COMUNITATE

Sute de studenți, elevi și preșcolari au învățat și au trăit experienţe inedite în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului

Sute de studenți, elevi și preșcolari au învățat și au trăit experienţe inedite în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului

Primăvara a dat startul la activităţile educaţionale pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti. În numai câteva săptămâni, câteva sute de persoane, de la studenţi la elevi şi chiar copiii de grădiniţă au avut oportunitatea de a învăţa şi a trăi experienţe noi în Geoparc.

17 studenți din Marea Britanie, doi studenţi ai Universităţii Babeş Bolyai din Cluj şi doi studenţi ai Universităţii din Bucureşti, însoţiţi de cercetători şi cadre didactice de la cele trei Universităţi au participat, în perioada 31 martie – 11 aprilie, la o aplicaţie în teren şi la cercetări paleontologice în zonele Hațeg şi Sebeş. Activităţile s-au desfăşurat în cadrul unui parteneriat între Universitatea din Bucureşti şi Universitatea din Southampton (Marea Britanie) şi au fost susţinute financiar şi logistic de Compania Prospecţiuni SA.

Un alt grup de 60 de studenţi şi cadre didactice din cadrul Facultăţii de Geologie şi Geografie a Universităţii din Bucureşti au făcut în 18 aprilie o aplicaţie în teren, pe teritoriul Geoparcului.

Și elevii au ales să înveţe în Geoparc. În perioada 6 – 10 aprilie, în cadrul „Şcolii Altfel”, peste 200 de copii de grădiniţă şi elevi ai şcolilor primare şi gimnaziale din mai multe localităţi din judeţul Hunedoara, dar şi din Târgu Mureş, Târgu Jiu şi Alba Iulia, au trecut pragul sediului Geoparcului din oraşul Haţeg. Ei au aflat ce înseamnă un Geoparc, au făcut cunoştinţă cu Balaurul bondoc şi Zalmoxes robustus, vedetele expoziţiei permanente „Balauri, dragoni, dinozauri”, au desenat, au modelat cu plastilină şi şi-au consolidat informaţiile aflate prin intermediul jocurilor.

elevi in Geoparc

În aceeaşi perioadă, 15 elevi ai secţiei de Turism de la Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” din Haţeg au parcurs patru module educaţionale din cadrul sesiunii de practică şcolară. Elevii au aflat noţiuni teoretice şi practice despre managementul patrimoniului şi al Geoparcului, dar şi al turiştilor, iar prin intermediul jocurilor de rol au experimentat ce înseamnă să fii un ghid de turism avizat ori un turist adevărat. Şi pentru că modulele educaţionale s-au desfăşurat în perioada Şcolii Altfel şi metodele de predare utilizate au fost altfel, bazate pe educaţia nonformală.

„Activităţile educaţionale desfăşurate în ultima perioadă dovedesc că Geoparcul devine un reper important nu numai pe harta turistică ci şi pe cea a livrării de programe educaţionale de cea mai bună calitate. Dezvoltarea unui spaţiu universitar de cercetare, cultură, educaţie şi formare în Ţara Haţegului este unul dintre obiectivele noastre majore şi din acest motiv, alături de cadrele didactice ale Universităţii din Bucureşti şi ale celorlalte universităţi partenere, de specialişti din cadrul Reţelei Europene a Geoparcurilor vom continua să dezvoltăm propriile noastre programe de educaţie şi de formare dedicate studenţilor, elevilor, cadrelor didactice şi tuturor celor care doresc să afle mai multe despre ce înseamnă un Geoparc şi despre valorile Ţării Haţegului ”, spune dr. Alexandru Andrăşanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti.

De altfel, la iniţiativa Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti a fost creată Reţeaua Educaţională EduGeoparc care reuneşte 15 instituţii de învăţământ din Ţara Haţegului, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Hunedoara, două ONG-uri, 14 cluburi Exploratorii şi grupul de tineri Voluntari pentru Geoparc. La nivel universitar, începând cu anul 2001, au fost organizate practici şi cercetari interdisciplinare ale căror rezultate au permis constituirea Geoparcului şi realizarea unor proiecte de licenţă, master şi doctorat, precum şi publicarea de lucrări ştiinţifice.

––––––

Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural ce cuprinde întreaga Țară a Hațegului și care protejază și valorifică natura și cultura acestui spațiu. Geoparcul a fost declarat arie protejată de interes național în 2004. Din anul 2005 geoparcul a fost acceptat în Rețeaua Europeană a Geoparcurilor și în Rețeaua Globală (sub egida UNESCO) a Geoparcurilor. Din anul 2007 are în interiorul său două zone denumite „Situl Strei-Hațeg” și „Culoarul Rusca Montană – Țarcu – Retezat”, ca situri NATURA 2000, în vederea conservării habitatelor naturale și a speciilor de plante și animale sălbatice de interes comunitar. Geoparcul are un statut special datorită gradului ridicat de locuire care implică o preocupare deosebită pentru dezvoltarea locală. Această arie protejată cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Factorul cheie care personalizează acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de vârstă Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hațeg sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea geoparcului este realizată de Universitatea din Bucureşti.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

2 × 3 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

miron tic main

La aniversarea scriitorului Miron Țic (A)

HunedoaraMea.ro23 mai 2019
Panou Geoparc

Geoparcul adoptă o nouă identitate, în context UNESCO

HunedoaraMea.ro23 mai 2019
id sarbu main

Centenar I. D. Sîrbu (A)

HunedoaraMea.ro22 mai 2019
marina almasan

Realizatoarea de televiziune Marina Almășan își lansează, la Deva, cartea „China cea de taină”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro20 mai 2019
smiley

Connect-R şi Smiley vin la „Zilele Devei”

HunedoaraMea.ro19 mai 2019
castel noaptea muzeelor 02

A 5-a ediție a „Târgului European al Castelelor”, la Castelul Corvinilor

HunedoaraMea.ro19 mai 2019
miron tic

Scriitorul Miron Țic își lansează un nou volum de poezii. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro19 mai 2019
Foto Filigorie Parc

Cununii civile în aer liber, în Cetatea Devei şi parcul central al orașului

HunedoaraMea.ro18 mai 2019
04 anunt biblioteca soft

Curs gratuit la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva

HunedoaraMea.ro18 mai 2019