COMUNITATE

Prospețimea poeziei (A)

Prospețimea poeziei (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat la mijlocul lunii noiembrie lansarea volumului de versuri „Roze și ghimpi” al tinerei Teodora Larisa Petruț, elevă în clasa a XII-a a Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.

Este cel de-al doilea volum de poezii, după „Explozia sufletului”, lansat în anul 2018, cu care această sensibilă și talentată tânără se prezintă în fața iubitorilor de poezie. Și acest volum a apărut la Editura Pim din Iași, prefața fiind semnată de Eugenia Mihu, care face o prezentare extrem de elogioasă a tinerei poete: „De o tenacitate și o perseverență ce multora le este străină, Teodora Larisa este o tânără extrem de inteligentă și de talentată. Scrie poezii, pictează și cântă cu aceeași măiestrie și cu aceeași bucurie în suflet.” Avem, deci, de-a face cu un talent nativ, un talent a cărui precocitate nu slăbește deloc valoarea poeziei pe care o scrie Teodora Larisa Petruț.

Cei care o cunosc pe Teodora Larisa Petruț știu că, într-adevăr, ea este la fel de talentată și la desen, și la muzică, fiind deja remarcată la numeroase concursuri, spectacole, la emisiuni de radio și televiziune ca solistă de muzică populară și ușoară. A participat cu succes la concursurile „Lectura ca abilitate de viață”, „Cultură și spiritualitate românească”, „Biserica și școala din sufletul meu”, concursul interjudețean „Mihai Eminescu”, la care a obținut premii și mențiuni.

Poeziile din volumul „Roze și ghimpi” sunt o dovadă a faptului că autoarei îi place să jongleze cu cuvinte, cum singură mărturisește, cuvinte al căror sens îl stăpânește perfect, iar din această „jonglerie” se naște poezie de bună calitate.

Și acest volum, ca și „Explozia sufletului”, este alcătuit din poezii cu o tematică vastă ce ne fac cunoștință cu o personalitate lirică complexă care transpune în versuri sentimente profunde, în primul rând de dragoste: de la iubirea primordială cântată de toți poeții, la dragostea față de țară, față de locurile de baștină, de Țara Moților cu oamenii și locurile ei atât de dragi sufletului poetei, de dragostea față de natură și față de părinți. Versurile scrise pe aceste teme dezvăluie profunzimea unui suflet sensibil, plin de speranțe și vise atât de firești în cazul unei adolescente care pășește în viață și vrea să-i descifreze tainele.

Referindu-se la tehnica poetică adoptată de Teodora Larisa Petruț, prefațatoarea volumului ne spune că poeta „se perindă prin toate stilurile de poezie, clasică sau modernă, cu rimă sau în vers alb”, iar ceea ce rezultă este o poezie care merge la sufletul cititorului, o poezie delicată, sinceră, curată asemenea sufletului celei care o scrie.

Am fost foarte bucuroși pentru că am putut oferi, din nou, prilejul unor tineri dăruiți cu talent să-și lanseze cărțile, suntem bucuroși că, în acest fel, ne putem îndeplini una dintre cele mai importante meniri ale unei biblioteci publice: propagarea culturii, a literaturii de bună calitate.

La această nouă întâlnire cu poezia tinerei Teodora Larisa Petruț au fost prezenți iubitori ai poeziei, profesori și colegi ai autoarei, cei care o cunosc și o apreciază.

La final, Teodora Larisa Petruț a oferit autografe pe noul său volum de versuri.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

lansare larisa petrut (1) lansare larisa petrut (2) lansare larisa petrut (3) lansare larisa petrut (4) lansare larisa petrut (5) lansare larisa petrut (6) lansare larisa petrut (7) lansare larisa petrut (8)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six − one =

Mai mult in COMUNITATE

Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va fi modernizată (A)

HunedoaraMea.ro29 iunie 2020

Se redeschid sălile de lectură și centrele Biblionet ale Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” din Deva

HunedoaraMea.ro24 iunie 2020

Începe distribuirea produselor de igienă în Deva, tranșa a doua

HunedoaraMea.ro17 iunie 2020

Platforma produsdehunedoara.ro, lansată oficial

HunedoaraMea.ro16 iunie 2020

Artefacte restaurate de Muzeul din Deva: un vas ceramic preistoric, descoperit pe șantierul autostrăzii Deva-Orăştie

HunedoaraMea.ro15 iunie 2020

ANUNȚ ANGAJARE. Angajăm personal Magazin Fornetti Deva

HunedoaraMea.ro15 iunie 2020

Fără penalizări la cărțile împrumutate de la Biblioteca Județeană înaintea stării de urgență

HunedoaraMea.ro20 mai 2020

Biblioteca Județean din Deva se redeschide pentru public

HunedoaraMea.ro19 mai 2020

Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva returnează banii pe bilete la spectacolele anulate

HunedoaraMea.ro15 mai 2020