ADMINISTRAȚIE

Primăria Deva lansează al doilea program de bugetare participativă

Primăria Deva lansează al doilea program de bugetare participativă

Primăria Deva lansează luni, 10 februarie, un nou program de bugetare participativă. Cetăţenii oraşului pot decide cum se vor cheltui 500.000 de lei din bugetul local.

Orice persoană cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Deva, care a împlinit 18 ani, poate depune proiecte ce contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşul nostru prin intermediul portalului de bugetare participativă de pe site-ul Primăriei Deva (accesând acest link), până în data de 10 martie 2020.

Toate proiectele depuse vor fi validate de municipalitate şi vor fi supuse votului cetăţenilor. Cele mai votate proiecte vor fi implementate de Primăria Deva.

Suma alocată de la bugetul local pentru proiectele selectate prin bugetare participativă este de 500.000 de lei/an şi va fi distribuită pentru 10 proiecte/an, cu o valoare de maximum 50.000 de lei/proiect, potrivit Hotărârii Consiliului Local nr. 6/2020, care poate fi consultată AICI.

Domeniile în care se vor încadra proiectele sunt:

-infrastructură stradală (alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale – amenajare/reamenajare);

-amenajare/reamenajare spaţii verzi şi locuri de joacă;

-mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;

-amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);

-infrastructură cultural/sportivă;

-infrastructură socială;

-smart City;

-educaţie;

-turism.

Fiecare cetăţean al Devei poate formula o singură propunere de proiect pentru fiecare dintre domeniile enumerate.

Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească proiectele pentru a fi eligibile:

-să fie de interes local şi să nu aibă caracter comercial, publicitar, politic sau etnic;

-să poată fi asimilate unei investiţii aflate în competenţa Primăriei Deva, care vizează un spaţiu public aflat în proprietatea municipalităţii;

-să se refere doar la investiţii publice constând în dotări, modernizări, reparaţii ale bunurilor proprietate publică a municipiului;

-să nu fie contrare/incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare;

-să fie delimitate zonal;

-să nu genereze cheltuieli de funcţionare semnificative după implementare;

-să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect.

Programul de bugetare participativă se desfăşoară după următorul calendar:

-10 februarie – 10 martie 2020: etapa de depunere a proiectelor. Persoanele care nu au competenţele sau echipamentele necesare pentru depunerea proiectelor vor primi suport din partea municipalităţii.

-11 martie – 30 aprilie 2020: etapa de analiză şi validare a proiectelor de către o comisie formată din reprezentanţi ai Primăriei Deva.

-1 mai – 1 iunie 2020: etapa de votare a proiectelor. Proiectele validate vor fi supuse votului cetăţenilor, pe site-ul Primăriei Deva. Fiecare persoană va avea posibilitatea să voteze o singură dată, un singur proiect.

-2 – 5 iunie 2020: validarea şi comunicarea rezultatelor votului. Proiectele selectate în urma votului online vor fi implementate de Primăria Deva.

Mai multe informaţii despre bugetarea participativă, precum şi Regulamentul după care se desfăşoară acest program pot fi consultate AICI.

Bugetarea participativă este un proces deschis şi transparent, prin care cetăţenii oraşului sunt încurajaţi să identifice neajunsurile comunităţii şi să propună rezolvarea acestora prin soluţii sub formă de proiecte.

Anul trecut, în programul de bugetare participativă derulat de Primăria Deva au fost înscrise 25 de proiecte, dintre care 17 au fost declarate eligibile şi au intrat în etapa de vot. La votul online au participat 689 de cetăţeni. Cel mai votat proiect a fost “Treceri inteligente pentru pietoni pe Bulevardul 22 Decembrie” (116 voturi), implementat de municipalitate în 2019.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + thirteen =

ADMINISTRAȚIE

Mai mult in ADMINISTRAȚIE

Medicii din județ și specialiștii din Yancheng (China) au început consultările privind prevenirea răspândirii virusului COVID-19 în Hunedoara

HunedoaraMea.ro23 martie 2020

La Ambulatoriul Spitalului Județean din Deva a fost instalat al doilea cort de triaj

HunedoaraMea.ro20 martie 2020

Cetățenii pot face donații în contul Spitalul Județean din Deva pentru echipamente în lupta cu coronavirusul

HunedoaraMea.ro20 martie 2020

Primăria Deva își suspendă activitatea

HunedoaraMea.ro15 martie 2020

Mesajul primarului Devei, Florin Oancea, infectat cu coronavirus, din spital: “Vă rog din suflet, nu lăsați copiii afară din casă!”

HunedoaraMea.ro15 martie 2020

Primarul orașului Hațeg a intrat în contact cu administratorul Devei, Adrian David, confirmat cu coronavirus. Marcel Goia este în izolare la domiciliu

HunedoaraMea.ro15 martie 2020

Prefectul Vasilică Potecă și șefii IPJ, Jandarmeriei și DSP Hunedoara, în izolare. Au intrat în contact cu persoane infectate

HunedoaraMea.ro15 martie 2020

Anchetă epidemiologică printre angajaţii Primăriei Deva

HunedoaraMea.ro14 martie 2020

Președintele CJ Hunedoara și administratorul județului, în izolare la domiciliu. Mircea Bobora și Costel Avram au intrat în contact cu primarul Devei, infectat cu coronavirus

HunedoaraMea.ro14 martie 2020