la cîteva luni după căderea regimului comunist. Atunci când începuseră ”durerile nașterii” democrației, societatea se confrunta cu o avalanșă de informații și schimbări greu de înțeles și de gestionat.

Valentin, unul dintre românii plecați în Suedia, se întoarce pentru prima dată după 8 ani în țară în speranța că își va regăsi logodnica părăsită. Dorea să o convingă să îl urmeze în țară unde se realizase profesional, dar nu reușise să-și întemeieze o familie.

În tren întîlnește însă o tânară cu care începe o idilă nevinovată.

Surpriza cea mai neașteptată este aflarea veștii că este tatăl unei fetițe născută după plecarea lui din România.

Subiectul piesei este inspirat de fapte reale.

07 cameradehotel

17 mai 2015„Arta adulterului”

2 iunie 2015“Fram, ursul polar”

Regia: Dan Mirea.

Scenografia: Mihai Panaitescu.

08 fram

6 iunie 2015 – „IUBEȘTE-MĂ AMERICA” – Spectacol caritabil

Crucea Roșie Filiala Hunedoara și Teatrul de Artă din Deva au organizat un eveniment caritabil pentru salvarea unei fetiţe care suferă de o boală gravă.

Elena Luiza s-a născut în 28 ianuarie 2014 la o clinică de ginecologie din Cluj Napoca. A fost diagnosticată la naștere cu suspiciune de sindrom Apert. Părinţii au încercat să strângă 4.000 de euro pentru operaţie. Cei care au dorit să o ajute pe Elena Luiza au putut contribui la salvarea ei cu o donaţie de minim 10 lei, reprezentând preţul spectacolului care a avut loc în 6 iunie, la Teatrul de Artă din Deva.

09 iubestemaamerica

10 iunie 2015„Arta adulterului”

10 artaadulterului

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + three =

Mai mult in COMUNITATE

„Citești și câștigi!” la a X-a ediție (A)

HunedoaraMea.ro18 aprilie 2024

Echipa Colegiului Naţional „Iancu de Hunedoara” a câștigat finala concursului „Citeşti şi câştigi!” (FOTO/VIDEO)

HunedoaraMea.ro18 aprilie 2024

Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. Finala mică (FOTO / VIDEO)

HunedoaraMea.ro17 aprilie 2024

„Vladimir Nabokov – Omul la răscrucea istoriei”. Eveniment dedicat scriitorului organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro16 aprilie 2024

Încep înscrierile la concursul național „Deva Music Star”!

HunedoaraMea.ro15 aprilie 2024

O nouă ediție a Festivalului Național de Umor „Liviu Oros”, la Deva

HunedoaraMea.ro2 aprilie 2024

Telecabina spre Cetatea Devei a fost pusă în funcțiune

HunedoaraMea.ro29 martie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. Semifinalele competiției. Cine sunt echipele care se vor confrunta în marea finală

HunedoaraMea.ro29 martie 2024

A fost inaugurat noul loc de joacă din Parcul ,,Cetate” Deva

HunedoaraMea.ro22 martie 2024