COMUNITATE

FOTO / VIDEO. Peste 200 de copii au pornit într-o procesiune a felinarelor, dedicată Sfântului Martin. 30 de ani de prietenie între România și Germania, sărbătoriți la Deva

FOTO / VIDEO. Peste 200 de copii au pornit într-o procesiune a felinarelor, dedicată Sfântului Martin. 30 de ani de prietenie între România și Germania, sărbătoriți la Deva

Sărbătoarea care ne învață să fim darnici și buni se celebrează, în fiecare an, la Deva. Peste 200 de copii au aprins felinare și au pornit, vineri seara, în procesiunea dedicată Sfântului Martin, sfântul care ne învață să împărțim. Copiii au făcut desene și colaje cu prilejul aniversării, în acest an, a 30 de ani de prietenie și parteneriat între România și Germania.

De când intră pentru prima dată pe băncile școlii, copiii care studiază germana ca limbă maternă la Deva învață și obiceiurile și tradițiile germane.

11 Noiembrie este, în calendarul catolic și cel reformat, Ziua Sfântului Martin, zi cunoscută și drept Sărbătoarea felinarelor. Nouă clase de copii din clasele zero și până în clasa a IV-a – aproximativ 200 de elevi – de la Colegiul Național “Decebal” din Deva, împreună cu învățătoarele lor, au aprins felinare, au cântat într-un glas cântecelul dedicat sărbătorii felinarelor și au împărțit dulciuri cu colegii, prietenii și părinții adunați în curtea școlii. Tradiția spune că “Dacă îți împarți necazurile, acestea se vor înjumătăți, iar dacă îți împarți bucuriile, acestea se dublează”. Despre Sfântul Martin se spune că, înainte de a fi episcop, a fost militar. Într-o iarnă geroasă, mergând călare, a întâlnit un om sărac. Și, pentru că nu avea ce să împartă cu el, Martin și-a tăiat cu sabia mantia în două și a dat jumătate săracului. “Noi, aici, la Colegiul Național <<Decebal>>, nu îi învățăm pe copii doar limba germană, punem mare preț și pe transmiterea și păstrarea tradițiilor etniei germane”, spune Monika Matei, învățătoare de limbă germană maternă la colegiul devean.

30 de ani de prietenie cu Germania

De sărbătoarea Sfântului Martin, în acest an, dascălii care predau în limba germană la Colegiul Național “Decebal” din Deva au mai legat un eveniment. 30 de ani de prietenie și parteneriat între România și Germania. În cadrul acestui eveniment, peste 200 de copii au realizat picturi sau colaje, iar 34 dintre cele mai expresive au fost expuse în Sala Pro Arte a Colegiului Național “Decebal”. “Vor urma și alte surprize pentru copii. Vor primi diplome și cu aceste desene vom realiza și calendare și cărți poștale. Întreg proiectul a fost realizat cu fonduri de la Ambasada Germaniei de la București. A fost un concurs de proiecte, iar școala noastră a obținut premiul special”, a declarat Monika Matei.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − four =

Mai mult in COMUNITATE

Noaptea Bibliotecilor, la Biblioteca Județeană din Deva. Concert Delia, teatru, film și multe surprize pentru cei mici

HunedoaraMea.ro28 septembrie 2023

Proiecție specială a filmului ,,Libertate”, la Deva, cu participarea regizorului Tudor Giurgiu

HunedoaraMea.ro28 septembrie 2023

Lansare de carte: dr. Ovidiu Dragoș Argeșanu – „Cele 7 peceți ale Bibliei”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro27 septembrie 2023

Noaptea cercetătorilor 2023 în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului

HunedoaraMea.ro26 septembrie 2023

Încep înscrierile la Festivalul – Concurs Național „Stelele Cetății” Deva 2023

HunedoaraMea.ro7 septembrie 2023

Ziua Limbii Române (A)

HunedoaraMea.ro31 august 2023

Lungmetrajul ,,Dragoste pe muchie de cuțit”, în avanpremieră la Deva

HunedoaraMea.ro24 august 2023
Ediția a IV-a a Salonului Internațional INVENTCOR, la Deva

Ediția a IV-a a Salonului Internațional INVENTCOR, la Deva

HunedoaraMea.ro10 august 2023

Daci la Cetatea Deva, ediția a II-a

HunedoaraMea.ro27 iulie 2023