COMUNITATE

Unire-n cuget și-n simțiri (A)

Unire-n cuget și-n simțiri (A)

De fiecare dată, marile sărbători ale poporului român ne adună laolaltă pe toți cei cu inima română.

Unirea Principatelor Române este unul dintre cele mai îndrăgite momente ale istoriei noastre. La înfăptuirea unirii de la 1859 și-au adus contribuția mari oameni de stat, patrioți din Țările Române, precum Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negri, Dimitrie Bolintineanu, Alecu Russo, Ion Ghica, Ion C. Brătianu și mulți alții, numiți pe drept cuvânt artizanii Unirii, făuritorii actului de la 24 ianuarie. Dar numele care se distinge și care a fost asimilat cu însăși noțiunea de unire este numele lui Alexandru Ioan Cuza, tânărul locotenent ales domn în ambele țări românești.

De aceea, anul acesta am așezat evocarea Unirii Principatelor Române sub genericul Alexandru Ioan Cuza, Domnul Unirii și am oferit celor prezenți ocazia să cunoască mai îndeaproape profilul acestui mare domnitor român, una dintre personalitățile emblematice ale istoriei românilor.

Alexandru Ioan Cuza este unul dintre cei mai îndrăgiți domnitori, a fost iubit și respectat de moldoveni și munteni, a fost admirat pentru reformele curajoase pe care le-a introdus și, mai ales, pentru extraordinarul său simț al dreptății. A fost un domn apropiat de cei mulți și necăjiți, a știut să fie modest și sincer în relațiile sale, lucru rar și cu atât mai demn de apreciere.

Iată cuvintele cu care marele om politic I.C. Brătianu l-a întâmpinat pe Alexandru Ioan Cuza la Bucureşti, cu prilejul dublei sale alegeri: „Măria Ta, cinci milioane de români te-au ridicat prin puterea sufletelor lor, prin puterea credinţei lor naţionale, pe scaunele întrunite ale lui Ştefan cel Mare şi a lui Mihai Viteazu; cinci milioane de români au simbolizat în tine independenţa naţională”.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României și al primului guvern unitar, prin reformele sale (reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară, a învățământului), domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României.

Și în acest an, Ziua Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie 1859 – a fost sărbătorită și onorată de către Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva cu o suită de manifestări menite să reînvie un moment de o importanță crucială în istoria patriei. Și în acest an, publicul căruia ne-am adresat a fost format în principal din tineri, elevi de la colegiile, liceele și școlile din Deva, care au serbat  împreună ziua Micii Uniri.

În dimineața zilei de 22 ianuarie, lângă statuia împăratului Traian din centrul Devei, reprezentanții Bibliotecii Județene s-au întâlnit cu profesori și elevi de la colegiile, liceele și școlile din Deva (Colegiul Național „Decebal”, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, Colegiul Național Sportiv „Cetate”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”, Școala Eco Europeană „Andrei Șaguna”), veniți în număr mare să serbeze Ziua Unirii Principatelor Române. Cu 100 de steaguri tricolore în mâini, într-o impresionantă procesiune, în acordurile Horei Unirii, cei prezenți au pornit pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, salutați cu bucurie de trecători. În fața plăcii comemorative amplasate pe Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara, placă ce amintește popasul lui Alexandru Ioan Cuza din 22 februarie 1866, în drum spre exil, o delegație în frunte cu managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Ioan Sebastian Bara și directorul Colegiului Tehnic „Transilvania”, Sorin Marin Demeter, a depus o jerbă de flori, jerbă pe a cărei panglică s-au aflat cuvintele: „Cinstim memoria lui Alexandru Ioan Cuza”.

Coloana a pornit mai departe spre Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în a cărei curte s-a intrat printr-un impresionant tunel format din steagurile tricolore purtate de elevii de la Colegiul Tehnic „Transilvania”. Este al șaptelea an când toți cei prezenți, cu mic, cu mare, s-au prins în tradiționala și îndrăgita Horă a Unirii, un cântec care nu cunoaște vârstă și care a fost iubit de zeci de generații de români.

Ea nu este un simplu cântec, ea este un crez și un legământ pe care fiecare român îl face în fața poporului său, în fața Patriei. Pentru că toți cei cu inima română trebuie să fie uniți, toți cei cu inima română trebuie să pună umărul la dezvoltarea țării, mai ales atunci când țara trece prin momente grele, toți cei cu inima română trebuie să dea dovadă de solidaritate și unitate. Pentru că din binecunoscutele versuri ale Horei Unirii se degajă și astăzi învățăminte pe care un adevărat patriot trebuie să și le însușească. În continuare, au fost vizionate expozițiile de carte dedicate Unirii de la 24 ianuarie 1859, organizate la Sala de Lectură, Secția Împrumut Carte pentru Copii și Secția de Împrumut.

După acest moment, la Sala de Lectură a Bibliotecii și la Secția de Împrumut Carte pentru Copii, a urmat o evocare cu tema Alexandru Ioan Cuza, Domnul Unirii, la care au luat parte elevi din ciclul primar. Ca de obicei, la final, au fost adresate întrebări din prezentări, iar răspunsurile corecte au fost recompensate cu premii constând în diplome și cărți oferite de Bibliotecă.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a avut, are și va avea îndatorirea de onoare de a organiza an de an sărbătorirea așa cum se cuvine a acestei îndrăgite zile din calendarul României.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Biblioteca Judeteana Mica Unire 2016 (90)

Biblioteca Judeteana Mica Unire 2016 (91)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + ten =

Mai mult in COMUNITATE

Se deschide Ștrandul Municipal din Deva

HunedoaraMea.ro9 iulie 2020

Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va fi modernizată (A)

HunedoaraMea.ro29 iunie 2020

Se redeschid sălile de lectură și centrele Biblionet ale Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” din Deva

HunedoaraMea.ro24 iunie 2020

Începe distribuirea produselor de igienă în Deva, tranșa a doua

HunedoaraMea.ro17 iunie 2020

Platforma produsdehunedoara.ro, lansată oficial

HunedoaraMea.ro16 iunie 2020

Artefacte restaurate de Muzeul din Deva: un vas ceramic preistoric, descoperit pe șantierul autostrăzii Deva-Orăştie

HunedoaraMea.ro15 iunie 2020

ANUNȚ ANGAJARE. Angajăm personal Magazin Fornetti Deva

HunedoaraMea.ro15 iunie 2020

Fără penalizări la cărțile împrumutate de la Biblioteca Județeană înaintea stării de urgență

HunedoaraMea.ro20 mai 2020

Biblioteca Județean din Deva se redeschide pentru public

HunedoaraMea.ro19 mai 2020