ACTUALITATE

Primarul din Lupeni, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

Primarul din Lupeni, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

Procurorii DNA i-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriță (foto), fostul șef al Biroului de achiziții al Primăriei Lupeni, Cristofor Alin Condoiu, și pe Miron Dorel Gărdean, la data faptei, acționar majoritar și administrator al societății Termogaz Company.

Potrivit unui comunicat dat publicității miercuri de DNA, Resmeriță și Condoiu au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, iar Gărdean, pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Ce susțin procurorii DNA în rechizitoriu

„La data de 11 noiembrie 2011, inculpatul Resmeriță Cornel, în calitate de primar al municipiul Lupeni, la instigarea inculpatului Gardean Miron Dorel, a atribuit societății Termogaz Company un contract în valoare de 10.896.359,11 lei, finanțat cu fonduri ale Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, având ca obiect actualizarea proiectului tehnic și executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Stațiunii turistice Straja.

Acest contract a fost atribuit de inculpații Cornel Resmeriță și Condoiu Cristofor-Alin cu încălcarea atribuțiilor de serviciu care le reveneau conform dispozițiilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achizițiile publice, prin alegerea procedurii de negociere fără publicarea unui anunț de participare și prin omisiunea de a estima valoarea contractului, fapt ce a dus la supraevaluarea prețului cu suma de 3.364.144,86 lei, sumă ce reprezintă atât un prejudiciu adus bugetului primăriei Lupeni, cât și un folos necuvenit obținut de SC Termogaz Company SA.

Mai mult, deși cei doi inculpați cunoșteau din proiectul tehnic, întocmit anterior de o firmă specializată, că alimentarea cu energie electrică a stațiunii se poate realiza cu o sumă mai mică, aceștia au acceptat prețul propus de Termogaz Company fără a-l supune unei cenzuri reale.

Cea mai mare parte a prețului, respectiv 8.100.000 lei, a fost achitată la data de 21 decembrie 2011, folosind fonduri alocate în regim de urgență de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.

Primăria municipiului Lupeni s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea inculpaților Gardean Miron Dorel, Resmeriță Cornel și Condoiu Cristofor Alin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”.

Această etapă a procesului penal reprezintă finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului procurorilor la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten + four =

Mai mult in ACTUALITATE

PSD a câștigat majoritatea primăriilor din județ. Rezultate neoficiale

HunedoaraMea.ro10 iunie 2024

Lucian Rus (PSD) este noul primar al Devei

HunedoaraMea.ro10 iunie 2024

„Târgul European al Castelelor”, la Castelul Corvinilor

HunedoaraMea.ro6 iunie 2024

Demersurile pentru o secţie de Urgenţe modernă în municipiul Hunedoara intră în linie dreaptă

HunedoaraMea.ro5 iunie 2024

Castelul Nopcsa, redat comunității

HunedoaraMea.ro3 iunie 2024

Un consorțiu pentru viitor. PRESShub și Freedom House România contribuie la dezvoltarea Inteligenței Artificiale

HunedoaraMea.ro15 mai 2024

PRESSHub: Un primar colaborator al Securității candidează pentru al optulea mandat

HunedoaraMea.ro17 aprilie 2024

Proiecte importante pentru municipiul Hunedoara au intrat în faza licitaţiilor publice

HunedoaraMea.ro16 aprilie 2024

Proiect propus de municipalitatea Devei. Reduceri la impozitul pe clădiri și terenuri pentru donatorii de sânge

HunedoaraMea.ro15 aprilie 2024