COMUNITATE

Spitalul din Hunedoara revine la normal. Unitatea medicală a redevinit „spital suport COVID”

Spitalul din Hunedoara revine la normal. Unitatea medicală a redevinit „spital suport COVID”

Ministrul Sănătăţii a emis ordinul prin care Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” redevine „spital suport COVID”. Chiar dacă actul a intrat deja în vigoare, va fi nevoie de o perioadă de reorganizare medicală a spitalului, astfel încât să se revină cu totul la normal.

La ora actuală, în spitalul din Hunedoara sunt internaţi 120 de pacienţi COVID – 19, iar procesul de revenire a unităţii la statutul de „spital suport” este imposibil de derulat de pe o zi pe alta. „Trebuie să ne ocupăm cum se cuvine de pacienţii pe care îi avem deja internaţi. În acelaşi timp, trebuie să reorganizăm activitatea secţiilor, să facem operaţiuni de curăţenie generală şi dezinfecţie în tot spitalul. Vorbim despre sute de încăperi şi o suprafaţă construită totală de peste 10.000 de mp. Estimez că întregul proces de tranziţie de la «spital COVID» la «spital suport COVID» va dura aproximativ 10 zile. Depunem toate eforturile ca procesul de tranziţie de care vorbeam să se deruleze corect şi eficient, astfel încât să putem primi şi cazuri non – COVID”, declară managerul spitalului, Radu Budae.

Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” a jucat un rol important în judeţul Hunedoara, mai ales de la declanşarea pandemiei, fiind cea mai mare unitate de acest tip care a putut gestiona, luni bune, atât patologia Covid cât şi toate celelalte tipuri de patologii.

Pe 20 noiembrie 2020, spitalul a fost declarat „spital COVID”, unul dintre motivele autorităţilor din domeniul sanitar fiind acela că deţine circuitele şi cadrele medicale necesare pentru a gestiona o situaţie de acest fel, în contextul unui al doilea val de infectări cu Sars-CoV2. Pe 19 ianuarie 2021, Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara şi Instituţia Prefectului au transmis Ministerului Sănătăţii o adresă prin care se solicita revocarea ordinului de ministru prin care spitalul „Dr. Alexandru Simionescu” era declarat „spital – Covid”.

„De la bun început am ştiut că spitalul nostru poate face faţă cu bine unui al doilea val de infectări cu noul coronavirus, fără să fie nevoie să refuze, pur şi simplu, toate cazurile medicale care ţineau de alte patologii şi să avem astfel de-a face cu un dezechilibru major al sistemului sanitar al întregului judeţ. Am semnalat public acest lucru, apoi, împreună cu managerul spitalului, domnul Radu Budae, am ţinut permanent legătura cu Direcţia de Sănătate Publică şi cu Instituţia Prefectului Hunedoara, solicitând cu fiecare ocazie revenirea la situaţia iniţială. Chiar dacă, în opinia mea, ordinul de ministru a venit mai târziu decât ar fi fost normal, mă bucur că, în sfârşit, hunedorenii, locuitorii Ţinutului Pădurenilor, cei ai zonelor Călan şi Haţeg, nu vor mai fi nevoiţi să meargă la Deva ori la alte spitale din judeţ. Ca de obicei, Primăria Hunedoarei va sprijini cu toate resursele disponibile procesul de tranziţie prin care trebuie să treacă, din nou, spitalul, în speranţa că acesta va reveni cât mai curând la activităţile medicale pe care le-a derulat până înainte de 20 noiembrie, anul trecut”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × one =

Mai mult in COMUNITATE

Teste rapide pentru COVID-19, la stadion, pentru meciul CS Hunedoara – FCSB

HunedoaraMea.ro20 septembrie 2021

Concert cameral ,,Trio Petre”, la Deva

HunedoaraMea.ro20 septembrie 2021

Concert susținut de Teodora Enache-Brody, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva

HunedoaraMea.ro19 septembrie 2021

“Zilele maghiare ale județului Hunedoara”, ediția a 12-a. Programul evenimentului

HunedoaraMea.ro17 septembrie 2021

Actorul Mihai Mălaimare își va lansa două cărți la Deva. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu”

HunedoaraMea.ro16 septembrie 2021

Monumentele din colecția ”Lapidarium” a Muzeului din Deva, puse în valoare printr-un spectacol de lumini, arte vizuale și new-media

HunedoaraMea.ro15 septembrie 2021

Caravana teatrală “Cultură’n șură” ajunge pentru prima dată într-o localitate din județul Hunedoara, la Râu de Mori

HunedoaraMea.ro9 septembrie 2021

Recital al profesorilor de la Liceul de Arte din Deva și Liceul „Traian Lalescu” din Hunedoara, în Parcul ,,Cetate” din Deva

HunedoaraMea.ro9 septembrie 2021

Expoziția foto „Afganistan: chipuri ale războiului”, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane

HunedoaraMea.ro7 septembrie 2021