ADMINISTRAȚIE

Un nou contract pe fonduri europene pentru transport public ecologic, alei și piste de biciclete, în municipiul Hunedoara

Un nou contract pe fonduri europene pentru transport public ecologic, alei și piste de biciclete, în municipiul Hunedoara

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a semnat marți, la sediul Agenției de Dezvoltare Regională Vest, și cel de-al treilea contract din seria celor care vizează modernizarea transportului public ecologic în municipiul Hunedoara, amenajarea de alei pietonale și piste de biciclete.

Este vorba despre proiectul „Modernizarea transportului în municipiul Hunedoara prin investiții în transportul public ecologic – Coridorul de Vest”.  „În urmă cu aproximativ două săptămâni am semnat contractele pentru două proiecte: Modernizarea transportului în municipiul Hunedoara prin investiții în transportul public ecologic – Coridorul de Est și Modernizarea transportului în municipiul Hunedoara prin investiții în transportul public ecologic – Coridorul Central. Acum a venit rândul celui de-al treilea proiect, cel care vizează Coridorul de Vest. Valoarea totală a celor trei proiecte este de 30 de milioane de euro”, a declarat Dan Bobouțanu.

Cele trei proiecte presupun modernizarea a 5,22 km, din care suprafața carosabilă modernizată va fi aproape 14.000 mp, suprafața pietonală modernizată va fi de peste 11.000 mp. În cadrul proiectului se vor amenaja 3 kilometri de piste de biciclete și se vor achiziționa 20 de autobuze ecologice. Vor fi modernizate 32 de stații de îmbarcare pentru călători transport public și create 11 stații de închiriere biciclete. De asemenea, se vor achiziționa un număr de 358 de biciclete, care urmează să fie puse la dispoziția locuitorilor și turiștilor, spre închiriere. De asemenea, se vor planta 109 arbori maturi. În ceea ce privește mobilierul urban, în cadrul celor trei proiecte se prevede achiziționarea a 46 de bănci simple, 17 bănci modulare, 120 de rasteluri individuale de biciclete și 94 de coșuri de gunoi. De asemenea, se vor amenaja 20 de stații de încărcare pentru autobuzele hibrid.

Proiectul „Modernizarea transportului în municipiul Hunedoara prin investiții în transportul public ecologic – Coridorul de Vest” presupune transformarea în alee pietonală a unor mari suprafețe de spațiu public, în prezent ocupate de carosabil și parcări, precum și transformarea a trei artere de importanță locală într-un traseu semi-pietonal care să reprezinte un coridor de acces între Centrul Istoric și Castelul Corvinilor, practic principalele obiective turistice ale municipiului.

Proiectul investițional este amplasat pe străzile Constantin Bursan (accesul către Curtea Husarilor), Castelului, 9 Mai, Maior Mircea Ioan Stângă, Piața Libertății Bd. Libertății și Bd. Republicii, cu impact asupra străzilor Rotarilor, Cernei, Cloșca, Piața Iancu de Hunedoara și Bd. Traian.

Principalele elemente din proiect sunt:

  • transformarea străzilor Constantin Bursan (accesul către Curtea Husarilor), str. Castelului, 9 Mai, Maior Mircea Ioan Stângă în străzi cu caracter semi-pietonal
  • transformarea în alee pietonală a Pieței Libertății – spațiul carosabil dintre str. Rotarilor (în sud), str. Constantin Bursan (vest) și str. Revoluției (nord) va deveni unul complet pietonal, fiind separat de spațiul carosabil cu bolarzi retractabili.

Proiectul „Modernizarea transportului în municipiul Hunedoara prin investiții în transportul public ecologic – Coridorul de Est” vizează străzile Buituri, Eroilor și Mureșului (tronson între str. Eroilor și str. Mihai Viteazul) din municipiul Hunedoara, însă aria de intervenție acoperă și următoarele străzi, prin impactul intervențiilor propuse: Bd. 1848, Al. Vlahuță, Gh. Lazăr, Viorele, Trandafirilor, Pictor Luchian, Victoriei.

SANITAS2

Principalele elemente investiționale din proiect

  • modernizarea suprafeței carosabile și a trotuarelor și aliniamentelor de spațiu verde pe străzile Buituri, Eroilor și Mureșului (tronson între str. Eroilor și str. Mihai Viteazul).
  • modernizarea Aleii Ciprian Porumbescu și transformarea acesteia într-o zonă urbană atractivă pentru tineri, dotată cu mobilier urban și o rețea de iluminat public pietonal.
  • modernizarea scărilor de la “Poliție” și dotarea zonei mobilier urban și o rețea de iluminat public pietonal.
  • modernizarea Scării Izvor – Școala 3.
  • amenajarea intersecției dintre Str. Pictor Luchian și str. Victoriei cu girație, pentru a putea extinde traseul nr. 2 de autobuz, astfel încât aceasta să poată deservi călătorii până la Stația Spital Municipal, fără a fi necesară reorganizarea ulterioară a traseului.

Proiectul „Modernizarea transportului în municipiul Hunedoara prin investiții în transportul public ecologic – Coridorul Central” presupune printre altele:

  • în zona parcării Kaufland se propune reorganizarea trotuarului existent, pavarea cu piatră naturală sau pavaj compozit colorat.
  • în stația “Sanitas” va fi amplasat un automat de cumpărare/reîncărcare a cardurilor de călătorie. Stațiile propuse pentru modernizare sunt: Dacia nr. 38 (tur-retur), Dacia nr. 20 (tur-retur), Str. Mureșului (Artima), Bd. Dacia (bloc G3 tur, retur), Bd. Dacia (Hotel Rusca tur, retur), Str. Ion Creangă (Gambrinus) și Bd. Dacia – Bd Corvin.

„Ca valoare financiară, acestea sunt cele mai importante proiecte din cele 22 depuse la ADR Vest. Practic, odată cu implementarea acestor trei proiecte, municipiul Hunedoara se va schimba radical. Putem spune că Hunedoara anului 2023 (perioada de implementare) va fi total diferită față de ceea ce vedem astăzi. Felicit încă o dată echipa de la Fonduri Europene, echipa de la Achiziții publice, cât și toate echipele de implementare care au muncit pe parcursul a trei ani pentru ca aceste proiecte să primească finanțare”, susține Dan Bobouțanu.

semnare contract

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − 10 =

Mai mult in ADMINISTRAȚIE

Devenii vor avea o nouă parcare în centrul orașului, în zona Palatului Administrativ

HunedoaraMea.ro27 august 2020

Un angajat al Consiliului Județean Hunedoara, depistat pozitiv la testul pentru coronavirus

HunedoaraMea.ro31 iulie 2020

Municipalitatea Devei a preluat terenul poligonului din zona Archia. Primarul Florin Oancea: „Avem 1.100 de tineri care au solicitat teren gratuit pentru construirea de locuințe”

HunedoaraMea.ro10 iulie 2020

Se deschide Ștrandul Municipal din Deva

HunedoaraMea.ro9 iulie 2020

Deva va avea un nou Plan Urbanistic General, după 21 de ani

HunedoaraMea.ro24 iunie 2020

Începe distribuirea produselor de igienă în Deva, tranșa a doua

HunedoaraMea.ro17 iunie 2020

Platforma produsdehunedoara.ro, lansată oficial

HunedoaraMea.ro16 iunie 2020

Continuă lucrările de modernizare a drumului județean Hunedoara – Călan. În ce stadiu este investiția

HunedoaraMea.ro20 mai 2020

Primăria Deva continuă acțiunea de trasare a parcărilor rezidențiale din oraș

HunedoaraMea.ro19 mai 2020