COMUNITATE

Prospețimea poeziei (A)

Prospețimea poeziei (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat la mijlocul lunii noiembrie lansarea volumului de versuri „Roze și ghimpi” al tinerei Teodora Larisa Petruț, elevă în clasa a XII-a a Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.

Este cel de-al doilea volum de poezii, după „Explozia sufletului”, lansat în anul 2018, cu care această sensibilă și talentată tânără se prezintă în fața iubitorilor de poezie. Și acest volum a apărut la Editura Pim din Iași, prefața fiind semnată de Eugenia Mihu, care face o prezentare extrem de elogioasă a tinerei poete: „De o tenacitate și o perseverență ce multora le este străină, Teodora Larisa este o tânără extrem de inteligentă și de talentată. Scrie poezii, pictează și cântă cu aceeași măiestrie și cu aceeași bucurie în suflet.” Avem, deci, de-a face cu un talent nativ, un talent a cărui precocitate nu slăbește deloc valoarea poeziei pe care o scrie Teodora Larisa Petruț.

Cei care o cunosc pe Teodora Larisa Petruț știu că, într-adevăr, ea este la fel de talentată și la desen, și la muzică, fiind deja remarcată la numeroase concursuri, spectacole, la emisiuni de radio și televiziune ca solistă de muzică populară și ușoară. A participat cu succes la concursurile „Lectura ca abilitate de viață”, „Cultură și spiritualitate românească”, „Biserica și școala din sufletul meu”, concursul interjudețean „Mihai Eminescu”, la care a obținut premii și mențiuni.

Poeziile din volumul „Roze și ghimpi” sunt o dovadă a faptului că autoarei îi place să jongleze cu cuvinte, cum singură mărturisește, cuvinte al căror sens îl stăpânește perfect, iar din această „jonglerie” se naște poezie de bună calitate.

Și acest volum, ca și „Explozia sufletului”, este alcătuit din poezii cu o tematică vastă ce ne fac cunoștință cu o personalitate lirică complexă care transpune în versuri sentimente profunde, în primul rând de dragoste: de la iubirea primordială cântată de toți poeții, la dragostea față de țară, față de locurile de baștină, de Țara Moților cu oamenii și locurile ei atât de dragi sufletului poetei, de dragostea față de natură și față de părinți. Versurile scrise pe aceste teme dezvăluie profunzimea unui suflet sensibil, plin de speranțe și vise atât de firești în cazul unei adolescente care pășește în viață și vrea să-i descifreze tainele.

Referindu-se la tehnica poetică adoptată de Teodora Larisa Petruț, prefațatoarea volumului ne spune că poeta „se perindă prin toate stilurile de poezie, clasică sau modernă, cu rimă sau în vers alb”, iar ceea ce rezultă este o poezie care merge la sufletul cititorului, o poezie delicată, sinceră, curată asemenea sufletului celei care o scrie.

Am fost foarte bucuroși pentru că am putut oferi, din nou, prilejul unor tineri dăruiți cu talent să-și lanseze cărțile, suntem bucuroși că, în acest fel, ne putem îndeplini una dintre cele mai importante meniri ale unei biblioteci publice: propagarea culturii, a literaturii de bună calitate.

La această nouă întâlnire cu poezia tinerei Teodora Larisa Petruț au fost prezenți iubitori ai poeziei, profesori și colegi ai autoarei, cei care o cunosc și o apreciază.

La final, Teodora Larisa Petruț a oferit autografe pe noul său volum de versuri.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

lansare larisa petrut (1) lansare larisa petrut (2) lansare larisa petrut (3) lansare larisa petrut (4) lansare larisa petrut (5) lansare larisa petrut (6) lansare larisa petrut (7) lansare larisa petrut (8)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − seven =

Mai mult in COMUNITATE

Provocare venită de la un devean plecat în Marea Britanie: “Deva, vineri seara la ora opt, își aplaudă cadrele medicale”

HunedoaraMea.ro1 aprilie 2020

Ce trebuie să știe persoanele aflate în izolare la domiciliu. Cum pot apela la autorități pentru aprovizionare cu alimente și medicamente

HunedoaraMea.ro27 martie 2020

Primarul Florin Oancea vrea să renunțe, anul acesta, la „Zilele Devei” și să dea banii alocați sărbătorii la spital

HunedoaraMea.ro26 martie 2020

„Rugăm insistent populația să nu mai vină la spital decât în condiții de urgență” – apelul medicilor de la Spitalul din Deva

HunedoaraMea.ro19 martie 2020

Oricând avem nevoie de lectură (A)

HunedoaraMea.ro19 martie 2020

Centrele comerciale din județ și-au redus programul, la fel și magazinele Dedeman. Unele magazine și-au suspendat activitatea, băncile și companiile au redus accesul public

HunedoaraMea.ro16 martie 2020

Străzile Devei sunt dezinfectate cu clor

HunedoaraMea.ro15 martie 2020

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” amână organizarea „Zilei Internaționale a Francofoniei”

HunedoaraMea.ro10 martie 2020

Bibliotecile laureate în anul 2019 (A)

HunedoaraMea.ro6 martie 2020