ACTUALITATE

Proiect de restaurare și promovare a Sarmizegetusei Regia. CJ Hunedoara, parteneriat cu Fundația ”Mihai Eminescu Trust”, patronată de Prințul Charles, și Universitatea din Oslo

Proiect de restaurare și promovare a Sarmizegetusei Regia. CJ Hunedoara, parteneriat cu Fundația ”Mihai Eminescu Trust”, patronată de Prințul Charles, și Universitatea din Oslo

Consiliul Județean (CJ) Hunedoara intenționează să acceseze fonduri norvegiene pentru un proiect de restaurare și revitalizare a Sarmizegetusei Regia. Administrația județului a selectat doi parteneri pentru acest proiect: Fundația ”Mihai Eminescu Trust” și Universitatea din Oslo.

CJ Hunedoara a desemnat partenerii pentru depunerea unui proiect în vederea atragerii de fonduri norvegiene pentru restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Sarmizegetusa Regia. Este vorba despre doi parteneri de proiect: Fundația ”Mihai Eminescu Trust” (partener din România) și Universitatea din Oslo (partener din statele donatoare). Filiala din România a Fundației ”Mihai Eminescu Trust” a fost fondată în 2000, sub patronajul Prințului Charles, și a coordonat proiectele de conservare a patrimoniului şi revitalizare a satelor din Transilvania.

Planurile CJ pentru Sarmizegetusa Regia

Proiectul pentru care CJ Hunedoara vrea să obțină finanțare din fonduri norvegiene este intitulat ”Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european” și vizează conservarea, restaurarea și punerea în valoare a sotului arheologic Sarmizegetusa Regia, monument aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

În plan sunt prevăzute următoarele activități:

– Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Sarmizegetusa Regia, aici fiind incluse și serviciile de proiectare și execuție a lucrărilor de restaurare în conformitate cu documentația tehnică DALI întocmită în acest scop.

– Realizarea de structuri/ panouri modulare amplasate temporar la fața locului în vederea realizării unui spațiu destinat activităților informative, educative și culturale. Prin aceste tipuri de activități se urmărește promovarea patrimoniului cultural mobil (ceramică, obiecte din metal, etc) și a patrimoniului imaterial, inclusiv obiceiuri populare și artizanat, aparținând zonei rurale a județului Hunedoara și, în special, zonei Sarmizegetusa Regia.

– Organizarea unui expoziții internaționale cu titlul ”Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”.

– Digitizarea și promovarea monumentului, prin asigurarea vizitării online a monumentului, prin intermediul documentației și a fotografiilor realizate în diferitele etape de restaurare a sa.

– Managementul și auditul implementării proiectului.

Potrivit CJ Hunedoara, bugetul necesar acestor activități se va definitiva după elaborarea cererii de finanțare la care se lucrează în aceste zile.

Despre „Mihai Eminescu Trust”

Potrivit informațiilor despre site-ul propriu, „Mihai Eminescu Trust” (MET) a fost fondată la Londra în anul 1987. Numele fundației vorbește despre scopul inițial, acela de sprijinire a intelectualilor români (filozofi, scriitori, artiști) de a fi în contact cu universităţi din vestul Europei, în special Oxford şi Cambridge, cu personalități din Europa Occidentală. O primă intervenţie importantă a Mihai Eminescu Trust a fost determinată de planul de sistematizare al lui Ceauşescu şi de pericolul ca mii de sate cu valoare istorică să dispară. În acest context, fundaţia a fost sprijinită de Alteţa Sa Regală, Prinţul de Wales care, pe 27 aprilie 1989, a ținut un discurs despre situaţia satelor din România cu ocazia expoziției Build A Better Britain, organizată la Londra de Civic Society.

După 1990, Fundaţia s-a dedicat protejării patrimoniului istoric transilvănean. În anul 2000 a fost fondată filiala românească a „Mihai Eminescu Trust”, patronată de ASR Prințul de Wales, care coordonează proiectele de conservare a patrimoniului şi revitalizare a satelor din Transilvania. Patronajul ASR a durat 13 ani, între anii 2000 si 2013.

MET dezvoltă proiecte în care calitatea primează pentru că patrimoniu înseamnă lucruri bine făcute ce vor rezista trecerii timpului. Fundația este un partener pentru alte fundații și autorități cu care își poate împărtăși cunoștințele acumulate. Fundația ”Mihai Eminescu Trust” consideră că toate proiectele construite prin valorificarea patrimoniului trebuie să privească spre viitor pentru a fi viabile.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty + 2 =

Mai mult in ACTUALITATE

Bărbat accidentat mortal de un TIR în localitatea Pui

HunedoaraMea.ro17 februarie 2020

O deveancă, suspectată de infecție cu coronavirus, internată la Timișoara. Boala a fost infirmată de medicii de la Spitalul “Victor Babeș”

HunedoaraMea.ro16 februarie 2020

Telecabina de pe Cetatea Deva și la Complexul Aqualand, închise pentru lucrări de dezinsecție și deratizare

HunedoaraMea.ro14 februarie 2020

Parteneriat Club Sportiv Hunedoara – CS Academia de fotbal Gheorghe Hagi și Viitorul FC Constanța pentru selecția, pregătirea și promovarea celor mai talentați tineri jucători de fotbal

HunedoaraMea.ro13 februarie 2020

Incendiu la o casă din Aurel Vlaicu

HunedoaraMea.ro13 februarie 2020

Societatea Apa Prod, amendată de DSP Hunedoara cu 10.000 de lei pentru o conductă peticită cu dopuri de lemn

HunedoaraMea.ro12 februarie 2020

Cetățile dacice din Munții Orăștie vor fi administrate de Consiliul Județean Hunedoara

HunedoaraMea.ro11 februarie 2020

USR și-a desemnat candidatul pentru funcția de primar al Devei. Vezi lista de consilieri pentru alegeri locale

HunedoaraMea.ro9 februarie 2020

Organizația “Ateliere fără frontiere” donează calculatoare la două școli din județ pentru elevii pasionați de IT

HunedoaraMea.ro6 februarie 2020