ACTUALITATE

Strategie pentru preluarea celorlalte cetăți dacice monumente UNESCO în administrarea Consiliului Județean

Strategie pentru preluarea celorlalte cetăți dacice monumente UNESCO în administrarea Consiliului Județean

Consiliul Județean (CJ) Hunedoara administrează în prezent o singură cetate dacică aflată în patrimoniul UNESCO, Sarmizegetusa Regia, și intenționează să preia în administrare și celelalte patru cetăți din Munții Orăștiei – Costești Cetățuia, Blidaru, Luncani Piatra Roșie și Bănița. Despre situația în care se află aceste monumente și despre o strategie pentru pregătirea preluării în administrare a acestor cetăți s-a discutat marți, la sediul Consiliului Județean Hunedoara, unde s-a desfășurat a doua întâlnire de lucru de la constituirea lor a Comitetelor de Organizare UNESCO pentru monumentele istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial aflate pe teritoriul județului Hunedoara.

La ședință au participat președintele CJ Hunedoara, Adrian David, vicepreședintele instituției, Vetuța Stănescu, reprezentanți ai Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, Serviciului Public Județean de Administrare a Monumentelor Istorice și Primăriilor comunelor Boșorod, Orăștioara de Sus și Bănița.

În timp ce Sarmizegetusa Regia este administrată de un serviciu special al administrației județene, celelalte patru cetăți sunt ale nimănui, deși figurează pe lista UNESCO, și situația reală a lor în prezent a fost tema principală a întâlnirii de lucru.

„Cel mai important punct al acestei reuniuni a fost stabilirea unei strategii etapizate menite să faciliteze preluarea în administrare a acestor cetăți. De asemenea, au fost stabilite datele monitorizării fiecărei cetăți în parte și au fost distribuite sarcini fiecărei instituții componente ale acestor Comitete de Organizare UNESCO. Următoarea întâlnire a fost stabilită pentru luna august. Aceasta va fi urmată de vizitarea fiecărui monument istoric UNESCO aflat pe teritoriul județului Hunedoara”, susțin reprezentanții administrației județene.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten − three =

Mai mult in ACTUALITATE

12 noi cazuri de infectare cu COVID-19, în județul Hunedoara

HunedoaraMea.ro20 mai 2020

Continuă lucrările de modernizare a drumului județean Hunedoara – Călan. În ce stadiu este investiția

HunedoaraMea.ro20 mai 2020

Primăria Deva continuă acțiunea de trasare a parcărilor rezidențiale din oraș

HunedoaraMea.ro19 mai 2020

Proiect de peste 11 milioane de lei din fonduri europene, în municipiul Hunedoara

HunedoaraMea.ro15 mai 2020

Aproape 600 de cazuri de COVID-19, în județul Hunedoara. 65 de decese

HunedoaraMea.ro15 mai 2020

Liliana Vaidner a renunțat la funcția de manager interimar al Spitalului din Deva. Președintele CJ Hunedoara l-a numit la conducere pe medicul Emil Stoica Mariș

HunedoaraMea.ro14 mai 2020

Prefectura Hunedoara reia parțial activitatea cu publicul

HunedoaraMea.ro14 mai 2020

Liliana Vaidner va fi noul manager la Spitalul din Deva

HunedoaraMea.ro5 mai 2020

Ministrul Sănătății, la Deva: „Suntem spre vârful pantei epidemiei. Depinde de noi dacă o vom atinge mai devreme sau mai târziu”

HunedoaraMea.ro23 aprilie 2020