COMUNITATE

Scriitorul Valeriu Bârgău, comemorat de Biblioteca Județeană la 10 ani de la plecarea din această lume

Scriitorul Valeriu Bârgău, comemorat de Biblioteca Județeană la 10 ani de la plecarea din această lume

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează joi, 10 martie, la ora 17.00, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, un eveniment comemorativ prilejuit de cei zece ani care au trecut de la despărțirea de poetul, publicistul și editorul Valeriu Bârgău.

Programul manifestării cuprinde cuvinte de evocare rostite de cei care l-au cunoscut, lansarea volumului postum intitulat „Obosit de umblet” al poetului Valeriu Bârgău, fragmente din lirica lui Valeriu Bârgău – moment poetic susținut de actrița Isabela Hașa de la Teatrul de Artă din Deva, expoziție de fotografii, expoziție cu volume și manuscrise ale lui Valeriu Bârgău. “Va fi un prilej deosebit ca toți cei care l-au cunoscut, l-au apreciat și nu l-au uitat să-și amintească de această importantă personalitate a vieții culturale hunedorene”, consideră managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara.

Manifestarea este organizată la scurt timp de la ziua de naștere a lui Valeriu Bârgău, venit pe lume la 7 martie 1950, în satul Mileştii de Jos, comuna Parincea, județul Bacău. Absolvent al Şcolii Militare din Sibiu, Valeriu Bârgău a manifestat din tinerețe interes pentru literatură, în special pentru poezie. Înclinaţiile literare îi sunt descoperite încă din şcoala primară. Debutul său literar se petrece în anul 1969, în revista „Ateneu”, sub îndrumarea lui Ovidiu Genaru. La 22 de ani, în 1972, s-a stabilit în Hunedoara unde a lucrat la Combinatul Siderurgic Hunedoara și, în același an, a devenit membru al Cenaclului „Flacăra” al scriitorilor din Hunedoara.

Aici a intrat în contact cu poeții hunedoreni Dan Constantinescu, Iv Martinovici, Neculai Chirica, Eugen și Ioan Evu, filosoful Victor Isac, în cadrul unor ședințe de cenaclu care au stimulat spiritul de emulație și de creație literară autentică. După zece ani se stabilește la Deva, împreună cu soția sa, poeta Mariana Pândaru, iar în 1984 devine preşedintele Cenaclului literar „Ritmuri”. Între 1984 şi 1988 a participat la taberele tinerilor scriitori în diferite locuri din ţară. În 1985 i se propune rubrica de critică literară „Scriitori tineri şi cărţile lor” în „Suplimentul Literar Artistic al Scânteii Tineretului” (SLAST). Din 1987 susţine în revista „Tribuna” rubrica de interviuri cu tinerii scriitori, cu titlul „Generaţie şi creaţie”.

Debutul editorial s-a produs la Editura Cartea Românească, în 1978, cu volumul de versuri „Floarea Soarelui sau Mâna de lucru”. În anul 1980 devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. La 1 februarie 1990, împreună cu poeta Mariana Pândaru a înfiinţat la Deva ziarul de largă popularitate regională „Călăuza noastră” şi Editura Călăuza v.b., iar în anul 1999 înfiinţează propria tipografie „Floarea Soarelui” (după titlul primului volum premiat la Editura Cartea Românească în 1977). A fost membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, din anul 1994, și preşedintele Asociaţiei Scriitorilor din judeţul Hunedoara în perioada 2004-2006.

În anul 1994 a înființat revista „Constelaţia Dragonului” (1994-1996), editată sub egida Uniunii Scriitorilor din România, revistă care din 1996  devine „Ardealul literar şi artistic”, apoi „Ardealul literar”, revistă cu răspândire naţională.

A publicat peste 2000 de articole în periodice, cronici literare, recenzii, critică şi istorie literară, articole de întâmpinare literară. A condus Grupul de publicaţii „Călăuza”: săptămânalele „Călăuza noastră”, „Piaţa de Ardeal”, revista „Ardealul literar”.

A obținut numeroase premii literare – Premiul pentru debut în poezie al Editurii Cartea Românească, 1977 (din juriu au făcut parte Marin Preda, Ion Caraion, Mircea Ciobanu, Florin Mugur şi Cornel Popescu); Premiul revistei „Tribuna”, pentru Interviu, pe anul 1988; Premiul „General Gheorghe Magheru”, 1998; Ordinul de Merit „General Gheorghe Magheru”, 2000; Omul anului pentru literatură (1989) şi Marele Premiu al Societăţii „Mihai Eminescu” din Sydney-Australia, pentru poezie şi pentru revista „Ardealul literar şi artistic” (2000).

A colaborat la cele mai importante reviste literare din țară și la reviste literare din Iugoslavia, Australia, Statele Unite, Ucraina.

În timpul vieții, Valeriu Bârgău a publicat 14 volume de poezie, proză și interviuri, iar postum i-au apărut șase volume, prin grija poetei Mariana Pândaru. A publicat volume în colaborare și a îngrijt volumul „Dincolo de orizont & Poeţi români în exil. Antologia poeţilor români din Australia” (1996). Începând cu anul 1975, a fost prezent în numeroase antologii de poezie.

“În plină putere creatoare, cu numeroase proiecte literare începute, poetul și editorul Valeriu Bârgău a părăsit această lume la 3 ianuarie 2006, după o grea suferință. Memoria sa este păstrată de poeta Mariana Pândaru, care i-a fost soție, precum și de toți cei care au avut prilejul să-l cunoască și să-i fie aproape”, spune Ioan Sebastian Bara.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − 9 =

Mai mult in COMUNITATE

ANUNȚ. Redeschiderea Sălii de Lectură a Bibliotecii Județene din Deva (A)

HunedoaraMea.ro20 septembrie 2020

Expoziție de grafică umoristică, la Muzeul din Deva. Artistul Liviu Stănilă prezintă “MAGNA CaricatURIA”

HunedoaraMea.ro18 septembrie 2020

Secția de împrumut a Bibliotecii Județene, închisă temporar

HunedoaraMea.ro18 septembrie 2020

Devenii vor avea o nouă parcare în centrul orașului, în zona Palatului Administrativ

HunedoaraMea.ro27 august 2020

O nouă monografie – Cristur (A)

HunedoaraMea.ro27 august 2020

Geoparcul UNESCO Țara Hațegului, studiu de caz la Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele

HunedoaraMea.ro27 august 2020

Expoziţie de grafică satirică, la Centrul Cultural din Deva

HunedoaraMea.ro27 august 2020

Curs gratuit la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva

HunedoaraMea.ro26 august 2020

Deva Jazz Festival, la a III-a ediție

HunedoaraMea.ro21 august 2020