ACTUALITATE

Sarmizegetusa Regia – model de bună practică pentru Comisia parlamentară pentru relația cu UNESCO. Probleme găsite și soluții propuse după vizita la cetățile dacice

Sarmizegetusa Regia – model de bună practică pentru Comisia parlamentară pentru relația cu UNESCO. Probleme găsite și soluții propuse după vizita la cetățile dacice

Statutul juridic al proprietăţilor pe care se găsesc cetățile dacice din Munții Orăștiei, actele normative iniţiate de instituţii diferite ce afectează siturile arheologice, mult dezbătuta problemă a fondului forestier, braconajul arheologic sunt câteva dintre problemele pe care Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO le-a identificat în urma vizitei făcute la cetățile dacice din Munții Orăștiei, în perioada 13 – 15 mai.

Sunt probleme vechi pe care cei care se ocupă de administrarea sitului arheologic Sarmizegetusa Regia le-au semnalat de multa vreme și pentru soluționarea cărora au făcut apeluri repetate la factorii de decizie.

Sarmizegetusa Regia a fost, de altfel, și mențiunea pozitivă în primele concluzii oficiale ale Comisiei. Membrii comisiei consideră modul în care este administrată cetatea – preluată în 2012 de Consiliul Județean Hunedoara, administrator Vladimir Brilinsky, până la acel moment activist din partea societății civile pentru protejarea și promovarea cetăților dacice – un model de bună practică. „Singurul monument la care se observă îmbunătăţiri substanţiale este cel de la Sarmisegetuza Regia, îmbunătăţiri ce au avut loc din anul 2012, anul în care a fost preluat de Consiliul Judeţean Hunedoara. Este vorba despre efectuarea unor lucrări de curăţare a vegetaţiei uscate, refacerea căilor de acces şi montarea de indicatoare noi. De asemenea, s-a introdus un regulament de vizitare, inclusiv amenzi pentru cei care se urcă pe monumente, dar şi demararea unui proiect cu finanţare europeană nerambursabilă, câştigat şi contractat de Consiliul Judeţean Hunedoara”, se arată în comunicatul de presă al Comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO transmis după vizita în județul Hunedoara.

În urma vizitei la cetățile dacice, președintele Comisiei, senatorul Traian Igaș, și-a declarat susținerea pentru două măsuri majore pentru monumentele UNESCO din Munții Orăștiei – necesitatea susţinerii demersurilor de atribuire în administrare şi a celorlalte cetăţi către autorităţile judeţene și o iniţiativă legislativă privind scoaterea din fondul forestier naţional a terenurilor pe amplasamentul cărora se află monumente istorice cuprinse în Lista patrimoniului mondial UNESCO.

„Cetăţile Dacice sunt obiectiv de interes naţional înscris în Lista patrimoniului mondial UNESCO care se află sub incidenţa a două reglementări legale dată fiind suprafaţa împădurită din arealul monumentului istoric. Acest lucru a produs un blocaj în procesul de conservare şi contribuie la continuarea stării de depreciere a monumentului”, a declarat Traian Igaș.

Potrivit acestuia, pe întreg teritoriul României există doar trei astfel de cazuri, situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia, cel de la Piatra Roșie și cel de la Căpâlna (județul Alba), toate înscrise în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

comisie UNESCO CJ

„Am credinţa că toate iniţiativele care vor pleca de la Consiliul Judeţean vor avea acolo un suport în legislativul României”, Vladimir Brilinsky, administrator al sitului arheologic Sarmizegetusa Regia.

„Este necesar, în această ordine, ca instituţia Consiliului Judeţean Hunedoara să dobândească dreptul de administrare a întregului patrimoniu UNESCO reprezentat de ansamblul de aşezări şi fortificaţii dacice din Munţii Orăştiei. Pasul următor ar fi reprezentat de o inventariere a tuturor studiilor de fezabilitate care au avut ca obiect reabilitarea cetăţilor dacice, urmat de reluarea finanţării programului multianual de cercetare pe care Ministerul Culturii a blocat-o în 2012. Pentru salvarea acestui patrimoniu unic în lume, putem vorbi şi de nevoia unei descentralizări reale a deciziei în administraţie. S-a dovedit până acum că autorităţile publice locale sunt mai apropiate de valorile locale decât Centrul, iar Munţii Orăştiei sunt un exemplu trist în acest sens. Nu cerem decât să fim lăsaţi să acţionăm în baza unei descentralizări administrative, şi pe responsabilităţi, dar şi pe resurse”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Dorin Gligor.

comisie UNESCO sarmizegetusa

(FOTO: senat.ro)

Probleme identificate de Comisia parlamentară pentru relația cu UNESCO

– statutul juridic al proprietăţilor pe care se găsesc situate Cetățile Dacice din Munții Orăștiei.

– lipsa unei infrastructuri adecvate care să asigure accesul turiştilor la cetăţi.

– întreţinerea şi administrarea siturilor arheologice.

– poziția unor situri arheologice în interiorul siturilor naturale aflate în administrarea Ministerului Mediului şi Pădurilor.

– corelarea actelor normative iniţiate de instituţii diferite ce pot avea incidenţă asupra siturilor arheologice, în vederea stabilirii unor criterii comune pentru protejarea siturilor.

– braconajul arheologic și lipsa unor mijloace adecvate de protecție.

Concluziile Comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO în urma vizitei la cetățile dacice

– necesitatea susţinerii demersurilor de atribuire în administrare şi a celorlalte cetăţi către autorităţile judeţene sau locale.

– o iniţiativă legislativă ce va propune scoaterea din fondul forestier naţional a terenurilor pe amplasamentul cărora se află monumente istorice cuprinse în Lista patrimoniului mondial UNESCO, astfel încât să se poată efectua lucrările de întreţinere, conservare şi restaurare a acestor monumente.

Ovidiu Petrovai

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 + 4 =

Mai mult in ACTUALITATE

Începe a doua etapă de restaurare a Castelului Corvinilor

HunedoaraMea.ro2 septembrie 2024

„Drumul Regelui” primește fonduri europene pentru modernizare

HunedoaraMea.ro30 august 2024

PSD a câștigat majoritatea primăriilor din județ. Rezultate neoficiale

HunedoaraMea.ro10 iunie 2024

Lucian Rus (PSD) este noul primar al Devei

HunedoaraMea.ro10 iunie 2024

„Târgul European al Castelelor”, la Castelul Corvinilor

HunedoaraMea.ro6 iunie 2024

Demersurile pentru o secţie de Urgenţe modernă în municipiul Hunedoara intră în linie dreaptă

HunedoaraMea.ro5 iunie 2024

Castelul Nopcsa, redat comunității

HunedoaraMea.ro3 iunie 2024

Un consorțiu pentru viitor. PRESShub și Freedom House România contribuie la dezvoltarea Inteligenței Artificiale

HunedoaraMea.ro15 mai 2024

PRESSHub: Un primar colaborator al Securității candidează pentru al optulea mandat

HunedoaraMea.ro17 aprilie 2024