ACTUALITATE

Prima ediție a Festivalului „HUNEDOARA LIRICĂ”, la Deva, Hunedoara și Petroșani. Vezi programul evenimentului

SURSA FOTO: hunedoaralirica.ro
Prima ediție a Festivalului „HUNEDOARA LIRICĂ”, la Deva, Hunedoara și Petroșani. Vezi programul evenimentului

Prima ediție a Festivalului Internațional de Operă si Muzică Clasică “Hunedoara Lirică” va avea loc în perioada 16 – 21 iulie, spectacolele urmând să se desfășoare în mai multe locații – Teatrul de Artă Deva, Teatrul „I.D. Sîrbu” Petroșani, Castelul Magna Curia – Deva,  Castelul Corvinilor – Hunedoara.

Festivalul se adresează iubitorilor de muzică clasică , si nu numai. În program se vor prezenta operele Cosi Fan Tutte (producție a Teatrului de Artă), Tosca, Rigoletto, Opera rock – Zrinyi 1566,  precum și două gale de operă susținute cu prezența Corului Filarminicii de Stat Oradea și un concert simfonic susținut de The Hague Youth Symphony Orchestra.

Participarea la această primă ediție este impresionantă, cuprinzând, artiști din 15 țări: SUA, Rusia, România, Spania, Polonia, Chile, Mexic, Coreea, Japonia, Turcia, Grecia, China, Austria, Italia, Ungaria.

Rolul titular din opera Rigoletto va fi susținut la Deva de baritonul american de origine iraniană,  Anooshah Golesorki, un nume de referință în panoplia soliștilor internaționali de operă, acesta având în palmaresul său cele mai important teatre de operă din lume precum Metropolitan Opera New York (unde a interpretat roluri ca Rigoletto, Nabucco, Jago, Amonasro, s. a.), Staatsoper Wien, Deutsche Oper am Rhein, Deutsche Oper Berlin, Teatro dell’Opera di Roma, Israeli Opera, L’Opéra de Nice, L’Opéra de Montréal, Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, Carnegie Hall, Washington Opera, Teatro Real de Madrid, Staatsoper Hamburg, etc.

Alături de acesta, Julia Novikova, în rolul Gildei, este una dintre cele mai importante tinere soliste ale momentului. Câștigătoare la numai 23 de ani a celebrei competiții Operalia sub conducerea lui Placido Domingo, Julia Novikova se află la scurt timp dupa aceea în fața camerei de filmat, realizând alături de Placido Domingo în rolul titular filmul “Rigoletto” realizat în locatia originală, la Mantova, și transmis în 148 de țări. Una dintre cele mai notabile soliste a Staatsoper Wien din ultimii ani, Julia a interpretat cele mai diverse roluri în numeroase opera de pe întreg mapamondul: Royal Opera House London,Teatro Colón / Buenos Aires, Opéra de Monte Carlo, Teatro Municipal de Santiago de Chile, Opera de Stat Budapesta, StaatsoperUnter den Linden Berlin, KomischeOper, Berlin, Opera BonnStaatsoper Hamburg, Opéra National du Rhin, Strasbourg, Opéra National de Lyon, Washington National Opera, Oper Frankfurt, SalzburgFestival, Teatro Verdi Trieste, Théâtre du CapitoleToulouse , etc.

Sanja Anastasia, mezzosoprana considerată de critică și de public ca una dintre cele mai valoroase Carmen și Amneris europene ale momentului, aclamată la Arena di Verona (în Amnerisi Fenena alături de Placido Domingo), la teatrele din Basel și Bern ca Ulrica in Bal Mascat, și în numeroase alte roluri la Volksoper Vienna, Cape Town Opera, National Theater Sarajevo, National Theater Maribor, Theater Aachen, Theater Erfurt, National Theater Belgrade, State Theater Karlsruhe, Landestheater Innsbruck, Theater in Pisa, Livorno, Rovigo, Como, Novara, Theaters of Catalania, State Theater Prag în Salzburg, Seoul Arts Center and Busan, South Korea, va interpreta la Deva rolul Maddalenei în opera Rigoletto.

Tenorul chilian Felipe Rojas Velozo, câștigător în 1996 al titlului “Artistul anului” în Chile, s-a stabilit din 1998 în Germania, devenind in scurt timp un nume important, cu apariții la Deutsche Oper Berlin, Staatsoper Stussgart, National Theater Mannheim,  Berliner Staatsoper Unter den Linden, Staatsoper Hamburg, Semperoper Dresda, Teatro Principal de Mallorca, Roma, Trieste, Budapesta, Tel Aviv, San Francisco și Tokio precum și la festivalul de operă din Savonlinna. La Deva, va interpreta rolul cuceritorului duce de Mantua, în opera Rigoletto.

Soprana Catarina Lal, fiica scriitorului Romulus Lal, cu originile în județul Hunedoara, descrisă de presa germană, drept  “o Toscă de o pasiune năvalnică ” (Hamburger Abendblatt),  Catarina Lal vine să interpreteze acest rol pentru prima oară în România, revenind la Castelul Corvinilor după o absență de 5 ani, ea interpretând aici în 2011 rolul Violettei Valery în Traviata. Stabilită din 1998 la Viena, solista este recunoscută cel mai târziu după debutul în premieră mondială a operei “Der Marylin Monroe Prozess” de Roland Baumgartner, drept una dintre “cele mai talentate soprano dramatice ale prezentului” (ElmarLeimgruber). Cu apariții în roluri precum Lady Macbeth, Violetta Valery, Donna Anna s. a. Soprano Catarina Lal duce mai departe bogata tradiție a solistelor românce de operă, din Europa în Asia, din America de Sud până în Rusia, cu toatea cestea declarând ca “abia pe valea Geoagiului începe să respire!”

Alături de ea, rolul Baronului Scarpia, va fi interpretat de baritonul ucrainean Andrij Shkurhan, spectacolul de la Castelul Corvinilor fiind cea de-a 15-a reprezentație cu opera Tosca pe care o au impreună. Andrij Shkurhan, născut în Cernăuți, câștigător al cunoscutului concurs “Vociverdiane” de le Busetto, Italia, s-a consacrat de-a lungul carierei de aproape 30 de ani drept unul dintre cei mai apreciați baritoni dramatici ai zonei slave (Cehia, Polonia, Ucraina, Slovacia), și nu numai, el având notabile apariții în Franța, Italia, Germania, Japonia, Elveția, Belgia, Olanda, s. a.

Tenorul mexican Hector Lopez, stabilit de mai mulți ani în România, declară că se simte deja român! El și-a început cariera mai întâi la Opera Națională București, pentru ca în prezent să fie prim solist al Operei Naționale Române din Clu-jNapoca. Rolul lui Mario Cavaradossi a fost interpretat deja cu un mare succes de Hector Lopez la Opera de Stat din Budapesta, Opera din Cairo, la Miskolc National Theatre, acesta fiind invitat în luna august a acestui an să interpreteze in cel mai important festival de operă pucciniană,  la Torre del Lago în Italia.

Basul austriac de origine română Theodore Coresi, a fost solist  la Opera Română din Bucureşti și Filarmonica G.Enescu , Bucuresti.

Din 1986 îşi începe cariera internaţională cântând pe numerose scene de operă şi concert din Europa, Asia si America, un repertoriu extrem de divers, de la baroc, trecând prin clasic şi romantic, până la modern.

A avut apariţii ca solist invitat pe unele din cele mai mari scene de opera ale lumii: Opera de Stat din Viena, Teatro Massimo di Palermo, Teatro Sao Carlo di Lisabona, Canadian Opera Company – Toronto, Opera Royal de Wallonie – Liege, Opera de Stat din Praga, Opera Leipzig, Opera Natională Bratislava , Wiener Kammeroper, Bregenz, Klagenfurt, Vest Norges Opera-Bergen și numerose concerte în Viena – Musikverein, Konzerthaus, Hofburg, Paris, Moscova,  Roma, Basel, Linz, Londra, Toronto, Barcelona, Wexford, Bregenz, Malta, Seoul, Berna, Bucureşti, Tokyo, Kobe, Hiroshima, Nagoya, Osaka, Kyoto.

De asemenea a fost acompaniat de orchestre de faimă mondială cum ar fi: Wiener Philarmoniker, Wiener Symphoniker, Wiener Hofburg Orchester, Wiener Kammerorchester, Gewandhaus Orchester, Basel Kammerorchester (sub conducerea lui Paul Sacher), Brucknerhaus Orchester–Linz,Capellab Istropolitana, fiind partenerul unor staruri mondiale cum ar fi Renata Scotto, Ghena Dimitrova, Maria Chiara, Maria Guleghina, Viorica Cortez, Matteo Manuguerra, Vicente Sardinero, Nicolae Herlea, Keith Olsen, Norma Fantini, s.a.

De la înființarea sa, consfințită în 16 octombrie 1956, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău a realizat un continuu crescendo, grație activității muzicale desfășurate la început sub îndrumarea dirijorilor Eugen Pricope, Igor Ciornei, Ovidiu Bălan, dar și a calității profesionale a membrilor orchestrei. Astăzi, orchestra reunește un grup de aproximativ 75 de muzicieni talentați.   Majoritatea instrumentiștilor fac parte din diferite formații camerale cum ar fi orchestra de cameră „Tescana„, renumitul „Trio Syrinx„(flaut – Dorel Baicu, oboi – Dorin Gliga, fagot – Pavel Ionescu), câstigător a șase premii internaționale la cele mai importante competiții, cvartetul de fagoti „Fagotissimo”, Cvartetul „Consonante”, Duo „Capriccio”, Trio „Ateneu”

Repertoriul permanent al orchestrei cuprinde lucrări simfonice, vocal-simfonice si de cameră din diferite perioade de creație și stiluri muzicale: baroc, clasic, romantic, contemporan.

Mai multe informații despre festival puteți afla pe pagina oficială – hunedoaralirica.ro.

PROGRAMUL FESTIVALULUI

16 iulie, ora 20:00

GALĂ DE OPERĂ- Teatrul de Artă Deva, (lucrări din creația de operă a compozitorilor W. A. Mozart, G. Verdi, G. Puccini, G. Bizet, C. Gounod, N. A. Rimski-Korsakov. dirijor: Warcisław Kunc (Polonia)

17 iulie, ora 20:00

GALĂ DE OPERĂ Teatrul Dramatic I. D. Sîrbu Petroșani dirijor: Warcisław Kunc (Polonia)

PROGRAM GALE DE OPERĂ DEVA & PETROȘANI

  1. G. Verdi – Ouverture Nabucco
  2. Quartetto Rigoletto
  3. W. A. Mozart – Zauberflöte – O Isis und Osiris
  4. Don Giovanni – Crudele/Non mi dir
  5. U. Giordani – Andrea Chenier – Nemico della patria
  6. G. Verdi –Traviata – Aria Violeta Valery
  7. G. Bizet – Ouverture Carmen
  8. Carmen – Aria Micaela
  9. Duet Micaela – Don Jose
  10. G. Verdi – Trovatore – Timor di me/ D’amor
  11. Duet Leonora – Conte
  12. P. Mascagni – Intermezzo Cavaleria rusticana

13.N. Rimski – Korsakov – Sadko – Vareag Song

  1. G. Puccini – Turandot – Nessun dorma

17 iulie, ora 20:00

CONCERT SIMFONIC FILARMONICA DE TINERET DIN HAGA  Castelul Corvinilor, dirijor: Marcel Geraeds Lucrări din creația compozitorilor G. Enescu, C. A. Weber, J. Strauss, A. Dvorak

18 iulie, ora 21:30

OPERA ROCK BUDAPESTA ZRINYI 1556 regia Moravetz Levente Castelul Corvinilor

19 iulie, ora 21:30

OPERA ÎN CONCERT RIGOLETTO DE GIUSEPPE VERDI, dirijor:Juan Cantarell , Muzeul Civilizației Dacice și Romane (Lapidarium)

20 iulie, ora 21:30

TOSCA DE GIACOMO PUCCINI dirijor: Juan Cantarell (Spania) Castelul Corvinilor

21 iulie, ora 20:00

COSI FAN TUTTE DE W. A. MOZART Teatrul de Artă Deva, capelmaistru Theodore Coresi, regia artistică Mihai Panaitescu

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − ten =

Mai mult in ACTUALITATE

Începe a doua etapă de restaurare a Castelului Corvinilor

HunedoaraMea.ro2 septembrie 2024

„Drumul Regelui” primește fonduri europene pentru modernizare

HunedoaraMea.ro30 august 2024

PSD a câștigat majoritatea primăriilor din județ. Rezultate neoficiale

HunedoaraMea.ro10 iunie 2024

Lucian Rus (PSD) este noul primar al Devei

HunedoaraMea.ro10 iunie 2024

„Târgul European al Castelelor”, la Castelul Corvinilor

HunedoaraMea.ro6 iunie 2024

Demersurile pentru o secţie de Urgenţe modernă în municipiul Hunedoara intră în linie dreaptă

HunedoaraMea.ro5 iunie 2024

Castelul Nopcsa, redat comunității

HunedoaraMea.ro3 iunie 2024

Un consorțiu pentru viitor. PRESShub și Freedom House România contribuie la dezvoltarea Inteligenței Artificiale

HunedoaraMea.ro15 mai 2024

PRESSHub: Un primar colaborator al Securității candidează pentru al optulea mandat

HunedoaraMea.ro17 aprilie 2024