ACTUALITATE

Proiect de peste 11 milioane de lei din fonduri europene, în municipiul Hunedoara

Proiect de peste 11 milioane de lei din fonduri europene, în municipiul Hunedoara

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a semnat vineri contractul de finanțare pentru un proiect important pentru oraș.

Este vorba despre proiectul de investiții „Sprijinirea regenerării municipiului Hunedoara – prin revitalizarea comunității”, finanțat din fonduri europene.

Valoarea totală a proiectului este de 11,7 milioane de lei.

Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni.

„De la începutul mandatului meu de primar am promis că voi reabilita centrul vechi al municipiului Hunedoara. Astăzi această promisiune se materializează. În acest an am semnat două contracte de finanțare a unor proiecte care vor schimba total fața acestei zone istorice a orașului, care de prea mult timp a fost neglijată. Acestor proiecte li se adaugă cele trei care vizează revitalizarea transportului coridoarele: central, de est și de vest, ceea ce înseamnă că arterele care străbat orașul vor fi refăcute. De la intrarea în oraș și până la Castelul Corvinilor, orașul va avea o «față» nouă”, declară Dan Bobouțanu, primarul municipului Hunedoara.

Prin acest proiect, vor fi realizate următoarele obiective:

• Strada Castelului: tronson cu o lungime de 240 m, cuprins între strada Elisabeta Mărgineanu și strada Gabriel Bethlen

• reabilitarea, modernizarea și dotarea Centrului de tineret (fosta clădire a Căminului pentru Persoane Vârstnice) situat pe str. Castelului, nr. 1

• reabilitarea și modernizarea albiei râului Cerna, reabilitare pe o lungime de 585 de metri, în inteiorul albiei minore, zona Centrului istoric.

Prin reabilitarea străzii Castelului se urmărește îmbunătățirea infrastructurii și a standardelor și condițiilor de trai:

Strada Castelului va asigura legătura între principalele obiective ale Municipiului Hunedoara, inclusiv între Centrul de tineret și Albia râului Cerna, care vor fi reabilitate în cadrul aceluiași proiect de investiții.

• legătura rutieră cu drumul județean DJ687E.

• legătura între străzile Mihai Eminescu și Gabriel Bethlen;

• sporirea și asigurarea siguranţei circulaţiei rutiere și a condiţiilor de confort, concomitent cu creșterea vitezelor de circulație și implicit reducerea duratelor de transport;

• efectuarea lucrărilor corespunzătoare de întreținere și modernizare;

• reducerea impactului asupra mediului.

Prin investiția în Centrul de tineret se are în vedere atingerea următoarelor obiective:

• Amenajarea spațiilor necesare funcționării centrului de tineret prin recompartimentări interioare care să asigure fluxurile necesare de circulație specifice funcțiunii, precum și consolidări și reparații structural locale. Reabilitarea presupune înlocuirea instalațiilor termice, sanitare și electrice.

• Sunt prevăzute lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare prin asigurarea unei termo-fono-izolații cât mai bune, cu sistem suplimentar de antiefracție și a unei ventilații naturale a spațiului.

• Lucrările exterioare vor presupune reabilitarea fațadelor și schimbarea învelitorii, și refacerea tuturor elementelor de detaliu.

• Prin reabilitarea clădirii se va avea în vedere accesul persoanelor cu dizabilități prin sistematizarea terenului exterior și rampă de acces în clădire.

• Pentru a crea un centru de tineret ce permite realizarea unor activități specifice, se va amenaja curtea exterioară prin amplasarea unui amfiteatru exterior cu scenă și panou de proiecție de tip cinema, realizarea unui sistem de gradene și a unei rețele de alei pietonale și rutiere.

• De asemenea, se va amenaja o zonă verde pe toată suprafața rămasă prevazută cu gazon, arbori și arbuști ornamentali. Se va schimba împrejmuirea și poarta de acces.

• Clădirea actuală ce urmează a fi reabilitată nu a fost proiectată să utilizeze eficient utilitățile.

• Prin reabilitarea construcțiilor se va avea în vedere refacerea instalațiilor și modernizarea lor, astfel încât utilitățile să fie utilizate eficient.

Prin proiectul de reabilitare a albiei râului Cerna se urmărește reamenajarea totală a structurii existente a cursului de apă, prin următoarele lucrări de intervenții:

• Amenajare albie prin recalibrare pe o lungime 585 de metri;

• Lucrări de ecologizare și salubrizare;

• Defrișarea vegetației din zona albiei minore.

• Consolidarea malurilor și a zidurilor de sprijin;

• Amenajare promenadă, pe malul drept al râului, cu spații verzi înierbate și gradene din beton cu locuri de stat în apropierea apei curgătoare;

• Transformarea albiei râului într-un spațiu destinat publicului și folosirea acestei zone pentru relaxare și agrement;

• Aplicare mobilier urban: bănci, coșuri de gunoi, jardiniere stradale, corpuri de iluminat, cișmele;

• Propunerea unei noi rețele de iluminat stradal de-a lungul porțiunii amenajate pentru crearea unui ambient plăcut;

• Crearea de accese în albia minoră a râului;

• Montarea de platforme mobile pentru persoanele cu dizabilități în zonele scărilor propuse.

Primăria a semnat în 30 martie 2020 contractul de finanțare pentru proiectul care vizează revitalizarea Centrului vechi al municipiului Hunedoara: Parcul Libertății și Muzeul Fierului.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 4 =

Mai mult in ACTUALITATE

Un angajat al Consiliului Județean Hunedoara, depistat pozitiv la testul pentru coronavirus

HunedoaraMea.ro31 iulie 2020

60 de pacienți infectați cu COVID-19, internați în județul Hunedoara. Câte persoane au refuzat internarea

HunedoaraMea.ro19 iulie 2020

FOTO. Accident grav la Cristur. Un camion a intrat într-un stâlp și l-a doborât peste un autoturism care staționa. Șoferul mașinii, un tânăr de 31 de ani, a murit

HunedoaraMea.ro14 iulie 2020

Municipalitatea Devei a preluat terenul poligonului din zona Archia. Primarul Florin Oancea: „Avem 1.100 de tineri care au solicitat teren gratuit pentru construirea de locuințe”

HunedoaraMea.ro10 iulie 2020

GALERIE FOTO. O femeie a murit, iar soțul și cei trei copii au fost răniți, într-un accident pe autostradă, între Deva și Ilia

HunedoaraMea.ro10 iulie 2020

GALERIE FOTO. O fată de 7 ani a dispărut în canalul de apă în care se scălda împreună cu sora ei. Operațiune de căutare a pompierilor este în desfășurare

HunedoaraMea.ro9 iulie 2020

Semnal de alarmă. 27 de persoane, depistate cu COVID-19 în județul Hunedoara într-o singură zi. Unii infectați refuză orice formă de supraveghere medicală

HunedoaraMea.ro9 iulie 2020

VIDEO. Cabana Cheile Buții din Câmpu lui Neag, distrusă de un incendiu

HunedoaraMea.ro29 iunie 2020

Deva va avea un nou Plan Urbanistic General, după 21 de ani

HunedoaraMea.ro24 iunie 2020