COMUNITATE

„Trofeul Micului Cititor”, ediția 2023 (A)

„Trofeul Micului Cititor”, ediția 2023 (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul generos al Consiliului Județean Hunedoara și al firmei S.C. Anorom S.R.L., a organizat în ziua de 13 iunie 2023, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Sala Mare, o activitate cultural-educativă devenită tradițională: au fost premiați câștigătorii concursului „Trofeul Micului Cititor”.

Ce poate fi mai plăcut pentru noi acum, în pragul vacanței de vară, decât să oferim „Trofeul Micului Cititor” celor mai fideli, mai serioși și mai consecvenți cititori tineri care ne trec pragul și își aleg din raft cartea preferată. Apoi vin din nou și din nou după alte titluri, după alte întâlniri cu eroii cărților îndrăgite. Pentru că aceste mici obiecte care se numesc cărți au darul de a se chema una pe cealaltă: ai terminat de citit o carte, vii și împrumuți alta, apoi alta și alta, iar la maturitate vei băga de seamă că lecturile tale s-au rafinat, că știi să distingi o carte bună de una mai puțin reușită, știi să apreciezi talentul unui scriitor. 

Concepția care a stat la baza organizării concursului intitulat „Trofeul Micului Cititor” a pornit de la dorința noastră de a atrage spre lectură un număr cât mai mare de copii, de la cele mai fragede vârste, de a le cultiva și menține gustul pentru citit. De aceea, criteriul care a determinat decernarea premiilor a fost fidelitatea micilor cititori față de bibliotecă, exprimată în numărul de împrumuturi de carte. Am hotărât să-i premiem pe acei mici prieteni ai bibliotecii care ne-au trecut pragul de cele mai multe ori, care s-au arătat a fi cei mai interesați de cărți, care au fost în permanență în legătură cu biblioteca. Am avut, astfel, convingerea că, cu cât au frecventat mai asiduu biblioteca, cu atât au citit mai mult, iar acest lucru este demn de toată lauda și trebuie premiat, acești copii fiind câștigătorii „Trofeului Micului Cititor”, ediția 2023.

Un eveniment mult așteptat de copii a fost întotdeauna premierea câștigătorilor concursului „Trofeul Micului Cititor”, eveniment la care micii noștri cititori au venit cu aceeași bucurie din fiecare an și noi ne-am bucurat alături de ei. 

Concursul nostru – „Trofeul Micului Cititor” – a fost gândit în așa fel încât să stimuleze prezența la bibliotecă a copiilor, să-i facă să iubească lectura și să treacă de cât mai multe ori pragul bibliotecii noastre. De aceea, acest trofeu a mers către cei mai „împătimiți” cititori, către cei care au devenit prieteni statornici ai bibliotecii și iubesc cărțile.

Prin acordarea acestor premii am dorit să ne apropiem și mai mult de copii, mai tinerii noștri prieteni, pentru ca ei să simtă instituția noastră ca pe un spațiu cald, primitor, cu oameni plini de suflet, gata oricând să le recomande o carte, un autor, să le vorbească despre viața cărților.

Premiile au fost oferite de Consiliului Județean Hunedoara, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva și firma S.C. ANOROM S.R.L. Alături de noi s-a aflat domnul Septimiu Lascău, administratorul firmei S.C. ANOROM S.R.L, un om iubitor de cultură, un om care îndrăgește copiii și care a dat mereu dovadă de generozitate și de atașament față de tot ce înseamnă sprijinirea materială a activităților noastre culturale.

Pornind de la aceste gânduri, am premiat acei tineri cititori care s-au dovedit a fi cei mai buni prieteni ai cărții, ai cititului. Am decernat, astfel, trei premii și zece mențiuni care i-au recompensat pe cei mai fideli mici prieteni ai bibliotecii:

Locul I

Teodor Mihai Iovan

Clasa a VI-a C, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva

O trotinetă electrică, cărți, diplomă și trofeu.

Locul II

Iosif Verme

Clasa a VII-a Plastică, Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva

O bicicletă, cărți, diplomă.

Locul III

Tudor Mihai Blidar

Clasa a VIII-a C, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva

Un hoverboard, cărți, diplomă.

Mențiuni

Albert Plutariu

Clasa a VII-a, Școala Gimnazială Nr. 1 Hunedoara

O trotinetă non electrică, cărți, diplomă;

Irina Elena Țeculescu

Clasa a VI-a C, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva

O trotinetă non electrică, cărți, diplomă;

Irina Stănescu

Clasa a II-a, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Deva – Școala Primară Cristur

O trotinetă non electrică, cărți, diplomă;

Ingrid Czuper

Clasa a I-a Arte plastice, Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva

O trotinetă non electrică, cărți, diplomă;

Maria Alexia Herțeg

Clasa a II-a D, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva

O trotinetă non electrică, cărți, diplomă;

Mădălina Elisa Crețu Tomuța

Clasa a IV-a B, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Deva

O trotinetă non electrică, cărți, diplomă;

Iulia Romoșan

Clasa a IV-a, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Deva – Școala Primară Cristur

O trotinetă non electrică, cărți, diplomă;

Gabriela Lucia Gabor

Clasa a IV-a B, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva

O trotinetă non electrică, cărți, diplomă;

Ana Kunst

Clasa a V a D, Colegiul Național „Decebal” Deva

O trotinetă non electrică, cărți, diplomă;

David Andrei Birtoc

Clasa a II-a Step by Step, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Deva

O trotinetă non electrică, cărți, diplomă.

Evenimentul a fost așteptat cu mare emoție de copii, de părinți, de cadrele didactice și chiar și de bibliotecari.

Nu i-am uitat nici pe profesorii care s-au ocupat zi de zi de acești copii, le-au recomandat cărți specifice vârstei și i-au îndrumat spre bibliotecă, iar pentru toate acestea le-am oferit premii constând în diplome și cărți.

Copiii s-au bucurat și de un reușit program artistic. Și la această ediție a Trofeului Micului Cititor am avut oaspeți dragi, prieteni ai bibliotecii noastre: inimoșii și talentații actori ai Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani l-au adus în fața copiilor pe îndrăgitul Pinocchio, celebrul erou al lui Carlo Collodi. Binecunoscutul regizor Valentin Neagu a coordonat o trupă de actori plini de har și, mai ales, animați de dragoste pentru copii, iar jocul lor a înviat o poveste care e iubită de generații de copii din toată lumea.

Încă de la intrarea în Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, copiii au avut surpriza să întâlnească statui vivante, care au executat grațioase numere coregrafice și au interacționat cu copiii.

Totodată, le-am pregătit o surpriză celor mai mici cititori, toți participanții au primit dulciuri, cărți și baloane personalizate.

Cu ajutorul oglinzii foto, copiii, însoțiți de profesori, s-au fotografiat și au plecat cu frumoase amintiri de la evenimentul organizat în cinstea lor.

 „Trofeul Micului Cititor” a devenit una dintre cele mai îndrăgite activități cultural-educative pe care micii noștri prieteni o așteaptă an de an.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 + 8 =

Mai mult in COMUNITATE

În căutarea copilăriei (A)

HunedoaraMea.ro6 iunie 2024

Lansare de carte „Song. Un cântec amuțit. Trei decenii fără Oanță”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro5 iunie 2024

„Trofeul Micului Cititor”, ediția 2024

HunedoaraMea.ro3 iunie 2024

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024

Program de vară la Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro1 mai 2024

La aniversarea unui prieten (A)

HunedoaraMea.ro29 aprilie 2024

Conferință internațională „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro26 aprilie 2024

Serbările Cetății 2024. Artiștii și trupele care vor cânta la Deva

HunedoaraMea.ro25 aprilie 2024