ACTUALITATE

Refugiații care s-au reinventat în țara de adopție. Cum au ajuns românii să comande vareniki ucrainean făcut “ca la mama acasă”

Refugiații care s-au reinventat în țara de adopție. Cum au ajuns românii să comande vareniki ucrainean făcut “ca la mama acasă”

Forțați să-și părăsească țara din cauza războiului, unii ucraineni au găsit puterea să-și clădească un nou destin într-o altă țară care i-a primit cu căldură, în care oamenii le-au sărit în ajutor fără să ezite. Înconjurați de solidaritate și prietenie, unii refugiați au avut încredere să-și folosească priceperea, talentul și experiența anterioară și să devină antreprenori în România. Și-au clădit afaceri, au deschis restaurante, firme de IT sau în domeniul comerțului.

De la începutul războiului din Ucraina peste 150 de firme au fost înființate de ucraineni în România, potrivit Ziarului Financiar.

Unul dintre ucrainenii care s-a reinventat în țara de adopție este Vasili Mihalko. Refugiat la Cluj-Napoca din Transcarpatia, dintr-o localitate aproape de granița cu România, a deschis în orașul transilvan, împreună cu un alt ucrainean, Liviu Țiple, un restaurant cu mâncare ucraineană cu livrare la domiciliu. Ucraina Food, restaurantul lui Vasili Mihalko, s-a dovedit o afacere de succes, dar și un sprijin pentru alți refugiați ucraineni care au găsit un loc de muncă aici.

Curajul de a începe ca refugiat o afacere în România

Vasili Mihalko are 26 de ani și a plecat din Ucraina cu soția sa însărcinată în 24 februarie, în ziua în care Rusia i-a atacat țara.

„Eram acasă. Ca pe toți, războiul ne-a luat prin surprindere și, pentru că soția era însărcinată, am luat decizia să ieșim din țară ca soția să poată naște în pace. Acesta a fost cel mai mare motiv pentru care am plecat din Ucraina”, a povestit Vasili Mihalko pentru HunedoaraMea.ro.

A stat două luni și jumătate în Baia Mare. Vorbind limba română, a ajutat ca voluntar alți refugiați ucraineni peste tot unde a fost nevoie. Soția lui a născut la spitalul din Baia Mare un băiețel, iar Vasili Mihalko a început să se gândească ce poate să facă în România ca să-și întrețină familia și să ajute și alți conaționali refugiați.

A avut în Ucraina o afacere cu mâncare și astfel i-a venit ideea să deschidă restaurantul cu livrare la domiciliu în Cluj-Napoca. Asociatul său, tot ucrainean, a studiat Științe Economice în România și le-a fost mai ușor să se descurce cu demersurile necesare pentru deschiderea restaurantului.

În iunie, bucătăria ucraineană din inima Clujului a pregătit primul preparat. Trei bucătari ucraineni cu experiență, refugiați și ei, gătesc mâncare tradițională „ca la mama acasă”. Restaurantul „a prins” la clujeni, o comunitate care s-a implicat foarte activ și eficient în sprijinul refugiaților, de la oameni simpli, la ONG-uri și administrație locală.

Comandând de la Ucraina Food, clujenii au avut ocazia și să susțină direct ucrainenii care conduc restaurantul și lucrează aici, dar și să ia contact cu bucătăria ucraineană, necunoscută până atunci. Mantâ pe aburi, khinkali, plimeni prăjiți, fierți sau pentru copii, vareniki cu cartofi, brânză sau vișine sunt preparatele din meniul Ucraina Food care au descoperit românilor mâncarea tradițională din țara vecină.

„Am simțit sprijin din partea românilor după deschiderea restaurantului. Se poartă față de noi cu drag și cu căldură. Am intrat pe piață cu o bucătărie nouă, cu mâncăruri noi, pe care clujenii nu aveau posibilitatea să le mănânce în altă parte și au fost curioși să încerce. Restaurantul a fost gândit și ca un loc care să ajute alți refugiați ucraineni. Am angajat și angajăm refugiați ucraineni pentru că sunt mulți care se descurcă mai greu într-o țară străină. Mie mi-a fost puțin mai ușor pentru că știu limba română, asociatul meu știe și el limba română, și am crescut lângă România. În Ucraina, dar nu departe de România. Acesta a fost un motiv pentru care am deschis restaurantul. Văzând că sunt ucraineni care se descurcă mai greu, care nu știu limba română, nu au fost în România sau în Europa și le-a fost destul de greu”, spune Vasili Mihalko.

(Sursa foto: Arhiva personală Vasili Mihalko)

Ajută din Cluj ucrainenii afectați de bombardamentele rusești

Când vorbește despre țara lui, simți că Vasili Mihalko nu a plecat niciodată din Ucraina. Este implicat în susținerea țării sale și își ajută conaționalii care se confruntă cu lipsurile provocate de război. „Sunt asociații care strâng fonduri pentru lucruri care sunt necesare, urgente în Ucraina. Sunt foarte mari probleme în orașele distruse de război și nu știu care țară din lume ar putea să reconstruiască toate orașele, să zicem într-un an sau doi, strict pe banii lor. Strângem și noi bani, facem ce putem. Trimitem bani. Acum, situația urgentă fiind lipsa curentului, am trimis generatoare. Ajutăm cu lucruri de care are nevoie populația. Acestea sunt problemele mari cu care se confruntă ucrainenii acum, casa și căldura”, explică Vasili Mihalko.

Ține legătura cu rudele și cunoștințele din Ucraina. Spune că oamenii rezistă vitregiilor războiului și acum există o stabilitate spre deosebire de haosul din primele zile. Oamenii s-au obișnuit chiar și cu rachetele care zboară deasupra capului.

„Ucrainenii cred în victorie și se văd și fapte că nu-și lasă țara învinsă”, spune Vasili Mihalko.

Dacă un om e darnic și bun asta nu se mai stinge din sufletul omului”

Ucraineanul are doar cuvinte de apreciere despre modul în care el și familia lui au fost primiți în România. Spune că românii i-au ajutat foarte mult pe refugiați și fizic și moral. „Mie mi-a fost mai ușor pentru că știu limba română. Din păcate, la noi în Ucraina, limba engleză nu este așa de cunoscută ca în România. Și asta este problema că multă lume știe doar limba ucraineană și limba rusă. Și în România, doar cu un ajutor din partea cuiva pot să se descurce”, mărturisește Vasili Mihalko.

Planurile lui de viitor sunt legate și de Ucraina și de România. „Vrem să dezvoltăm afacerea, vrem să creștem, dar vrem să ne întoarcem și în Ucraina. Este mult de lucru acolo, este nevoie de ajutor pentru țară”, spune Vasili Mihalko.

Se gândește să se stabilească în Cluj-Napoca, unde s-a integrat bine și are o afacere de succes. „Dar, oricum, vrem să mergem și acasă când vom avea posibilitatea. Ca și românul. Oriunde ar fi, și în America, când îi zici o muzică românească, pe sub masă dă din picior”, spune râzând ucraineanul.

La finalul discuției, Vasili Mihalko a vrut să transmită un mesaj pentru români. „Suntem foarte recunoscători pentru ce fac românii pentru ucraineni. Ne-au primit foarte cald, foarte bine și România a fost una dintre primele țări care au sărit în ajutor cu totul. Și la vame când au intrat refugiați din Ucraina s-au făcut foarte repede grupuri de voluntari. Extrem de repede s-a organizat lumea. Avem un respect foarte mari pentru români. Dacă este să facem o comparație cu unele țări din Europa s-a dovedit că românii sunt lideri în organizații de voluntari și de ajutor pentru orice caz. Azi că e război, mâine că o să fie o altă problemă în altă țară. S-a arătat sută la sută solidaritatea românilor. Asta e în sufletul omului. Dacă un om e darnic și bun asta nu se mai stinge din sufletul omului”.

(Sursa foto: Ucraina Food / Facebook)

———————

Material realizat cu sprijinul unei burse din cadrul proiectului „Consolidarea rezilienței democrațiilor vestice ca reacție la războiul din Ucraina și la consecințele acestuia la nivel european și mondial” derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate România și Moldova.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − 11 =

Mai mult in ACTUALITATE

PressHub: Investițiile străine directe din turism majore nu depășesc milioane de euro

HunedoaraMea.ro22 noiembrie 2024

PressHub: Alegerile și democrația: de ce nu votează românii?

HunedoaraMea.ro22 noiembrie 2024

Campanie de curățenie și ecologizare a spațiilor publice din Deva. Participă ONG-uri, voluntari, firme și instituții publice

HunedoaraMea.ro22 noiembrie 2024

PressHub: Ce se întâmplă cu mamele minore aflate în grija statului

HunedoaraMea.ro22 noiembrie 2024

Microbuze electrice pentru elevii din 23 de localități ale județului

HunedoaraMea.ro21 noiembrie 2024

Locuitorii din Valea Jiului vor beneficia de un sistem de transport public interurban ecologic și modern

HunedoaraMea.ro19 octombrie 2024

Program de toamnă la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro1 octombrie 2024
Stadionul „Michael Klein” devine Stadionul „Corvinul 1921 Hunedoara”

Stadionul „Michael Klein” devine Stadionul „Corvinul 1921 Hunedoara”

HunedoaraMea.ro13 septembrie 2024

Începe a doua etapă de restaurare a Castelului Corvinilor

HunedoaraMea.ro2 septembrie 2024